Bizİzmir açıldı... Bizİzmir nedir, nasıl kullanılır?
Bizİzmir ile İzmir’de dijital demokrasi dönemi başladı. Bizİzmir adıyla İzmirli yurttaşları belediyenin hizmetleriyle buluşturacak uygulamayı Tunç Soyer tanıttı. Bizİzmir nedir ve Bizİzmir nasıl kullanılır sorusunun yanıtları haberimizde...
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin dijital girişimi olan Bizİzmir uygulaması tanıtıldı. Bizİzmir adı verilen dijital platform, İzmir’de yaşayanların kentteki tüm etkinlikleri takip edebilmelerini, belediyeden haber almalarını, önemli konularda görüş ve önerilerini kolaylıkla paylaşabilmelerini sağlıyor. Platforma bizizmir.com adresinden erişilebiliyor ve dijital platformun mobil uygulamasını cihazlara indirilebiliyor.
BİZİİZMİR'İN TEMEL İŞLEVİ
Bizİzmir platformunun açılışını yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, platformun temel işlevlerini anlattı. Bizİzmir ile şeffaf belediyecilik anlayışına dikkat çeken Soyer, “En önemli hedefimiz olan şeffaf, katılımcı, demokratik yerel yönetim anlayışımızı dijital platformda da hayata geçirmek ve kenti hep birlikte yönetmek için artık yeni bir zeminimiz var. Bizİzmir ile kentimizde dijital demokrasi dönemi başlıyor. Bu nedenle iletişim çalışmalarımızda Bizİzmir’i ‘kentin dijital meydanı’ olarak tanımladık. Hedefimiz 4,5 milyon İzmirlinin yolunun geçtiği, sesini duyurduğu bir meydan yaratmak” dedi.
Soyer’in konuşmasından sonra platformun nasıl çalıştığı örneklerle medya temsilcilerine gösterildi.
"BİZİZMİR İLE DUY PAYLAŞ KATIL"
Üç ana eylem üzerinde inşa edilen Bizİzmir sitesi, bilgi edinmeyi (duy), İzmirlilerin beraber hareket etmesini (paylaş) ve katılımcılığı (katıl) öne çıkarıyor. İzmir’deki tüm kültür sanat etkinliklerinden Bizİzmir aracılığıyla haberdar olmak, kentte yapılması düşünülen bir yatırımla ilgili görüş belirtmek veya anketlere katılmak mümkün. Bizİzmir sitesine kaydolan İzmirliler, buradaki bilgileri paylaşmakla kalmıyor, aynı çatı altında istek ve önerilerini iletebiliyor, sonuçlarını takip ediyor, ulaşım kartına yükleme yapabiliyor veya nöbetçi eczaneden boş otoparkların yerlerine kadar kentte yaşayanların hayatını kolaylaştıran çok önemli bilgilere ulaşabiliyor.
"BİZPUAN VE ŞEFFAF BELEDİYECİLİK"
Bizİzmir platformuna üye olanlar BizPuan uygulamasına da erişiyor. Yaptıkları gönüllü çalışmalardan topladıkları “BizPuan”larla konser, tiyatro gibi etkinliklere ücretsiz gidebildikleri gibi, kurslara katılabiliyor ya da bu puanlarla bağış yapabiliyor. Bizİzmir’in en önemli özelliklerinden biri de şeffaf yönetimi öne çıkarması. Başkanın mal varlığından belediye bütçesine kadar her şey bu platformdan erişime açılıyor.
İLK KULLANICILAR
Bizİzmir sitesi basın toplantısından sonra İzmir’in tarihi saat kulesinin yer aldığı Konak Meydanı’nda da halka tanıtıldı. Tunç Soyer tarafından yapılan kısa sunumun ardından platform ilk kullanıcılarıyla tanıştı. Konak Meydanı’ndan Havagazı Fabrikası’ndaki Melisa Pak ve Taylan Göze ile kurulan canlı bağlantıyla öğrencilerin platformla ilgili görüşleri alındı. Özellikle BizPuan uygulamasını beğendiğini söyleyen Pak, “Doldurduğum anketten BizPuan kazandım. Puanları biriktirip istediğim etkinliğe gidebileceğim. Gönüllü çalışmalara katılmak da artık çok kolay” dedi. Kültürpark Üretici Pazarı’nda satış yapan çiftçi Esra Tuğcu ise Bizİzmir sayesinde hal fiyatlarına her yerden ulaşabildiğini, İzmir Buluşmaları gibi tarımla ilgili tartışmalara da İzmir’e gelmeden katılabildiğini söyledi. Toros Masal Evi katılımcılarından Gülsevim Hansu ise “Otobüs saatlerinden, kart yüklemeye kadar ihtiyacım olan birçok bilgiye buradan ulaşabiliyorum. Bizİzmir hep elimin altında olacak” dedi.
"ÇOK DEĞERLİ BİR PROJE"
Projeyi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’den dinlemek için tanıtım toplantısına geldiğini dile getiren emekli öğretmen Nesibe Sözen de projeden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Sözen, “Çok değerli bir proje. Tunç Başkan’a teşekkür ediyorum. İzmir’in dört bir köşesinden insanlar burada bir arada bulunabilecek. Bütünleşmeyi artıracağına, çok başarılı olacağına inanıyorum” diye konuştu.
BİZ İZMİR İLE NELER YAPILABİLİR?
Kentteki otoparklarda park yeri olup olmadığını görüyor. İzmirim kartının bakiyesini görüyor, kartına para yüklüyor. BizPuan toplanıp, puanlarla konser veya kurslara ücretsiz gidiyor ya da bir sosyal kampanyaya bağışlıyor. Nöbetçi eczaneler, kameralar aracılığıyla yol durumunu görüyor. Acil durumlarda toplanma alanları listesine ulaşıyor. Sebze ve meyve halindeki fiyatları görüyor. Ulaşım araçlarının tarifelerine ulaşıyor. Kentteki bisiklet istasyonları ve boştaki bisiklet sayısını öğreniyor. Su kesintisi, arıza gibi konulardaki duyurulara ulaşıyor. Anketlere katılıp, fikirlerini söylüyor. Gönüllü çalışmalara katılıyor.
En Çok Okunan Haberler
- İmamoğlu'ndan AB'ye sert tepki
- Fark bıçak sırtı!
- Erdoğan'a 'İsrail' protestosunda karar çıktı
- Bir garip İmamoğlu belgesi
- Hakemin kararı sonrası korkunç facia!
- Türkiye'nin afet haritasını çıkardı
- Ankara'nın Halep stratejisi
- 'O arkadaşlara teşekkür telefonu açacağım'
- Eski İYİ Partili vekil CHP'ye katılıyor
- AVM'lere giriş ücretli mi olacak?