BM: Elimizde 100'den fazla kişinin Cizre'de canlı canlı yakıldığına dair tanık raporları var
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad Hüseyin, Şırnak'ın Cizre ilçesinde devam eden çatışmalara ilişkin çarpıcı bir açıklama yaptı. Dışişleri Bakanlığı'ndan Hüseyin'in açıklamalarına yanıt geldi.
Şırnak'ın Cizre ilçesinde devam eden çatışmalara ilişkin çarpıcı bir açıklama geldi.
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad Hüseyin, "Elimizde, Türk güvenlik güçlerinin Cizre'de etrafı sarıp 100'den fazla insanı canlı canlı yaktığına dair tanık raporları var" diyerek iddiaları yerinde incelemek istediklerini söyledi.
BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri PKK'nin gençlik örgütlenmesi ve diğer devlet dışı yapıların yasa dışı eylemleri ve şiddetini" de kuvvetle kınadığını, terör eylemleri sonucu meydana gelmiş tüm can kayıplarından üzüntü duyduğunu söyledi ve şöyle devam etti:
“Ne var ki kendi halkını şiddet eylemlerinden korumak Türkiye'nin görevidir. Yetkililerin terörizm karşıtı operasyonlar yaparken insan haklarına, işkence, yargısız infaz, orantısız öldürücü şiddet ve keyfi gözaltı eylemlerini yasaklayan uluslararası hukuka daima saygı göstermesi temel önem arzetmektedir."
BM insan hakları yetkilisinin açıklamasında, bölgeden işkence, keyfi gözaltı, sivillere ait binaların orantısız tahribi haberlerinin de geldiği kaydediliyor.
Zeyd Hüseyin, "Güvenlik güçlerine karşı savaşan gruplara yöneltilenler de dahil, tüm bu iddialar son derece ciddidir ve titizlikle soruşturmalıdır. Ancak bugüne kadar bu yapılmamış görünüyor. Türkiye hükümeti bizim ve Birleşmiş Milletler'in diğer organlarının bölgeyi ziyaret etme ve birinci elden bilgi toplama taleplerine yanıt vermedi" diye sürdürüyor.
"Türkiye Cumhuriyeti hükümetinden sivillere yönelik şiddete dair iddiaların araştırılmasını talep ediyoruz" diyen al-Hussein, daha önce bu taleplerinin reddedildiğini aktardı.
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komiseri Zeyd Raad Hüseyin'in Cizre'de insan haklarının ihlâl edildiği iddialarına ilişkin inceleme talep etmesine Dışişleri Bakanlığı'ndan yanıt geldi ve "Terörle mücadelede operasyonlarında özgürlük-güvenlik dengesinin sağlanması için azami özeni gösterilmekte ve tüm tedbirler yasal çerçevede alınmaktadır." denildi. Türkiye'nin BM'den ve diğer uluslarası kuruluşlardan gelen hiçbir ziyaret ve inceleme talebini reddetmediği hatırlatıldı.
"Kabul edilmesi mümkün değil"
Bilgiç, Hüseyin'in iddialarına geçmişte gelen talepleri örnek göstererek de yanıt verdi:
"BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad El Hüseyin’in BM birimlerinin Güneydoğu Anadolu Bölgemizi ziyaret taleplerine olumlu yanıt verilmediği yönündeki ifadelerinin kabul edilmesi mümkün değildir. Güneydoğu Anadolu Bölgemiz, insan hakları alanında faaliyet gösteren uluslararası kuruluşlarca rahatlıkla ziyaret edilebilmektedir. Son olarak 2016 yılı Mart ayında BM Zorla ve İrade Dışı Kaybolmalar Çalışma Grubu, Nisan ayında ise Avrupa insan hakları rejiminin temel organlarından olan Avrupa Konseyi’nin İnsan Hakları Komiseri Nils Muzniek Güneydoğu Anadolu Bölgemizi ziyaret ederek temaslarda bulunmuşlardır.
Yüksek Komiser Sayın Zeid’in Türkiye ile BM arasındaki insan hakları alanındaki işbirliği ruhunu yansıtmayan açıklamalarının yetersiz bilgiye ve önyargılı çevrelerin yönlendirmelerine dayandığı düşünülmektedir. Arzu ettiği takdirde Sayın Zeid’i Güneydoğu Anadolu Bölgemizi de kapsayacak şekilde ülkemizde ağırlamaktan memnuniyet duyacağız."
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti