BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, İstanbul'da

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Medeniyetler İttifakı toplantısına katılmak üzere İstanbul'a geldi.

Yayınlanma: 30.05.2012 - 17:26
Abone Ol google-news

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve eşi Ban Soon teak, BM Medeniyetler İttifakı İştirakçiler Forumu'na katılmak için İstanbul'a geldi.

Ban Ki-mun ve eşini Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş karşıladı. Ban Ki-mun, Mutlu ve Topbaş, dinlenme salonunda bir süre sohbet etti.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Türkiye'nin BM Medeniyetler İttifakı İştirakçiler Forumu ve Somali ile ilgili diğer girişimlere ev sahipliği yapmasından çok memnun olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
''2010'da da Somali Uluslararası Konferansı için gelmiştim. Bu ikinci kez Somali Konferansı için gelişim oluyor. İstanbul mega bir şehir. İstanbul gibi mega bir şehir, sürdürülebilir bir kalkınmaya nasıl katkıda bulunabileceği konusunda örnek teşkil edebilir. Bugün artık Türk hükümeti hem şimdiki hem de gelecekteki sorunların çözümüne büyük katkılarda bulunmaktadır. Türkiye, medeniyetler ittifakı kavramını en ciddi şekilde ele alan ülkelerden bir tanesi. Türkiye'nin göçmenlik konusunda da önemli katkıları var BM için. Tabii ki Somali'ye olan katkısını çok kayda değer buluyorum. Somali'de açtığınız yollar, yaptığınız okullar, hastaneler için eminim ki Somalililer minnettardır size.''

Vali Mutlu da Ban Ki-mun'a İstanbul hakkında bilgi vererek, İstanbul'un tarihi ve kültürel anlamda çok zengin bir şehir olduğunu, gelecek adına önemli misyonları olabileceğini söyledi.

Bugün İstanbul'a farklı ülkelerden gelen 80 çocuğu ağırladığını anlatan Mutlu, ''Bunlar yetim çocuklardı. Önemli bir kısmı Somali'den gelen çocuklardı. Asya ve Afrika'dan savaş ve açlık bölgelerinden gelen çocuklardı. Somali'de bir insani yardım kuruluşumuz yetim çocuklarla ilgili yetimleri barındırma merkezi kuruyor. Tamamen sivil bir organizasyon. Devletimizin yapmış olduğu okul, hastane gibi özel çalışmalar var. Hatta tarım eğitimi vermek için getirdiğimiz çocuklar var. Üniversitelerimizin getirdiği 500 çocuk şu an burslu olarak İstanbul'da okutuluyor'' diye konuştu.

Ban Ki-mun'un görevinin çok ağır olduğunu vurgulayan Vali Mutlu, ''Biz sadece yardımcı olmaya çalışıyoruz. Dünyada herkes birbirinin elini sıkı tutsun istiyoruz. Kuvvetli eline ihtiyacımız var. Bu arada, elinde sargı olduğunu görüyorum. Bu nedenle geçmiş olsun diyorum'' dedi.

Mutlu'nun, ''Kızınca elini sıkı bir şekilde masaya vuruyor sanırım. Kızacak bir şey olmasın, her şey güzel olsun istiyoruz'' şeklindeki esprili yorumu üzerine gülen Ban Ki-mun, elindeki sargılar hakkında açıklama yaparak, ''3 hafta önce futbol oynuyorduk. Düştüm, elim bu hale geldi. 3 hafta daha elimde kalacak, sonrasında iyi olacak'' diye konuştu.

Kadir Topbaş ise İstanbul'un Somali'nin başkenti Mogadişu ile kardeş şehir olduğunu belirterek, iki gün önce de Tunus'ta olduğunu, orada da önemli çalışmalara ve işbirliklerine imza attıklarını söyledi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler