BM Tavsiye Grubu'ndan yeni kaynak önerileri

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun tarafından iklim değişikliğiyle mücadelede mali kaynak yaratma konusunda oluşturulan BM Tavsiye Grubu, iklim değişikliğinden en çok zarar gören yoksul ülkelerin sera gazı salımlarını azaltmak ve bu ülkelere yardım sağlamak amacıyla yılda 100 milyar dolarlık kaynağın nasıl sağlanacağı konusunda çeşitli önerilerde bulundu.

BM Tavsiye Grubu'ndan yeni kaynak önerileri
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 05.11.2010 - 16:20

Eşbaşkanlığını Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg ve Etiyopya Başbakanı Meles Zenavi'nin yaptığı BM Tavsiye Grubu, bugün önerilerinin içeriğini açıklayan raporu BM'de düzenlenen basın toplantısında Genel Sekreter Ban'a sundular. New York'taki toplantıya katılamayan Zenavi video konferans yoluyla katılımcılara seslendi.

Genel Sekreter Ban, toplantıda yaptığı konuşmada, 2009 Kopenhag İklim Zirvesinde, sanayileşmiş ülkelerin, 2020 yılına kadar yoksul ülkelere iklim değişikliğiyle mücadelede yardımcı olmak için yıllık 100 milyar dolarlık kaynak yaratılmasını kararlaştırdıklarını hatırlattı. Ban, bu yılın başında oluşturduğu Tavsiye Grubundan, yıllık 100 milyar dolarlık bu kaynağın "yeni ve yaratıcı önerilerle" nasıl sağlanabileceğiyle ilgili önerilerde bulunmaları istediğini söyledi.

Kendisine bugün Tavsiye Grubu tarafından sunulan raporun mali açıdan uygulanabilir ve siyasi açıdan da geçerli öneriler içerdiğini kaydeden Ban, "Tavsiye Grubu 2020 yılına kadar bu kaynağın yaratılmasının mümkün olabileceğini belirtti" dedi.

Genel Sekreter raporun Meksika'da 3 hafta sonra düzenlenecek BM İklim Değişikliği Konferansından önce hazırlanmasının önemli olduğunu, raporu tüm BM ülkelerinin devlet ve hükümet başkanlarına göndereceğini söyledi.

Norveç Başbakanı Stoltenberg de yaptığı konuşmada, rapordaki öneriler arasında, uluslararası uçuşlara ve uluslararası nakliyata karbon vergisi getirme, kambiyo işlemlerine vergi koyma, Dünya Bankası ve diğer benzeri kuruluşlardan daha fazla fon yardımı alma gibi çeşitli önerilerin yer aldığını belirtti. Stoltenberg, karbon vergisinin hem sera gazı salımlarını azaltacağını, hem de gelir sağlayacağını, bu kapsamda kamu ve özel sektöre büyük rol düştüğünü ifade etti.

Etiyopya Başbakanı Zenavi de yaptığı konuşmada, raporlarındaki önerilerin pratik ve uygulanabilir olduğunu belirterek, Afrika kıtasının kendisinin neden olmadığı iklim değişikliğinin zararlarından çok fazla etkilendiğini, iklim değişikliği konusunda en başta gelişmiş ülkelerin önemli adımlar atmaları gerektiğini söyledi.

Kendilerinin tavsiye raporu hazırladığını, ancak kararı ülkelerin siyasi liderlerinin vereceğini ifade eden Zenavi, dünyanın iklim değişikliğiyle mücadelede daha fazla geri kalmaması için siyasi uzlaşma yaratılmasının şart olduğunun altını çizdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler