BM’den çifte uyarı: ‘Siviller tehlikede’

Yıllık raporunu açıklayan BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el Hüseyin, insan haklarının durumunun kötüleştiğini belirtip Afrin’de de sivillere dikkat çekti.

Yayınlanma: 08.03.2018 - 22:47
Abone Ol google-news

 

Birleşmiş Milletler’den (BM) Türkiye’ye insan hakları ve Afrin uyarısı geldi. Yıllık insan hakları raporunu açıklayan BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el Hüseyin, dünyada yaşanan hak ihlallerinin yanı sıra Türkiye’yle ilgili de değerlendirmelerde bulundu. Cenevre’de yaptığı basın toplantısında Türkiye’de insan haklarının durumunun kötüleştiğini vurgulayan Ürdünlü diplomat, keyfi tutuklamalar, keyfi görevden el çektirmeler ve cezaevlerinde işkence vakaları yaşandığına işaret etti. OHAL koşullarına ilişkin ise daha ayrıntılı bir raporun hazırlandığını söyledi. BM komiseri, işlendiğinden şüphe duyulan münferit suçlardan aile fertlerini sorumlu tutma gibi uygulamalara başvurulduğuna dair haberler aldıklarını da belirtti.

‘Siviller tehlikede’

Suriye’de yeni bir “dehşet evresine” geçildiğini vurgulayan el Hüseyin sivil kayıpların yaşandığına ilişkin iddiaların dile getirildiği Doğu Guta, İdlib ve Afrin’e de atıfta bulundu. BM Komiseri, TSK öncülüğünde Afrin’de sürdürülen operasyonun sivil halkı tehdit ettiği endişesini paylaştı. Raporda ayrıca 50’den fazla ülkede insan haklarının tehdit altında olduğuna ve şiddet kullanılarak ihlal edildiğine dikkat çekilirken, bu tablodan “otoriter ve pişkin politikacıların” sorumlu olduğu belirtildi. Myanmar’dan “etnik temizlik sürüyor” ifadesiyle söz edilen rapor, ABD ve AB’nin göçmen politikalarına da eleştiriler yöneltildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler