Boğaziçi stadı da nereden çıktı?
2020 Yaz Olimpiyatları ve Paralimpik Oyunları'na aday olan İstanbul'un ulaşım altyapısı bu organizasyonu kaldıracak durumda değil. Olimpiyatlar için Haydarpaşa'ya yapılması planlanan "Boğaziçi Stadı" da kent ve bölge için hazırlanan hiçbir imar planında yer almıyor.
Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu, hükümet çevreleri yaklaşık 6 ay önce Haydarpaşa-Harem bölgesine 70 bin kişilik stat yapma konusunu gündeme getirdiğinde böyle bir proje olup olmadığını araştırdıklarını ve hiçbir bilgiye ulaşamadıklarını anlattı. Şimdi stat projesinin resmen açıklandığını söyleyen Muhcu, mevcut Haydarpaşa planında o bölgeye ticaret fonksiyonunun yüklendiğini anımsattı. 1/100 binlik Çevre Düzeni Planı’nda, nazım planlarında da stat projesinin yer almadığını vurgulayan Muhcu “Stat kararı Başbakan tarafından kapalı kapılar arkasında hiç kimsenin görüşüne başvurulmadan alındı. Bu projenin gerçekleştirilmesi halinde altyapı eşiklerinin aşıldığı Haydarpaşa bölgesine yeni yükler eklenecek. Çevresel ve kentsel sorunlara yol açacak. Küçük bir yatırımcı grubunun önerisi olarak karar altına alındı. Büyük organizasyonlar kapsamında kente dayatılan bu projeler ilk etapta tanıtıma katkı sağlasa da bir süre sonra atıl kalıyor. Mevcut Olimpiyat Stadı atıl durumda iken yine atıl kalacak yeni tesisin ülkeye katkısı yok. Dünya mirası İstanbul’un değerlerini ezecek kararlar olimpiyat ruhuna da aykırı.”
İMO İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe de öncelikle spor müsabakalarının yapılacağı yerlere ulaşımın mümkün olup olmadığına bakmak gerektiğini belirterek “2020’ye kadar süre var. ‘Metro ağı ilavelerle 400-500 km’ye çıkarılabilir’ diye düşünülebilir. Keşke öyle olsa ama ben bu sürede ulaşım altyapısındaki sorunların çözülebileceğini düşünmüyorum” diye konuştu.
Olimpiyatlara ev sahipliği yapmış hiçbir kentin İstanbul gibi bir ulaşım ve trafik kargaşası içinde olmadığına dikkat çeken Gökçe, 5-6 yıl önce İstanbul’un adaylığı gündeme geldiğinden beri kenti hazırlamak yerine sadece konut, AVM ve gökdelenler inşa edildiğini söyledi. Gökçe, “Mahallelerde çocukların, gençlerin spor yapacağı alanları da yapmak gerek. 2020’ye 2 yıl kala da bu alanları ortaya çıkarabilirsin. Ama olimpiyat sadece bu değil ki... Kent fiziki olarak hazır olsa da psikolojik olarak hazırlanmış olmaz” diye konuştu.
Olimpiyat= Özelleştirme
Avrupa Kültür Başkenti 2010 Girişim Grubu Üyesi mimar Korhan Gümüş de İstanbul’u yönetenlerin kamusal bir perspektifi olmadığına, Dünya Kültür Başkenti sürecinin de bu yüzden çıkmaza girdiğine dikkat çekerek aynı nedenle olimpiyatların da yönetilemeyeceğini vurguladı. İstanbul yönetiminin olimpiyatlarla baş edebilecek güçte olmadığını belirten Gümüş, “Kamusal alanlar için özelleştirme dışında hiçbir perspektif yok. Olimpiyat da bir özelleştirme konusu olacak, kent halkına hizmet etmeyecek” şeklinde konuştu.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 6 asker şehit olmuştu