Boğaziçi'nden sonra ODTÜ'deki akademisyenlerden KHK eylemi
Boğaziçi Üniversitesi'nden sonra ODTÜ öğretim üyeleri de rektörlük seçimlerini düzenleyen KHK'nin kaldırılması için eylem yaptı.
ODTÜ'de öğretim üyeleri 676 sayılı KHK ile rektörlük seçimlerinin kaldırılmasına düzenledikleri basın açıklamasıyla tepki gösterdi. Öğrenciler ve üniversite çalışanlarının da destek verdiği açıklamada, üniversitelerin toplum yararına bilgi üretebilmesinin temel koşunun akademik özerklik olduğu ve bunun sağlanması için yürütülen mücadelenin topluma karşı sorumluk olduğu vurgulandı.
Açıklamayı Mimarlık Bölümü’nden Prof. Dr. Aydan Balamir okudu. Balamir, “Demokrasi, insanlık tarihinin en önemli kazanımlarından bidir. Farklılıklarla bir arada yaşamayı mümkün kılan bu kazanım, sancılı tarihsel süreçler sonunda elde edilmiştir. Bugün ülkemizde demokrasinin sürdürülmesi için yaşamsal öneme sahip kurumlara, parlamentoya, yargıya, siyasi partilere ve basın yayın kuruluşlarına kaygı verici siyasi müdaheleler yapıldığına tanık oluyoruz. Bu süreç, son bir haftada yaşadıklarımızla yeni bir evreye girmiş bulunmaktadır” dedi.
'REKTÖRLÜK SEÇİMLERİNİN KALDIRILMASI KABUL EDİLEMEZ'
Bu sürecin üniversiteye yansımalarından birinin de üniversite yönetimlerinin belirlenmesinde öğretim üyelerine söz hakkı tanıyan rektörlük seçimlerinin KHK ile kaldırılması olduğunu belirten Balamir, “2547 Sayılı YÖK Yasası'nda tanımlanmış halini dahi yeterli görmediğimiz bu uygulamanın kaldırılmasını demokrasinin toplumsallaşması ve kurumsallaşması açısından kabul edilemez buluyoruz” diye konuştu.
'TALEBİMİZ ÖZERK, DEMOKRATİK ÜNİVERSİTE'
Evrensel'in haberine göre üniversitelerin toplum yararına bilgi üretebilmesi ve toplumsal gelişmeye katkı sağlaması için ön koşulun akademik özerklik olduğunu vurgulayan Balamir, bu nedenle üniversitelerin özerkliğinin çağdaş dünyada anayasal güvenceye alındığını söyledi. Balamir, “Üniversite rektörlerinin seçimle belirlenmesini istemek, öğretim elemanları için bir ayrıcalık talebi değildir. Aksine kamusal bir hizmet olan eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerinin toplum yararına ve bilimsel bir temelde yapılabilmesinin gereklerindendir. ODTÜ’lü öğretim elemanları olarak talebimiz demokratik, katılımcı, özerk, insan ve doğayla barışık üniversitedir. Bunun sağlanması için mücadele etmeyi, topluma karşı bir sorumluluk ve görev kabul ediyoruz” dedi.
Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyelerinden KHK protestosu
Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri 'rektörlük' nöbetine başladı
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 6 asker şehit olmuştu