Boston Maratonu'na bombalı saldırı
ABD'de yapılan Boston Maratonu sırasında bitiş çizgisi yakınlarında iki ayrı patlama meydana geldi. Boston Polisi olayda 3 kişinin öldüğünü, 17'si ağır 140'dan fazla kişinin yaralandığı bildirdi. Olayla ilgili olarak 2 Suudi vatandaşı gözaltında bulunuyor.
Bu yıl 117'incisi yapılan Boston Maratonu'nda, binlerce sporcu bitiş çizgisini geçtikten iki saat sonra eş zamanlı iki patlama meydana geldi. Biri 8 yaşında bir çocuk 3 kişi hayatını kaybetti. 141 kişi de yaralandı. Yaralıların 17'sinin durumunun ağır olduğu belirtildi.
Maratona katılan Rasim Musal ve Sadık Tokgöz isimli iki Türk vatandaşının patlama öncesi bitiş çizgisini geçtiği ve saldırıdan yara almadan kurtulduğu öğrenildi.
ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden olayla ilgili bombalama ifadesini kullandı. Amerikan polisi, Washington ve New York'ta güvenlik seviyesini yükseltti. Beyaz Saray'ın önüne güvenlik kordonu çekildi.
ABD'li üst düzey emniyet kaynakları Boston'daki patlamadan sonra iki ayrı patlama düzeneği daha bulunduğunu ve bunların etkisiz hale getirlidğini açıkladı.
Boston polisi, ayrıca John Fitzgerald Kennedy Kütüphanesi'nde de patlama olduğunu ve yangın çıktığını ancak ölen olmadığını açıkladı.
Art arda meydana gelen kuvvetli patlamalar sırasında, arkadan gelen diğer koşucuların yarışa devam ettiği kaydedildi.
Boston polisi, vatandaşları kapalı alanlardaki kalabalık yerlerde durmamaları konusunda uyardı.
117´incisi düzenlenen ve 27 bin kişinin koştuğu maratonda bitiş noktasına yaklaşılırken şiddetli bir şekilde iki patlama yaşandı.
Patlama Boston saati ile yaklaşık 14.45 civarında Fairmont Capley Hotel´in yakınında bulunan bir restauranın önünde gerçekleşti.
Şiddetli bir biçimde 2-3 saniye aralıkla patlayan bombaların ardından ortalığı büyük bir duman kapladı.
Irak ve Afganistan'da kullanılan bomba
NBC, üç farklı kaynağa dayandırarak, patlamaların "IED" yani yol kenarı patlayıcı düzenek tipindeki bombalara benzediğini duyurdu. IED'ler ağırlıklı olarak ırak ve afganistan'da kullanılan ve abd askerlerinin çok sayıda kayıp vermesine neden olan bir patlayıcı düzeneği tipi.
Terör alarmı
ABD'nin Boston kentindeki maraton sırasında meydana gelen patlamaların ardından ülke genelinde geniş güvenlik tedbirleri alındı.
Boston polisi, düzenlediği basın toplantısında, eş zamanlı iki patlamanın ardından JFK Kütüphanesi yakınlarında bir patlamanın daha meydana geldiğini ancak bunun önceki ikisiyle bağlantılı olmadığını düşündüklerini belirtti.
Halkı, evlerinde beklemeleri ve mecbur olmadıkça sokağa çıkmamaları konusunda uyaran polis, patlama hakkında bilgisi olanların telefonla kendilerine bilgi vermelerini istedi.
Polis, maratona yönelik daha önceden herhangi bir tehdit algısının olmadığını, bazı kişilerin sorgulandığını ancak halen gözaltında kimsenin bulunmadığını kaydetti.
Öte yandan, New York, Washington DC, Los Angeles ve San Francisco'da güvenlik önlemlerinin artırıldığı bildirildi.
New York'tan Boston'a düzenlenen uçak seferlerinde de aksamalar meydana geldiği kaydedildi.
Gece boyunca güvenlik önlemleri artırıldı
ABD'de Boston Maratonu sırasında, 3 kişinin ölümü, 130 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan patlamalardan sonra olayın meydana geldiği bölgede güvenlik önlemleri gece boyunca artırıldı.
Patlamaların olduğu bitiş çizgisi yakınındaki bölgede, itfaiye ve ambulans araçları hazır bekletildi, polisle asker nöbet tuttu. Kente panik havasının hakim, sokakların bomboş olduğu gözlendi. Basın mensupları dahil kimsenin bölgeye yaklaşmasına izin verilmiyor.
Maratona Atlanta'dan katılan atlet Brett Alison, "Atlanta'dan bu yarış için geldim. Bu yıl ikinci kez katıldım. Her şey çok güzeldi. Yarışmayı patlamadan sadece birkaç dakika önce tamamladım. Eğer biraz daha yavaş koşsaydım ben de patlamadan etkilenecektim" dedi.
Alison, saldırının, "kalabalık bir grubun yarışı tamamladığı sırada meydana gelmesi nedeniyle planlı olduğunu düşündüğünü" belirterek, yaşananlardan duyduğu üzüntüyü dile getirdi ve Bostonlulara destek olmak için gelecekte yine yarışacağını söyledi.
Atletin eşi de yarışı bitiş çizgisine yakın bir yerde seyrettiğini, çok şiddetli bir ses duyduğunu, herkesin koşuşmaya başladığını, eşi için çok endişelendiğini ifade ederek, olaylar sırasında cep telefonuyla çektiği görüntüleri gösterdi.
Boston Maratonu, üç kategoride yapılıyor. Profesyoneller ilk kategoride yarışıyor ve diğerlerinden çok önce yarışı tamamlıyor. Patlamaların, amatörler ve diğer gruptaki koşucuların yarışı bitirdiği sırada meydana geldiğine dikkat çekiliyor.
'Artık bacakları yok'
Maratonda yarışan polis memuru, "Bazı koşucular yarışı bitirdi ve şimdi ayakları yok" dedi.
'Kanı durdurmak için kemerimi verdim'
Boston maratonunu izlemek için olay yerinde bulunan John Ross adlı bir seyirci Boston Herald gazetesine yaptığı açıklamada, "Birinin ayağı başımın üzerinden uçtu. Kanı durdurmak için kemerimi verdim" dedi.
'Her tarafta kan vardı'
Maratonda yarışmacı olan ve Rhode Island'da atlı polis olarak görev yapan 35 yaşındaki Roupen Bastajian da Amerikan New York Times gazetesine konuştu. Bastajian, "Bazı koşucular yarışı bitirdi ve şimdi ayakları yok. Bacakları kopmuş birçok insan gördüm. Her tarafta kan vardı. Korkunçtu" şeklinde konuştu.
'Çocuklarımızın gözlerini kapattık'
Boston'un kurtuluş gününde düzenlenen maratona katılan Tim Davey de, "Uzuvları kopmuş birçok kişiyi ilk müdahale için sağlık çadırına taşıdılar. Ben ve eşim Lisa, çocuklarımızın bu korkunç anları görmemeleri için gözlerini kapattık" dedi.
'Cansız bedenler etrafa saçıldı'
İlk bombanın patladığı bitiş noktasına birkaç adım uzaklıkta olan 27 yaşındaki Deirdre Hatfield, caddede uçuşan bedenler gördüğünü söyledi. "Bacakları kopmuş insanlar gördüm. Birkaç çocuk cansız yerde yatıyordu" diyen Deirdre Hatfield, "Cansız bedenler etrafa saçılırken, bir an için yandığımı düşündüm. Parçalandığımda umarım fazla birşey hissetmem diye dua ettim" dedi.
Polis, maratona yönelik daha önceden herhangi bir tehdit algısının olmadığını, bazı kişilerin sorgulandığını ancak halen gözaltında kimsenin bulunmadığını açıkladı.
Patlayıcıların türünün tespit edilmesi ve sorumlularının belirlenmesi için çalışmaların sürdüğü ifade edildi.
Görgü tanıkları ise şiddetli patlamaların meydana geldiğini ve çok sayıda kişinin uzuvlarını kaybettiğini gördüklerini söyledi.
İlk şüpheli gözaltında ve yaralı
Amerikan New York Post gazetesi, Boston maratonuna düzenlenen bombalı saldırı sonrasında polisin 20 yaşındaki bir Suudi Arabistan vatandaşını gözetim altında tuttuğunu yazdı.
Saldırıda bir şarapnel parçasıyla yaralanan 20 yaşındaki Suudi Arabistan vatandaşının Boston'daki Brigham and Women's Hospital'da tedavi altına alınırken aynı zamanda FBI ve yerel polis tarafından sorgulandığı belirtildi.
New York Post gazetesi, şüphelinin evinin de polis tarafından arandığını açıkladı. Yine Suudi Arabistan vatandaşı bir kişinin daha gözaltında tutulduğu söylendi.
Soruşturma iki yönlü yürütülüyor
FBI saldırıyı düzenleyenleri ortaya çıkarmak için soruşturmayı iki yönlü sürdürüyor. FBI, ülkedeki radikallerin hükümeti zor durumda bırakmak için bu tür bir eylem düzenlemiş olacağı olasılığı üzerinde duruyor. Dün Massachusetts eyaletinde kurtuluş günü kutlamaları vardı. Ayrıca vergilerin yatırılması için dün yine son gündü. Ülkedeki radikal grupların bunları protesto etmek için saldırıyı düzenlemiş olabileceği belirtiliyor.
FBI, saldırının radikal İslamcılar tarafından düzenlendiği olasılığı üzerinde ise daha ciddi duruyor. Boston maratonunda düzenlenen saldırının, El Kaide'ye yakınlığıyla bilinen "Inspire" dergisinde tarif edildiği gibi gerçekleştiği belirtiliyor. Yemen'de hazırlanan ve İngilizce yayınlanan dergi, daha çok Batı'da yaşayan radikal İslamcılara mesaj veriyor.
7 şüpheli paket iddiası
Amerikan Wall Street Journal gazetesi ise internet sayfasında Boston polisinin, 5 değil 7 şüpheli paket bulduğunu iddia etti.
Massachusetts Valisi: Bölgede patlamamış bomba bulunmadı
ABD'nin Massachusetts eyaleti Valisi Deval Patrick, Boston Maratonu'nun yapıldığı bölgede patlamamış bomba bulunmadığını söyledi.
ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel'den açıklama
Hagel, olayın hemen ardından başlatılan soruşturmanın, saldırganların yabancı mı yoksa ABD vatandaşı mı olduğunu ortaya çıkaracağına işaret etti.
Hükümet yetkililerinin, Boston kentinde koşulan tarihi maraton sırasında düzenlenen bombalı saldırının arkasında kimin olduğunu hala bilmediğini belirten Hagel, saldırganların yakalanıp adalet karşısına çıkarılacağına söz verdi.
Patlayıcıların kullanıldığı bu tür saldırıların genellikle terör eylemi olarak kabul edildiğine dikkati çeken Hagel, sözlerine şöyle devam etti: "Başkan Barack Obama'nın da dün belirttiği gibi saldırıyı kimin, ne amaçla düzenlediğini henüz bilmiyoruz. Olayın hemen ardından başlatılan soruşturma, saldırının dışarıdan ya da içeriden bir terör örgütü tarafından düzenlenip düzenlenmediğini ortaya çıkaracak."
Başkan Barack Obama, saldırıların ardından yaptığı açıklamada terör ve terörist sözcüklerini kullanmamış, "bunu kim yaptıysa, neden yaptıysa bulup ortaya çıkaracağız" demişti.
Boston'da Yurtseverler Günü kutlamaları çerçevesinde yaklaşık 23 bin kişinin katılımıyla düzenlenen maratonun bitiş çizgisi yakınlarında 10 saniye arayla patlayan iki bomba, biri 8 yaşındaki çocuk 3 kişinin ölümüne, 170'den fazla kişinin de yaralanmasına neden olmuştu.
Arap dünyası saldırıyı kınadı
Arap Birliği, ABD'nin Massachusetts eyaletinin başkenti Boston'da meydana gelen patlamaları kınadı.
Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi, yaptığı yazılı açıklamada, ABD halkının ve hükümetinin yanında olduklarını belirterek, patlamada hayatını kaybedenlerin ailelerine taziyelerini iletti, yaralılar için de acil şifa temennisinde bulundu.
Mısır Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada ise patlamalar "suç" olarak nitelendirilerek, olaylarda hayatını kaybedenlerin ailelerinin ve yaralıların yanında olunduğu ifade edildi.
Eski Lübnan Başbakanı Necib Mikati, ABD'nin Lübnan Büyükelçisi Maura Conelli'yle görüşmesi sırasında Boston'daki patlamaları kayarak, büyükelçiden ABD Başkanı Barack Obama'ya taziyelerini iletmesini istedi.
Ürdün resmi haber ajansının haberine göre, Ürdün hükümeti de patlamaları kınayarak ABD yönetimine taziye mesajı iletti.
"BAE, terör olaylarını kınıyor"
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) resmi haber ajansının haberine göre, Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayid Al Nahyan, Boston'daki patlamaları şiddetle kınadı.
Ülkesinin terör ile mücadelede ABD'nin yanında yer aldığını belirten Al Nahyan, "BAE, ABD'nin güvenlik ve istikrarını sarsan bu gibi terör olaylarını kınıyor. Dünya ülkelerinin kaynağı ve etkenleri ne olursa olsun terörle mücadele etmesi gerekir" dedi.
Al Nahyan, patlamada hayatını kaybedenlerin ailelerine ve ABD hükümetine taziyelerini iletti, yaralılar için acil şifa temennisinde bulundu.
Cezayir Dışişleri Bakanlığı da dünyanın her yerinden sporcuların katıldığı Boston Maratonu sırasında meydana gelen patlamaları "ölümcül şiddet" olarak nitelendirdi.
Tunus Cumhurbaşkanı Munsif el-Merzuki'nin de ABD Başkanı Barack Obama'ya başsağlığı mesajı gönderdiği ve saldırıyı şiddetle kınadığı bildirildi.
ABD'de Boston Maratonu sırasında meydana gelen patlamalarda, 3 kişi ölmüş 130 kişi yaralanmıştı.
İlgili haberler için tıklayınız
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi