Bu çilek yenir mi? Uzmanlar açıkladı

Bu yıl kış mevsiminin uzun sürmesi ve aşırı sıcaklık farkı, çileklerde ciddi şekil bozukluğuna yol açtı. Uzmanlar, hormon kullanılmadığını ve endişe edilmemesi gerektiğini söyledi.

Bu çilek yenir mi? Uzmanlar açıkladı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 02.05.2015 - 11:15

Türkiye'nin örtüaltı yaş meyve sebze üretiminde öncü kenti Antalya'da özellikle doğu bölgelerinde çilek üretimi çok yaygın. Üreticiden kilosu en yüksek 2.5 TL'ye alınan ve Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hali'nde ürün kalitesine göre 2.70-4.00 TL arasında piyasaya sürülen çileğin market ve pazardaki fiyatı ise 8 liraya kadar yükseliyor.

VERİM VE KALİTE DÜŞTÜ

Bu yıl kış mevsiminin uzun sürmesi ve sıcaklık farkı, çilek üretiminde hem verimi, hem kaliteyi olumsuz etkiledi. Bu yılki ürünlerde, geçen yıllara göre ciddi bir farklılık dikkat çekti. Tüketicinin market ve pazarda satın aldığı çileklerin birçoğunun şeklen bozuk olması, vatandaşın aklına ilk olarak hormon kullanıldığı düşüncesini getiriyor.

HORMON YOK

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden öğretim üyesi Prof. Dr. Hamide Gübbük, çileklerdeki bu yamukluk veya şekil bozukluğunun hava şartlarından kaynaklandığını  belirtti. Prof. Dr. Hamide Gübbük, meyvede şekil bozukluğu yaşanmasının en önemli nedeni olarak tozlanma ve döllenme yetersizliğini gösterdi. Bu durumun da hava sıcaklığıyla ilgili olduğunu belirten Prof. Dr. Gübbük, "Bu yıl hava sıcaklıkları farklı gitti ancak bundan sonra olacağını düşünmüyorum. Hormon kullanıldığı düşünülüyor ama Türkiye'de bu konu biraz abartılıyor. Özellikle çilek üretiminde hormon kullanıldığı yönünde bir handikap yok. Endişe edilmemesi gerekiyor, hormonla bağdaştırılmamalı" dedi.

SOĞUK HAVA ŞEKLİ BOZUYOR

Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Vahap Tuncer de sorunun hava sıcaklığındaki değişikliklere bağlı olduğunu söyledi. Sıcaklık farklarının bu yıl çok yaşandığını anlatan Tuncer, bu nedenle meyvede şekil bozukluğu görülmesinin normal olduğunu söyledi. Bu yıl ilk defa nisan ayında don olayı yaşandığına dikkat çeken Tuncer, "Çilek yaz bitkisi ve doğal olarak soğuk hava olumsuz etkiledi. Genetiğiyle oynanmış ve hormonlu değil, bunlarla ilgisi yok" diye konuştu. 

ÜRÜN 4 KEZ EL DEĞİŞTİRİYOR

Üreticinin satış fiyatıyla tüketicinin alış fiyatı arasındaki uçuruma da dikkat çeken Vahap Tuncer, bu uçurumun Türkiye'deki pazarlama metodundan kaynaklandığını anlattı. Tuncer, şöyle konuştu:

"Çiftçiden üretici hallerine giderken üründe fiyat artışı oluyor. Yine üretici halinden tüketici haline giderken bir artış daha yaşanıyor. Tüketici halinden market ve pazarlara geçerken bir fiyat artışı daha ve ürün 3-4 kez böyle el değiştiriyor. Dolayısıyla fiyatı da 3-4 kat artıyor."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler