"Bu girişimin emsali yok"

AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, Türkiye-Brezilya-İran nükleer müzakerelerini ve takas anlaşmasını yorumlarken, "istenen sonucu vermese de bu girişimin emsali bulunmadığını" belirtti.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 23.06.2010 - 12:56

Hollanda'nın Lahey kentinde Avrupa'nın geleceği hakkında konuşan Van Rompuy, AB'nin dünyadaki ekonomik ve beraberinde siyasi ağırlığının gerilemekte olduğu uyarısında bulunarak, buna dünyadaki ağırlıkları artan Çin ve Hindistan'ın yanı sıra Türkiye ve Brezilya'nın İran'la nükleer müzakerelerini de örnek gösterdi.

Van Rompuy, "Son dönemde gördük ki Brezilya ve Türkiye, yaşlı Batılı güçlere rücu etmeden İran'la üst düzeyde nükleer müzakereler yürüttü. Her ne kadar istenilen sonucu vermese de bu girişimin emsali yoktur" diye konuştu.

AB'nin krizlerle boğuşurken Çin, Hindistan ve Brezilya gibi gelişen ekonomilerin hızlı büyümeyi sürdürdüğünü belirten Van Rompuy, engelleme imkanına sahip olmadıkları bu gelişmenin, dünyada yoksulluğun azaltılması kapsamında olumlu tarafları da bulunduğunu kaydetti.
Gelişen ekonomilerin güçlendikçe Batılı şirketleri satın almasından duyduğu endişeyi dile getiren Van Rompuy, Çin Başbakan Yardımcısı Zhang Dejiang'ın geçen hafta ziyaret ettiği Yunanistan'da Pire Limanının 35 yıllığına kiralanması başta olmak üzere, milyarlarca avroluk satın alma ve yatırım kararlarına imza attığını hatırlatarak, "'Orası Akdeniz, mali açıdan kötü durumdalar, bizi etkilemez' diyebilir miyiz" sorusunu sordu.

İsim vermeden Hollanda-İngiliz ortaklığındaki demir-çelik devi Corus'un 2007 yılında Hintli Tata tarafından satın alınmasını da gündeme getiren Van Rompuy, "gelişmekte olan ülkelerin artan ekonomik güçlerinin siyasi güçlerine nasıl yansıyacağını anlamaya çalıştıklarını" belirtti. Van Rompuy, BM Kopenhag iklim zirvesinde Amerikalı, Çinli, Brezilyalı ve diğer liderlerin bağlayıcı anlaşma yaptıkları odaya AB temsilcilerini almamalarını "Kendi evimizde küçük düşürüldük" diye değerlendirdi.

Tüm bu tecrübelerin "AB'nin hiçbir üyesinin tek başına küresel düzeyde belirleyici rol sahibi olmadığını" öğrettiğini kaydeden Van Rompuy, ABD'nin de yeni Güvenlik Stratejisinde "tek başına dünyada hiçbir sorunu artık çözemediğini" kabul etmek zorunda kaldığını hatırlattı.

AB Konseyi Başkanı Van Rompuy, AB ve ABD'nin "küresel ekonomik, demografik ve siyasi gücünün gelecek 20-30 yılda istikrarlı şekilde gerilemeye devam edeceği" tespitinde bulundu. Van Rompuy, AB'nin gelecek zirvelerinde dış politikaya daha fazla ağırlık vermesi gerektiğini vurguladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler