'Bu süreci kalıcı bir barışa götürmeliyiz'

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, İmralı'daki görüşmelere ilişkin, ''Geç kalınmış olsa da biz bu süreci kalıcı bir barışa hep birlikte götürmek zorundayız'' dedi.

Yayınlanma: 09.02.2013 - 15:11
Abone Ol google-news

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Ağrı Kutlu Aktaş Spor Salonu'nda düzenlenen BDP İl Olağan Kongresi'nde yaptığı konuşmada, her bölgede bölge meclislerinin kurulması ve her bölgenin kendi parasıyla yatırım yapmasının sağlanması gerektiğini söyledi.

Yeni barış sürecinde Kürtlerin ana dilden asla vazgeçmeyeceklerini vurgulayan Demirtaş, ''Bizi uçurumun kenarına getirip, uçurumdan yuvarlamayı hayal edenler, artık o günlerin bittiğini ve o günlerin onlar için bir fantezi olmaktan öteye geçmediğini görüyorlar. Bu yüzden İmralı ile görüşme yapıyorlar. Bu yüzden diyaloglarla müzakerede çözüm arıyorlar'' diye konuştu.

Doğru rotayı bulmanın önemli olduğunu belirten Demirtaş, şunları kaydetti: ''İmralı'ya gitmekte 14 yıl geç kaldılar, Kürtlerle konuşmakta yüz yıl geç kaldılar. Ama bu defa sorun çözülecek mi hep birlikte göreceğiz. Bizi bu kimliğimizle kabul edenler canımız ciğerimiz, kardeşimizdir, ama bizi tanımayıp 'ezeceğiz, teslim alacağız, diz çöktüreceğiz' diyen kişiler de cahillerdir. Bu topraklarda kim varsa onların iradeleriyle, kimlikleriyle bir arada yaşamaya hazırız. Ben inanıyorum ki ana dilde eğitim bir gün gerçekleşecektir. O yüzden neden bu süreci geciktiriyoruz? Kana, gözyaşına, silaha ne gerek var. Hadi gelin anayasayı birlikte yapalım ve bu sorunları birlikte çözelim.''

Demirtaş, İmralı'ya heyet göndermekle önemli bir iş yapıldığını belirterek, ''Geç kalınmış olsa da biz bu süreci kalıcı bir barışa hep birlikte götürmek zorundayız'' dedi.

 

BDP Genel Başkan Yardımcısı Kışanak

BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, Şelale Düğün Salonu'nda düzenlenen BDP il kongresinde yaptığı konuşmada, İmralı'da başlatılan görüşmelerin çok daha düzenli ve organize müzakere süreci olarak sürdürülmesini istediklerini söyledi.

''Abdullah Öcalan'ın üzerinde mutabakata vardığı bir yol haritasının arkasındayız'' diyen Kışanak, şöyle konuştu: ''Kimse bugün bizi bahane etmesin. Yalan yanlış politikalarla süreci heba etme lüksü yoktur. Ben kendim şahıs olarak burada oy aldığım Siirt halkına söz veriyorum. Eğer sorun bensem yarın derhal hemen bütün görevlerim dahil olmak üzere vazgeçmeye hazırım. Ben asla ve asla bir ananın gözyaşını kendi canımla bile değişmem. Hiçbir ananın yüreğindeki acıyı hiçbir görevle hiçbir makamla değişmem. Hiçbir gencimizin hiçbir insanımızın yaşamını hiçbir politikayla makamla görevle ve kendi canımla değişmem. En kıymetlisi onlardır. Gözümüzün bebeği gibi korumamız gereken bugün ölümle yüz yüze olan gençlerdir.''

''Hükümet ve devlet sayın Öcalan ile görüşmeye başladı. Bunu doğru, geç kalmış bir adım olarak görüyoruz'' ifadelerini kullanan Kışanak, ''Bu 15 Şubat'ta biz komployu protesto edeceğiz. 15 Şubat günü yapacağımız etkinlikler, İmralı'da başlatılan görüşmelerin arkasında olduğumuzu gösteren etkinlikler olacaktır'' dedi.

Konuşması sırasında duvara asılı Türk Bayrağı'nın düşmesi üzerine Kışanak, ''Medyada bayrak niye düştü diye?'' polemik yapılacağını söyledi. Düşen bayrak, partililer tarafından alınarak tekrar yerine asıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler