Bu yemekten koalisyon çıkar mı?

CHP ile istikşafi görüşme raporu Davutoğlu’na iletildi. Davutoğlu raporu bugün partisinin MYK’sinde, pazartesi günü de Bakanlar Kurulu’nda değerlendirecek.

Yayınlanma: 06.08.2015 - 22:32
Abone Ol google-news

Davutoğlu, CHP ile toplam 35 saat süren istikşafi görüşmeleri yürüten AKP heyetiyle görüştü. Heyette yer alan isimlerden Bakan Ömer Çelik, toplantıya üzerinde CHP yazan mavi bir dosyayla geldi. Başbakanlık Resmi Konutu’nda basına kapalı gerçekleştirilen kabul, 50 dakika sürdü.

Koalisyon görüşmelerinde ikinci aşamaya pazartesi günü geçiliyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu, AKP’nin CHP ile yürütülen istikşafi görüşmelerden çıkan raporunu bugün partisinin MYK’sinde, pazartesi günü de Bakanlar Kurulu’nda değerlendirecek. 2. tur görüşme için Başbakanlık yetkililerinin CHP’den randevu isterken toplantının uzun süre-bileceği, bu yüzden de toplantının yemekli olabileceği bilgisinin verildiği öğrenildi. Kılıçdaroğlu’nun ise pazartesi günü gerçekleşecek görüşmenin seyrine göre “aynı akşam” başbaşa bir görüşme isteyebileceği veya açıklama yapılmasını talep edebileceği belirtildi.

AKP’nin CHP heyetinin başındaki Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, 2. tur görüşmenin de “nihai” olmadığını söyleyip “Biz hiçbir seçeneğe, partiye kapı kapatmadan, son derece açık ve şeffaf bir süreç yürütmeye gayret ediyoruz” dedi. Ancak Çelik’in “İki zıt siyasi akım arasında böyle bir şey olacaksa, titiz çalışma gerektiren bir iştir. Bütün detaylara bakılması gerekir” mesajını vermesi dikkat çekti.

AKP ile CHP arasındaki yaklaşık 10 gün içinde 5 oturumda yapılan istikşafi görüşmelerle ilgili raporla ilgili AKP heyetinin başkanı olan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, dün Başbakan Davutoğlu’na sunum yaptı. Çelik, yaklaşık iki saat süren sunumun ardından yaptığı açıklamada, raporlarını önceki gün akşam Davutoğlu’na ilettiklerini aktardı. Raporlarındaki bazı konularına parti politikalarını bazı konuların da hükümet politikalarını ilgilendirdiğini dile getiren Çelik, parti ile ilgili kısımların bugün MYK’da, hükümetle ilgili kısımların da pazartesi günü toplanacak Bakanlar Kurulu’nda değerlendirileceğini söyledi. Çelik, “Pazartesi günü Bakanlar Kurulu’ndan sonra, Sayın Kılıçdaroğlu’nu ve Haluk Koç’u saat 18.00’de, Başbakanlık Resmi Konutu’nda bekliyoruz. Kendileri de olumlu yanıt verdiler. Bu görüşmeye Sayın Başbakanımızla birlikte ben de katılacağım” bilgisini verdi.

‘İki zıt siyasi akım...’

Çelik, “Son noktaya varılıncaya kadar anlaşılmamış sayılır. Her iki tarafın da düşündüğü şudur: Koalisyon hükümetinin olması demek, iki zıt siyasi akım arasında böyle bir şey olacaksa, titiz çalışma gerektiren bir iştir” dedi. AKP’nin 45 günlük süreyi doldurmaya çalıştığı tartışmalarına da Çelik, “Herhangi bir memleket meselesi ile ilgili yürüttüğümüz politika taktik kelimesi ile yan yana gelemez. Bundan sonrasının nasıl olacağı genel başkanlar bir araya geldiğinde ortaya çıkacak” dedi.

Çelik’in, kendisinin CHP ile koalisyonu mu erken seçimi mi daha yararlı gördüğüne ilişkin soruya ise Çelik, “Eğer bir konuda karara varılamamışsa tüm seçenekler masadadır. Hiçbir partiye kapı kapatmadan açık bir süreç yürütmeye gayret ediyoruz” yanıtını verdi.

Son 13 gün

Davutoğlu, Kılıçdaroğlu ile 45 günlük hükümet kurma sürecinin 32. gününde buluşmuş olacak. Anayasal süreç 23 Ağustos’ta tamamlanacak. Bundan da bir sonuç alınamaması durumunda iki olasılık tartışılıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “seçim hükümeti” kurması, ikincisi ise TBMM’den seçim kararı çıkarılarak “mevcut hükümetle” seçime gitmesi.

CHP net fotoğraf istiyor

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ile Başbakan Davutoğlu arasında pazartesi günü 18.00’de başlayacak görüşmede, liderlerin yanlarında iki partinin de ön görüşmeleri yürüten heyetlerin başındaki isimler olan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç olacak.

Davutoğlu’nun pazartesi Kılıçdaroğlu ile görüşmeye “siyasi ve net bir karar” ile gelmesinin “artık zorunlu” olduğunu değerlendiren CHP yetkilileri, “CHP ile koalisyon kurup kurmayacağını net olarak Kemal Kılıçdaroğlu’na iletmeli” görüşünü dile getiriyor. Parti yetkilileri, “CHP olarak biz Salı sabahı Türkiye’nin önüne net olarak, ‘erken seçim mi olacak, yoksa koalisyon mu olacak’ fotoğrafının konulmasını istiyoruz” ifadelerini kullanıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler