''Bugün itibarıyla sığınmacı sayısı 152 bin 51'dir''

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, ''Bugün itibarıyla Suriye'den ülkemize gelmiş, kamplarımızda kalan sığınmacı sayısı 152 bin 51'dir'' dedi.

''Bugün itibarıyla sığınmacı sayısı 152 bin 51'dir''
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 08.01.2013 - 12:14

Beşir Atalay başkanlığında, İçişleri Bakan Yardımcısı Osman Güneş, AFAD yetkilileri ve diğer ilgili birimlerin temsilcilerinin de katıldığı Suriye konulu koordinasyon toplantısı, Başbakanlık Merkez Bina'da gerçekleştirildi.

Görüntü alınmasının ardından basına kapalı gerçekleştirilen toplantı ardından Atalay, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Toplantının ilgili kurumların katılımıyla, iki hafta da bir gerçekleştirildiğini ifade eden Atalay, toplantıda Suriye vatandaşlarının Türkiye'deki kalış sürelerinin en iyi şekilde geçmesi yönünde değerlendirilmeler yapıldığını söyledi.
Atalay, şöyle devam etti:

''Benim başkanlığımda yapılan bu toplantı şu manada önemli; bir aksama ve yeni gelişmeler var mı? Yeni gelinler sığınmacı sayısı, bunların kalış şartları, bütün bunları değerlendirmiş oluyoruz. Bugün itibarıyla Suriye'den ülkemize gelmiş, kamplarımızda kalan sığınmacı sayısı 152 bin 51'dir. Sürekli bir yükselme trendi gösteriyor. Bunlar değişik illerimizde, genelde sınır illerimizde 13 kampta kalıyorlar. Bu kampların bir kısmı çadır kent, bir kısmı konteyner kent. Tabii çadırları kış şartlarına uygun hale getirdik. Konteynerlerimiz zaten prefabrik küçük evlerdir. Bu hafta içinde 2 yeni konteyner kentimizde hizmete açılıyor. Bunlardan birisi Şanlıurfa Harran Kökenli'de, 10 bin kapasiteli konteyner kent. Diğeri de Gaziantep Nizip'te yeni bir konteyner kentimiz hizmete açılıyor. Diğer çalışmalarda var. Yine Kilis'te ve değişik sınır illerimizde muhtemel ihtiyaçları karşılamak üzere yeni kapasiteler oluşturma çalışmalarımız da devam ediyor.''

Şu anda Türkiye'deki Suriyeli sayısının sadece kamplarda kalanlar olmadığını vurgulayan Atalay, ''Bizim kendi tespit ve bir miktarda tahminimiz 80-100 bin civarında da pasaportuyla kendi imkanlarıyla gelmiş, değişik illerimizde kalanlar var. Yani yaklaşık 230 bin civarında Suriyelinin ülkemizde şu anda yaşadığını biliyoruz'' dedi.

Günde ortalama 3 bin 750 poliklinik hizmeti

Kamplarda kalan Suriyelilerin ihtiyaçlarının en iyi şekilde karşılanmaya çalışıldığını ifade eden Atalay, bütün ilgili kurumların gayretiyle bu çalışmaların sürdüğünü kaydetti.

Yapılanların sadece barınmadan ibaret olmadığını belirten Atalay, kamplarda kalanların beslenme ve diğer bütün ihtiyaçlarının da karşılandığını söyledi.

Sağlık hizmetlerinin de iyi yürütülmesi gerektiğinin altını çizen Atalay, ''Orada çok büyük başarılı bir çalışma var. Her kampımızda bir sahra hastanesi var. Buralarda poliklinik hizmetleri veriliyor. Günde ortalama 3 bin 750 poliklinik hizmeti veriliyor. Daha ileri tedavi hizmeti söz konusuysa bunlar kamp dışında illerimizdeki devlet veya üniversite hastanelerine sevk ediliyor. Oralarda tedavisi yapılıyor, oraların ödemesi de yine bizim tarafımızdan karşılanıyor. Çok sayıda sağlık personeli de burada görev yapıyor'' dedi.
Eğitim hizmetlerine de büyük önem verdiklerini anlatan Atalay, okul çağındakilerin yıl kaybına uğramaması için bu alanda da faaliyetler yürütüldüğünü bildirdi.

2 bin 870 kreş, 23 bin 467 ilk ve orta öğretim öğrencisi

Suriyeli ve Türk öğretmenlerin hizmet verdiği ifade eden Atalay, ''İlk ve orta öğretimdeki bütün öğrenciler için normal dersleri devam ediyor'' dedi.

Barınma yerlerinin dışında büyük sahra çadırlar veya konteynerlerde sınıfların mevcut olduğunu belirten Atalay, şöyle konuştu:

''Oralarda sosyal ortamlar, yemekhaneler var. Diğer bütün ihtiyaçların karşılanacağı alanlar var. Şu anda 2 bin 870 kreş öğrencisi var, 23 bin 467 de ilk ve orta öğretimde öğrenci var, okula devam eden. 860 öğretmen burada hizmet veriyor, bu öğretmenlerden büyük kısmı 632'si Suriyeli öğretmen, 228'i bizim kendi öğretmenlerimiz. Ayrıca çok sayıda kurs var. Türkçe öğrenme kursları veya değişik el becerileriyle ilgili özellikle hanımlara yönelik kurslar. Orada da yaklaşık 25 bin kişi de bu kurslara devam ediyor. Suriye'den ülkemize sığınan bu vatandaşların tabii ihtiyaçlarını karşılarken, sağlık ve eğitim hizmetlerini de vermeye çalışıyoruz.''

Bu kampların yönetiminde özellikle güvenlik açısından bütün hassasiyetlerin gözetildiğini vurgulayan Atalay, ''Türkiye şu anda dünyada doğrusu bu konuları en titiz, en iyi yürüten ülkelerden birisi. Hem BM Genel Sekreteri geçen geldiğinde görmüştü, uluslararası kuruluşların çok sayıda temsilcileri gelip görüyorlar. Mukayese ediyorlar. Şu anda doğrusu ülkemizin bu büyük fedakarlıkla yürüttüğü bu çalışma dünyada da örneği çok az görülen çalışmalardandır'' dedi.

''Çok travmalar yaşamış bir topluluk''

Suriye'den gelenlerin mazlum insanlar olduğunu, çok acılar çektiğini ifade eden Atalay, şunları söyledi:

''Çok travmalar yaşamış bir topluluk. Dolayısıyla normal bir topluluk değil, tabii bunların bir arada tutulması yönetilmesi de kendine göre hassasiyetler gerektiriyor. Türkiye olarak biz bu konuda üzerimize düşeni en iyi şekilde yapma gayreti içindeyiz. Türkiye'nin tabii bu konuda büyük bir mali fedakarlığı da var. Doğrusu uluslararası desteğin de çok fazla olmadığını yine burada tekrar ifade etmek istiyorum. Kendi imkanlarımızda daha çok biz bütün bu çalışmaları karşılıyoruz ve buna devam edeceğiz. Bu manada en iyisini yapma gayreti içinde olacağız.''

Çadır kentteki yangın

Kamplarda bazı kazalarda yaşandığını belirten Atalay, dün gece Şanlıurfa'da bir çadır kentte 2 çadırda yangın çıktığını, 2 çocuğun hayatını kaybettiğini ve 4'te yaralı bulunduğunu bildirdi.

Hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara da acil şifa dileyen Atalay, ''Olanca hassasiyet gösteriliyor, sabah Şanlıurfa Valimizle görüştük, AFAD'da olayı inceletti. Tabii bir kaçak elektrik olayından maalesef kaynaklanıyor. Yoksa hem çadır kentlerde hem de konteyner kentlerde bu manada her türlü tedbir alınmış durumdadır. Çadırlarda ısınma radyatörler sayesinde sağlanıyor. Ama bazen farklı amaçlarla kullanımlar için, işte elektrikle oynamalar falan oluyor'' diye konuştu.

Suriye'ye un sevkiyatı

Suriye'ye Kızılay kanalıyla belli miktarda insani yardım gönderildiğini belirten Atalay, şunları kaydetti:

''Günde yaklaşık 30 bin kişiye yetecek insani yardım sıfır noktasından gönderiliyor. Bir de biliyorsunuz, Bakanlar Kurulumuz bir karar çıkarmıştı, 50 bin ton buğday karşılığı unun gönderilmesi konusunda. O unda şu anda sevk edilmeye başlandı. Orada hem bizim TMO hem Kızılay işbirliği ile içerden de bağlantılarla tırlarla yaklaşık 35 bin ton civarındaki un Suriye içine şu anda sevk ediliyor.''
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler