Burnunuzdan soluyun
Uzmanlar: Normal fizyolojik solunum burundan yapılan solunumdur. Çünkü burundan solunum yapıldığında solunan hava önce nemlendiriliyor, sonra filtre ediliyor, ardından uygun sıcaklığa getirilerek akciğerlere doğru yönlendiriliyor. Bu sayede fizyolojik solunum başlamış oluyor. Ağızdan yapılan solunum ise bu düzeni aksattığı için sağlıklı olmuyor...
Hayata merhaba dediğimiz an burundan nefes alıp vermeye başlayarak ilk yaşamsal görevimizi yerine getiriyoruz. Fakat zamanla burun tıkanıklığına yol açan hastalıklar nedeniyle burundan solunum yapmak gerekirken ağızdan soluk alıp vermeye başlıyoruz. Acıbadem Kocaeli Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Ömer Aydın, “Normal fizyolojik solunum burundan yapılan solunumdur. Çünkü burundan solunum yapıldığında solunan hava önce nemlendiriliyor, sonra filtre ediliyor, ardından uygun sıcaklığa getirilerek akciğerlere doğru yönlendiriliyor. Bu sayede fizyolojik solunum başlamış oluyor. Ağızdan yapılan solunum ise bu düzeni aksattığı için sağlıklı olmuyor” diyor.
Acıbadem Kocaeli Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Emre Üstündağ, “Çeşitli nedenlerle burun tıkanıklığı gelişmişse burun normal fonksiyonunu yapamıyor. Dolayısıyla hasta sürekli ağız solunumu yapmak zorunda kalıyor. Neticede burnun ısıtma, nemlendirme ve temizleme görevleri yapılamayacağı için bir takım rahatsızlıklar ortaya çıkıyor. Devamlı ağızdan nefes alınıp verildiği için sık tekrarlayan boğaz enfeksiyonları oluşuyor. Boğazda ve ağızda kuruma ile ağız kokusu görülüyor. Kronik farenjit, kronik larenjit gelişiyor. Horlama ve uyku bozuklukları ortaya çıkıyor. Var olan akciğer ve kalp problemleri ağırlaşıyor. Çene ve diş yapısında bozulmalar başlıyor. Burunu tıkalı hastalar yüksek tansiyona yatkın oluyor. Ses kalitesi bozuluyor ve burundan konuşma gelişiyor. Çocuklarda geceleri altını ıslatma problemleri görülebiliyor. Yine çocuklarda orta kulak sorunları ve buna bağlı işitme problemleri gelişiyor” diyor.
Solunum yollarında rahatsızlık olduğunu gösteren belirti ve bulgular nefes darlığı, burun tıkanıklığı, gece ağız açık uyuma, horlama, gece uykuda solunum durması, gece terlemelesi, burun akıntısı, hırıltılı solunum, öksürük ve sık hapşırma olarak sıralanabiliyor.
Kanamaya dikkat!
Prof. Dr. Ömer Aydın, “Tek taraflı burun tıkanıklıklarında kanama varsa tümörlerden şüphelenmek gerekiyor. Kötü huylu tümörler kendini kanama ile belli ediyor... Burun tıkanıklığının çocuklardaki nedeni ise geniz eti bademcik büyüklüğü olabiliyor. Geniz eti büyük olan çocuklar ağız solunumu yapıyorlar. Ayrıca, geniz eti orta kulak iltihabı ile sinüzite de zemin hazırlayabiliyor” diyor.
Deviasyon olarak adlandırılan, burun bölmesinin orta hattan belirgin biçimde bir tarafa doğru sapması tıkanıklığa yol açıyor. Bu durum genellikle daha önceden geçirilmiş bir nazal travmaya bağlı oluşuyor. Oluşan bozukluk burun tıkanıklığına yol açıyorsa cerrahi olarak düzeltilebiliyor. Burun her iki yanında bulunan ve konka adı verilen burun etlerinin büyümesi de burun tıkanıklığına neden olabiliyor. Tedavide burun etlerini küçülten spreylerden fayda görülmezse etlerin küçültülmesini amaçlayan girişimler uygulanıyor.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- 6 asker şehit olmuştu