Bursa'da 5 ayda 27 bin 695 işsiz

Otomotiv ve tekstil sektörlerinin önemli merkezlerinden Bursa'da, yılın ilk 5 ayında, 27 bin 695 kişi işten çıkarılırken, sadece bin 220 kişinin yeni iş bulduğu bildirildi.

Yayınlanma: 10.06.2009 - 08:03
Abone Ol google-news

Türk-İş 8. Bölge Temsilcisi Mehmet Kanca, yaptığı açıklamada, kent ekonomisinde büyük ağırlığa sahip otomotiv firmaları başta olmak üzere, kriz yüzünden ihracatı durma noktasına gelen, iç satışları düşen sanayi kuruluşlarında, işten çıkarmaların sürdüğünü belirtti.

Kanca, bu yılın ocak ayında 8 bin 401, şubat ayında 5 bin 533, mart ayında 5 bin 683, nisan ayında ise 4 bin 849 kişinin işine son verildiğini dile getirerek, mayıs ayında ise 3 bin 229 kişinin aynı kaderi paylaştığını bildirdi.

Geçen yıl, kentte 56 bin 700 kişinin işini kaybettiğini anımsatan Kanca, bu yılın ilk 5 ayında işini kaybedenlerin sayısının toplamda 27 bin 695'i bulduğunu, aynı dönemde yeni iş bulanların sayısının ise sadece bin 220 kişi olduğunu vurguladı.

Kanca, yaz sezonuyla birlikte turizm gibi hizmet sektörlerinin devreye girmesine rağmen, istihdamdaki erimenin sürmesinin düşündürücü olduğuna değinerek, şöyle konuştu:
''Yıl başından bu yana, hizmet sektörünün devreye girmesi sayesinde, kentte en yüksek istihdam mayıs ayında sağlandı. O da sadece 324 kişidir. Toplamda, 5 ayda 27 bin 695 kişi işten çıkarılmış, bin 220 kişi işe girmiş. İstihdam, işten çıkarmaların 27'de 1'i. Bu mudur iyileşme, bu mudur istihdam? Hizmet sektörünün etkisine rağmen, rakamlar böyle. Peki, kış aylarında ne yapacak bu insanlar?''

 

''Diplomalı işsizlerin yanına sertifikalı işsizler mi koyacaklar"

İnsanların her an ''İşten atılabilirim'' endişesi yaşadığını, faturalarını ödemekte zorlandığını, dolayısıyla geleceğine güvenle bakamadığını ifade eden Kanca, şunları kaydetti:

''Halkın cebinde para olmadığı, TV haberlerinde, gazetelerin üçüncü sayfalarında açıkça görülüyor. Eğitimli insan dahi iş bulamıyor. İddia ediyorum; düne kadar diplomalı işsizler iş bulamıyordu, şimdi verilen kurslarla iş bulabilmek mümkün mü? Kamuda artık iş yok. Özel sektörde yeni yatırım yok. Nerede iş bulacak bu insanlar? Şimdi, Türkiye'de diplomalı işsizlerin yanına sertifikalı işsizler mi koyacaklar?''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler