Büyük finansal kurumlardan vergi alacaklar
ABD Başkanı Barack Obama yönetiminin, 700 milyar dolarlık Sorunlu Varlıkları Kurtarma Programı'nda (TARP) ortaya çıkacağı tahmin edilen 117 milyar dolarlık zararı karşılamak için büyük finansal kurumlardan vergi alacağı belirtildi.
Konuyla ilgili açıklamayı ABD Başkanı Barack Obama'nın bugün yapması bekleniyor. Bu plana göre, vergi uygulaması, varlıkları 50 milyar doları aşan şirketleri kapsayacak. Küçük bankalar vergiye tabi tutulmayacak. Vergi uygulanacak şirketler arasında, bankacılık holding şirketleri, tasarruf holding şirketleri ve sigorta şirketleri ile varlıkları 50 milyar dolardan fazla olan borsa aracılık kurumları bulunacak. Uygulanacak vergi, şirketlerin pasiflerinin yaklaşık yüzde 0,15'i kadar olacak. Bu uygulama kapsamına 50 şirketin girmesi beklenirken, bunların 35'inin ABD'li, 10-15 şirketin ise ABD'de yabancı şirketlerin bağlı ortaklıkları olacak. Obama yönetimi, bu şirketlerin 20 ila 27'sinin bankacılık şirketi olacağını tahmin ediyor. Önceki yıl Eylül ayında onmilyarlarca dolarla kurtarılan sigorta şirketi American International Group da (AIG) uygulama kapsamında tutulacak.
TARP'tan yararlanan ABD'li otomotiv şirketleri, pasiflerinin değeri anlamlı bir miktar oluşturmaması ve ayrıca sanayi şirketleri olmaları nedeniyle kapsam dışında bırakılacak. Ayrıca, hükümetin kontrolündeki dev tutsat (mortgage) kuruluşları Fannie Mae ve Freddie Mac de söz konusu vergiye tabi olmayacak. Obama yönetiminin bu uygulaması, TARP'tan aldığı parayı ödemiş olan finansal şirketleri de kapsayacak. TARP'daki zararın, Şubat ayında Kongre'ye sunulacak 2011 mali yılı bütçesinde 117 milyar dolar olarak tahmin ediliyor.
Obama yönetiminin bu vergi uygulamasının, en az 10 yıl ve TARP'daki kayıplar tamamen geri alınıncaya kadar süreceği belirtiliyor. Bu uygulamayla 10 yıldan fazla bir sürede 90 milyar dolar gelir elde edilmesi beklenirken, bunun da TARP'taki kayıpları karşılamak için yeterli olacağı düşünülüyor. Ancak uygulamanın, TARP'taki her kuruş geri alınıncaya kadar süreceği ifade ediliyor. Vergiler, ABD Gelir İdaresi tarafından toplanacak ve federal bütçeye aktarılacak. ABD yönetimi, bu vergi gelirlerinin yaklaşık yüzde 60'ının 10 büyük finansal şirketten geleceğini bekliyor. Uygulamayla ilgili ayrıntılar 2011 mali yılı bütçesinde belli olacak.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 6 asker şehit olmuştu
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi