Çağlayan, dış ticaret rakamlarını değerlendirdi

Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, ekonominin son çeyrekte yüzde 6 oranında büyümesinin, 2009 yılı genelinde beklentilerin altında bir daralma gerçekleşmesinin, hükümet olarak krizin etkilerini en aza indirdiklerinin teyidi olduğunu söyledi.

Çağlayan, dış ticaret rakamlarını değerlendirdi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 31.03.2010 - 12:07

Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, şubat ayı ihracat rakamlarındaki yüzde 1,3'lük azalmanın altın ihracatındaki azalmadan kaynaklandığını belirterek, altın hariç tutulduğunda geçen yıla göre ihracatta yüzde 20'lik artış kaydedildiğini ifade etti.
Çağlayan, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2009 yılı büyüme rakamları ve Şubat ayı ihracat rakamlarını değerlendirdi. 2009'un ilk üç çeyreğinde ortalama yüzde 8,7 daralan ekonominin, son çeyrekte gelen yüzde 6 büyüme ile yılın bütününü yüzde 4,7 küçülerek tamamladığını kaydeden Çağlayan, küresel krizin diğer ülke ekonomilerinde de daralmaya neden olduğunu hatırlattı.

Bakan Çağlayan, dünyanın en gelişmiş ülkeleri ile kıyaslandığında Türkiye'deki daralmanın yakın düzeyde olduğunun görüldüğünü belirterek, şöyle devam etti: ''2009'da ABD yüzde 2,4, Fransa yüzde 2,4, Almanya yüzde 5, İngiltere yüzde 4.8, Euro Bölgesi yüzde 4 küçülmüştür. Orta vadeli programda yüzde 6 küçülme olarak belirlenen büyüme oranının son çeyrekteki yüzde 6'lık büyümenin etkisiyle yıllık bazda yüzde 4,7 olması önemli bir gelişmedir. Türkiye ekonomisi 1998-2008 döneminde yüzde 175, 2001-2008 döneminde yüzde 278 oranında büyüdü. Bu çarpıcı büyüme oranları, küresel krizin ortaya çıkmasıyla bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de 2008 ve 2009 yıllarında kesintiye uğradı. 2008 yılında yüzde 1,1 büyürken, 2009 yılında 4,7 oranında küçüldük. Ancak 2009 yılının son çeyreğindeki yüzde 6'lık büyüme yeniden uzun vadeli bir büyüme dönemine girdiğimizin göstergesidir. Bu tespitimizi, 2010 yılı Mart ayından itibaren sanayi üretiminde, reel kesim güven endeksinde, kapasite kullanım oranında kaydedilen artışlar da desteklemektedir.''

'Büyümenin motoru ihracat'

Büyümenin motorunun ihracat olduğunu belirten Bakan Çağlayan, TÜİK tarafından açıklanan ihracat rakamlarına göre Türkiye'nin ihracatının Şubat ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,3 azalarak, 8 milyar 435 milyon dolardan, 8 milyar 323 milyon dolara düştüğünü hatırlattı. Çağlayan, ihracatta söz konusu azalışın başlıca nedeninin, 2009 yılı Şubat ayında 1,6 milyar dolar olan işlenmemiş-yarı işlenmiş altın ihracatının 2010 yılı Şubat ayında 161 milyon dolara gerilemesi olduğunu kaydetti.

Altın hariç tutulduğunda ihracatımızda 1 milyar 362 milyon dolarlık artış gerçekleştiğini belirten Çağlayan, bunun da yüzde 20'lik artışa tekabül ettiğini söyledi ve şöyle devam etti: ''Yani altını hariç tuttuğumuzda 2010 yılı şubat ayında, 2009 yılının aynı ayına göre yüzde 20'lik ihracat artışı vardır. Nitekim imalat sanayi için önem arz eden, üretime dayalı reel sektörün Şubat ayı ihracat rakamlarına fasıllar bazında baktığımızda bu artışı görmekteyiz. Motorlu kara taşıtları, traktör, bisiklet, motosiklet, kazan, makine ve cihazlar, aletler ile örme giyim eşyası ve aksesuarları gibi önemli sektörlerin ihracatında Şubat ayında geçen yıla göre sırasıyla yüzde 53,4, yüzde 20,9 ve yüzde 20,3 oranında artış olmuştur. TÜİK rakamları fasıllar bazında incelendiğinde, tarım, tekstil, mobilya, plastik ve plastikten mamul eşya, mineral yakıtlar ve yağlar, örülmemiş giyim eşyası, elektrikli makine ve cihazlar, toprak ürünleri, alüminyum ve alüminyum eşya gibi, demir ve çelik sektörü dışındaki diğer önemli sektörlerimizin tümünde ihracat artışı sağlandığı görülmektedir.''

Bakan Çağlayan, imalat sanayine dayalı ihracatın söz konusu başarılı seyrine karşın, daha çok sermaye hareketi olarak nitelendirilebilecek olan işlenmemiş altın ihracatında 2009 yılındaki artışın, krizin etkilerinin yoğun bir şekilde yaşandığı geçen yıl için olumlu bir etki yaratsa da oluşturduğu baz etkisiyle 2010 yılı Şubat ayında ihracatın toplamda yüzde 1,3 oranında gerilemesinin başlıca sebebi olduğunu kaydetti. Çağlayan, bu çerçevede, üretime dayalı reel sektörün ihracatının kayda değer oranlarda artış gösterdiği hususu da dikkate alınarak, işlenmemiş altın ihracatındaki düşüş nedeniyle meydana gelen olumsuz etkinin ihracatı bozucu bir gösterge olmadığı, reel ekonomiyi esaslı olarak etkileyen ve büyüme ve istihdama olumlu katkısı olan üretim sektörlerinde 2009 Ekim ayından bu yana görülen ihracat artış trendinin devam etmekte olduğunun görüldüğünü de söyledi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler