Can eriğinin pazarı büyüyor

İklim özellikleri ve verimli topraklarıyla geniş ürün desenine sahip Hatay'da önemli bir geçim kaynağı olan can eriği, Irak'tan Suudi Arabistan'a, Dubai'den Romanya'ya kadar birçok ülkeye ihraç ediliyor.

Yayınlanma: 17.04.2011 - 07:14
Abone Ol google-news

Türkiye'nin toplam can eriği üretiminin yüzde 12,2'sini karşılayan Hatay'da, yeni hasat sezonunun başlamasıyla birlikte tarım işçilerine de ekmek kapısı açıldı. Dalından özenle koparılarak paketlenen, yurtiçi tüketiminin yanı sıra ihracatı da yapılan can eriğinin kilosu 10 liradan alıcı buluyor.

İl Tarım Müdürü Bestami Zabun,  coğrafi konumu ve iklim özellikleri nedeniyle çok farklı ürün desenine sahip Hatay'da, üreticilerin bir karış toprağı bile boş bırakmadığını, verimli topraklardan en iyi şekilde faydalandığını bildirdi.

Zabun, ''Üreticilerimiz, buğday, pamuk, mısır gibi ürünlerin yanı sıra meyve yetiştiriciliğine de büyük önem veriyor. Hem kendi tüketimi hem de ev bütçesine katkı için ekimini yaptığı üründen aldığı yüksek verimle, ihracata katkı sağlıyor. Can eriği de bu anlamda Hatay'ın vazgeçilmez ihraç ürünleri arasında bulunuyor'' dedi.

Üretenin ve satanın yanı sıra bıraktığı damak tadıyla yiyeni de mutlu eden Hatay'ın can eriğinin Irak'tan Suudi Arabistan'a Dubai'den Romanya'ya kadar birçok ülkeye ihraç edildiğini anlatan Zabun, Ürdün, Ukrayna, Azerbaycan, Suriye ve Bulgaristan gibi ülkelerin de önemli alıcılar arasında yer aldığını, pazar payının her geçen gün genişlediğini kaydetti.
İri ve sert meyve eti, ekşimsi tadı ve vitamin deposu özelliği ile ihracatı her geçen gün artan can eriğinin Türkiye'deki toplam üretiminin yüzde 12,2'sini Hatay'ın gerçekleştirdiğini belirten Zabun, Hatay'ı, 22 bin tonla Mersin, 16 bin tonla Bursa'nın izlediğini bildirdi.
Zabun, geçen yıl 30 bin ton olan rekoltenin bu yıl 35 bin tonu bulacağını tahmin ettiklerini, İl Tarım Müdürlüğü olarak ekim alanlarını daha da yaygınlaştırmak için üreticiye fidan dağıtmaya hazırlandıklarını, ihracata en uygun çeşitlerin ekimi konusunda da yönlendirici olacaklarını kaydetti.

Kentin önümüzdeki beş yıllık sürede tarımını daha iyi noktalara taşımak için çaba gösterdiklerini ifade eden Zabun, bu kapsamda ''Tarım ve Kırsal Kalkınma Strateji Planı''nın hazırlandığını söyledi.

Bu plana göre, kentte toprak şartı ve ikliminde hangi ürünün yetiştiriciliğinin yapılması gerektiği, ihracatta en çok tercih edilen ürünlerle ilgili bilgilere yer verildiğini belirten Zabun,

''Bu kapsamda Hatay'ın ilk sırada yer aldığı erikte daha iyi noktalara gelmesi için çalışıyoruz. Amacımız, bu ürünün ekim alanını daha da arttırarak yaklaşık bin ton olan ihracat rakamını daha da yükseltmek. Bu amaçla üreticilerimizle sık sık bir araya gelip, gelecek vaat eden ürünlerle ilgili bilgiler veriyoruz. Onlara daha çok gelir elde etmesi için yol göstermeye çalışıyoruz'' diye konuştu.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler