Canikli'den 4+4+4 savunması

AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, TBMM Genel Kurulu'nda yarından itibaren gerçekleşmesi öngörülen eğitimde 4+4+4 düzenlemesi görüşmelerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Canikli'den 4+4+4 savunması
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 26.03.2012 - 14:05

Parlamentoda basın toplantısı düzenleyen AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, AKP Grubu olarak, Meclis'in iki haftalık çalışmasına ilişkin getirecekleri öneriyle ilgili bilgi verdi.

AKP Grubu olarak TBMM Genel Kurulu'nun 2 hafta boyunca yoğun çalışma temposu içinde olmasıyla ilgili planları bulunduğunu belirten Canikli, Danışma Kurulu'nda uzlaşma sağlanamaması halinde getirecekleri grup önerisinde; yarından itibaren eğitimde 4+4+4 düzenlemesini öngören yasa teklifinin görüşülmesine başlanması ve Cuma günü bitirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Canikli, ''beklendiği şekilde'' teklifin görüşmelerinin diğer tasarı ve teklifin görüşmelerinden daha faklı gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini belirterek, şöyle konuştu:

''Diğer parti sözcülerinin yaptığı açıklamalardan, 'sert'' kelimesini kullanmak istemiyorum ama biraz daha engelleyici yöntemlerin kullanılacağı bir görüşme maratonu olacak gibi gözüküyor. Tabii ki Genel Kurul görüşmelerinde siyasi partilerin İçtüzük'ten kaynaklanan haklarını sonuna kadar kullanmaları doğaldır, buna kimsenin eleştirisi olamaz. Kurallar bellidir; kanun tasarı ve tekliflerin hangi usulde ve nasıl görüşüleceği ayrıntılı olarak dizayn edilmiştir. Muhalefet, bu kuralları zaman zaman engelleme aracı olarak gündeme getirebiliyor. İçtüzüğe, hukuka ve teamüle uygun olduğu sürece bu geciktirmeyi, engellemeyi saygıyla karşılamak gerekir. Buna kimsenin itirazı olamaz. Ama kurallara uygun olmayan, hukuka aykırı, İçtüzük'te verilmeyen, despotik bir takım yönetmeler tasarı ve tekliflerin Genel Kurul'da görüşmelerinin engellenmesi mümkün değil. Böyle bir yöntemin olmasını arzu etmiyoruz ve beklemiyoruz da. Muhalefetin yasalaşmasını istemediği düzenlemelerle ilgili rezervlerini, İçtüzüğün verdiği imkanlarla geciktirmesini, bir eleştiri konusu yapmak mümkün değil. Bu sabırlarımızı zorlasa da da gerginliğe neden olsa da kurallara ve İçtüzüğe, oradaki imkanlarla olduğu sürece aksini düşünmek mümkün ve doğru değil. Ama hiç kuşkusuz TBMM'nin çalışmasını engellemeye, bloke edilmesine yönelik adım, düşünce ve teşebbüslerin de hoş görülmesi imkan dahilinde bulunmamaktadır. TBMM'nin çalışmalarını sürdürmesi gerekir, millet iradesinin olmazsa olmaz şartlarından biri budur. TBMM faaliyetlerini sürdürmelidir, sürdürecektir. Bunu engellemeye yönelik hukuk dışı herhangi bir yöntemin de hoş görülmesi mümkün değil. Meclis'in faaliyetlerini sürdürmesi için ne gerekiyorsa o yapılacaktır. Esas olan TBMM'nin çalışmalarını yürütmesidir. Geciktirme mümkündür, İçtüzüğün verdiği her türlü engelleme yapılabilir, zaten yapılıyor. Ama onun dışına çıkıldığı takdirde elbette milletin iradesinin tesisi ve tahakkuku için gereken yapılır. Biz yarın başlayacak olan bu görüşmelerde, hukuk dışı, dayanağını, kaynağını İçtüzük'ten almayan bir engelleme yöntemi beklemiyoruz, temennimiz de bu.''

Teklifin görüşmelerinin tamamlanmasının ardından 31 Mart Cumartesi günü CHP'nin iki bakan hakkında verdiği gensoru önergelerinin görüşüleceğini ifade eden Canikli, daha sonra Kamu Çalışanları Sendikası Tasarısı'nın görüşmelerine geçileceğini ve gelecek hafta Pazartesi'ye kadar tamamlamayı planladıklarını bildirdi.

Canikli, daha sonra ise yarım kalan yap-işlet-devret ve adli sicil ile ilgili yasa teklifinin ele alınacağını, ardından 2-B arazileriyle ilgili yasa tasarısına geçileceğini, görüşmelerin salı ve çarşamba günü yapılacağını, bunlardan sonra ise Toplu İş İlişkileri ile görüşmeleri yarım kalan Afet Riski Altındaki Alanların Dönüşümüyle ilgili tasarının görüşeceğini söyledi. Canikli, ''2 hafta boyunca, bir an önce yasalaşması gereken ve kamu menfaati olan düzenlemelerin tamamlanmış olacağını'' ifade etti.


"CHP'nin 5 gün yaptığını biz bir gün yaptık''


Canikli, TBMM Milli Eğitim Komisyonu'nda teklifin görüşmelerinde yaşananlara değinerek, şöyle konuştu:

''Oradaki esas sıkıntı; muhalefetin, özellikle CHP'nin İçtüzük'te verilmeyen imkanları ve yöntemleri kullanarak teklifin görüşmelerini engellemesi ve Komisyondan çıkartmamaya çalışmasıydı. Bunu yaparken de yasadışı, illegal yöntemler kullandı CHP. Başkanlık Divanı'nın aldığı kararları uygulatamaz hale geldi, cebir ve şiddet kullanarak... Buna rağmen yine de inanılmaz bir hoşgörü ortamı sağlandı, tolerans ortaya konuldu. CHP, bunu acziyet olarak algıladı. Cebir kullanarak teklifin görüşmelerinin tamamlanamayacağı kanaati edindi. Böyle bir şeyin kabul edilmesi mümkün değil. Bizim Pazar günü yaptığımız, CHP'nin 5 gün boyunca yaptığıydı aslında. CHP 5 gün boyunca milletvekillerini Komisyon'a getirtti, üyelerin yüzde 90'ı CHP'liydi. Biz bunu sadece Pazar günü yaptık, arkadaşlarımız erkenden geldi. Onların ifadesiyle, 'işgal etmek...' 5 gün boyunca CHP'lileri, Kılıçdaroğlu'nun bizzat talimatı ve milletvekillerini yönlendirmesiyle yapıldı. Biz bunu sadece bir gün, Pazar günü yaptık. CHP'li üyelerin ve grup başkanvekillerinin yer bulması imkanı sağlandı. Bize ise sağlanmamıştı bu imkan. Şiddet kullanarak yasadışı yöntemlerle Komisyon çalışmalarının engellenmesine gözyumulması mümkün değildi, nitekim onun da gereği yapıldı. Sonuç itibarıyla yasadışı yöntem, tamamen normal yöntemlerle ortadan kaldırıldı. Komisyon'un çalışmasının önü açıldı, Başkanlık Divanı, baskı altında görev yapamaz halden kurtarıldı. Yapılan budur, başka bir şey değil. CHP, kamuoyunu yanıltıcı söylem içine girdi. Ortaya çıkan görüntüler, bunun böyle olmadığını gösterdi. Biz yarın Genel Kurul'da başlayacak görüşmelerde Komisyon'da yaşanan ve hepimizi, kamuoyunu rahatsız eden görüntülerin yaşanmamasını umut ediyoruz, bekliyoruz.''

Muhalefetin konuşması konusunda bir rahatsızlıkları olmadığını belirten Canikli, yapılan istatistikte 24. Dönem'de muhalefetin AKP'den 3 kat fazla konuştuğunu bildirdi.


''Çelişkidir''

Canikli, ''Takvim sizce ne kadar sarkar, Danışma Kurulu öncesinde CHP ve MHP ile bir araya gelmeyi planlıyor musunuz?'' sorusu üzerine, siyasi partilere her zaman kapılarının açık olduğunu, grup başkanvekilleriyle sürekli iletişim içinde olduklarını söyledi. Canikli, ''Özel olarak böyle bir talep gelmedi, gelirse değerlendiririz. Olumsuz tavır ve önyargımız söz konusu değil'' dedi.

Çalışma saatlerini uzatacaklarını, Genel Kurul'un 14-24 saatleri arasında çalışacağını, bazı günler de çalışmaların ''bitimine kadar'' süreceğini anlatan Canikli, ''Arkadaşlarımız hepsi burada ve bu yoğun çalışmaya hazırlıklı'' dedi.

Canikli, ''CHP'nin teklifle ilgili olarak yapacağı Tandoğan mitingi, 5 bin önerge ve 500 söz talebinin olacağı''nın hatırlatılması üzerine, muhalefetin ''temel kanun'' alarak iki bölüm halinde görüşülecek olan telif üzerinde şahsi konuşmalara yoğun ilgi gösterdiğini belirterek, şu ana kadar 6 şahsi konuşma için CHP'li 69, MHP'li 21, AK Parti'li 291 milletvekilinin başvurduğunu söyledi. Canikli, ''Bu çelişkidir aslında. Hem teklifi yok hükmünde sayıp hem basıldıktan sonra konuşma hakkı almak çelişkidir ama doğru olan budur. 'Yok hükmündedir' iddialarını bırakmışlar zimmi olarak'' görüşünü savundu.

Bir soru üzerine Komisyon'da yaptıklarının ''fiziki ve legal olmayan bir engellemenin ortadan kaldırılmasına yönelik'' olduğunu belirten Canikli, ''Yapılan tamamen yasaldır, haktır, görevdir. TBMM'nin çalıştırılması görevi, en büyük grup olan iktidar grubuna aittir. Meclis çalışmalarının engellenmesine yönelik illegal durum, faaliyet söz konusu ise onun bertaraf edilmesi de bizim görevimizdir. Komisyon'da bu anlayışla hareket ettik, görev ifa ettik. Biz temenni etmiyoruz, arzulamıyoruz, beklemiyoruz ama hoş olmayan, legal olmayan böyle bir durum söz konusu olursa, yine biz görevimizi yapmaktan kaçınmayız. Bu milletin bize verdiği görevdir'' diye konuştu.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler