"Cari açık sorunu tüm ağırlığıyla sürüyor"

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, açıklanan büyüme ve cari açık rakamlarının, Orta Vadeli Programla uyumlu olmadığını, cari açıktaki sorunun, bütün ağırlığıyla devam ettiğini söyledi.

Yayınlanma: 12.12.2011 - 13:35
Abone Ol google-news

Hamzaçebi, yaptığı yazılı açıklamada büyüme oranının, büyüme içinde ithalat ve ihracatın payları bakımından değerlendirildiğinde, net ithalatın negatif etkisi ile net ihracatın pozitif etkisinin 2010'un aynı dönemindeki seviyelerini hemen hemen koruduğunun görüldüğünü anlatarak şunları söyledi:

''Buna göre net ithalatın negatif etkisinin 2010 yılının aynı dönemine göre yüzde 26,8'den, yüzde 26,6'ya gerilediği; net ihracatın pozitif etkisinin ise yüzde 23,3'den, yüzde 23,9'a yükseldiği görülmektedir. Bu durum dış ticaret açığındaki olumsuz tabloda bir iyileşme olmadığını ortaya koymaktadır. Bu da cari açığın en büyük belirleyicisi olan dış ticaret açığındaki sorunun devam ettiğini göstermektedir.

Büyüme rakamları irdelenirken harcamalar yönünden bakıldığında (sabit fiyatlarla) yerleşik hanelerin tüketiminin bir önceki yıla göre yüzde 7 arttığı görülmektedir. Bu oran, 2011 yılı ilk çeyreğinde 12,2; ikinci çeyrekte ise 8,8 olmuştu. Dolayısıyla bu veriler banka kredileri üzerine konulan kısıtlar ile kredi hacminin daraldığı görüşünü desteklemekte, kredi hacmindeki bu yavaşlamaya rağmen üçüncü çeyrekte cari açığın azalmadığı ortadadır.''

Hamzaçebi, 2011 yılının ekim ayında da cari işlemler açığındaki artış eğiliminin devam ettiğini, 2010'un aynı ayında 3,3 milyar dolar olarak gerçekleşen cari işlemler açığının, Ekim 2011'de 4,2 milyar dolar olduğunu belirtti.

2010 yılının Ocak-Ekim döneminde 33,5 milyar dolar olarak gerçekleşen cari işlemler açığının, bu yılın aynı döneminde yaklaşık 2 katına çıkarak 65,1 milyar dolara yükseldiğini ifade eden Hamzaçebi, ''2011 yılı Ekim ayında yıllıklandırılmış bazda cari işlemler açığı ise 78,6 milyar dolar ile Orta Vadeli Plan ve 2012 yılı Programında 2011 yılının tamamı için öngörülen 71,7 milyar doları aşmıştır. Bu durum cari açık seviyesinin ekonomide büyük bir risk unsuru olmaya devam ettiğini göstermektedir'' dedi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler