Çek Kanunu Tasarısı'nın 2 maddesi kabul edildi
TBMM Genel Kurulunda, Çek Kanunu Tasarısı'nın iki maddesi kabul edildi. Tasarının tümü üzerinde MHP grubu adına konuşan Ordu Milletvekili Rıdvan Yalçın, tasarının, sorunları çözmek yerine artırdığını ileri sürdü.
Bu tasarının ne ticari ne de hukuki bir yanının olmadığını belirten Yalçın, mahkemelerde görülen davaların yüzde 20'ye yakınının çek ve çekle ilgili olduğunu, tasarı yasalaşırsa her dava için lehe ve aleyhe düzenleme yapmak zorunda kalacak olan mahkemelerin iş yükünün daha da artacağını söyledi.
Yalçın, tasarının sorunları ötelediğini, üzerinde çalışılmaya ihtiyaç hissedildiğini ifade etti.
DTP grubu adına söz alan Hakkari Milletvekili Hamit Geylani de Türkiye'nin sancılı bir dönemden geçtiğini belirterek, ''Demokratik açılımda yeterince cesaret gösteremeyen Hükümetin ülkeyi karanlığa götürdüğünü'' ileri sürdü.
DTP'nin kapatılma tehdidiyle karşı karşıya olduğunu kaydeden Geylani, ''Hangi parti olursa olsun, parti kapatmak antidemokratik ve çağdışıdır'' dedi.
Geylani, tasarının köklü bir değişiklik getirmediğini belirterek, karşılıksız çek düzenlemenin ceza yaptırımına bağlanmasının hiç bir mantıklı gerekçesi olmadığını savundu.
Geylani, bankaların daha fazla sorumluluk üstlenmesi gerektiğini söyledi.
''Çalış ve borcunu öde diyoruz"
AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, 2008'de takasa verilen çek miktarının 265 milyar TL ile milli gelirin yüzde 28'ine denk geldiğini, bu rakamın çok büyük olduğunu ifade etti. Bunun çek sisteminin ne kadar benimsendiğini ortaya koyduğunu anlatan Canikli, 2008 yılında karşılıksız çıkan çek oranının ise yüzde 5 olduğunu bildirdi. Yüzde 95 oranında vadeli çek sisteminin çalıştığını dile getiren Canikli, ''Bu rakam, sistemin başarılı olduğunu, kökleştiğini göstermektedir'' dedi.
Çekin vadeli olarak kullanılmasının yerine başka bir çözüm konulmadığı sürece bu sistemin eksikliklerinin giderilerek devam ettirilmesi gerektiğini anlatan Canikli, ''Hapis cezasının kaldırılması demek 265 milyar TL'lik çek sisteminin büyük oranda ortadan kaldırılması, büyük darbe vurulması demektir'' diye konuştu.
Çek sisteminin başarılı olmasının nedeninin ''hapis cezası müeyyidesi'' olduğunu kaydeden Canikli, ''İmkan verildiği zaman borcunu ödeyebileceğini düşünüyorsa 'hapisten çık, çalış ve borcu öde' diyoruz. Buna imkan tanıyoruz. Hem borçlular hem alacaklılar açısından fırsat doğuyor'' dedi.
Canikli, Hamit Geylani'nin sözleri üzerine de DTP grubuna yönelik olarak, ''Devletin AK Parti ile birlikte DTP'yi kapatmak istediğini ima ediyorlar. Bunlar basit, içi boş, anlamsız sözlerdir. Partiyi kapattırmak için her türlü şeyi yapıyorsunuz. Biraz kendinize, konuşmalarınıza bakın'' dedi.
Şahsı adına söz alan AKP Rize Milletvekili Ali Bayramoğlu da sadece borçlunun değil alacaklanın da haklarının korunması gerektiğini ifade etti.
Şahsı adına söz alan CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, CHP olarak karşılıksız çek keşine etmenin suç olmaktan çıkarılmasını ve bu nedenle hapiste yatanların hemen salıverilmesini istediklerini söyledi.
Öztürk, ''Çek alacaklıları padişah oğlu mudur? Çek alacaklısının haklarını koruyorsunuz da bono alacaklılarının haklarını neden korumuyorsunuz?'' diye sordu. Adalet Komisyon Başkanı Ahmet İyimaya da tasarının içeriği ve komisyon süreci hakkında bilgi verdi.
Görüşmeler tamamlandı, maddelerine geçildi
TBMM Genel Kurulu'nda Çek Kanunu Tasarısı'nın tümü üzerindeki görüşmeler tamamlanarak, maddelerine geçildi.
Tasarının tümü üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Adalet Bakanı Sadullah Ergin, iddia edildiği gibi düzenlemeye karşı olmadığını söyledi.
Orta vadede karşılıksız çekten dolayı hürriyeti bağlayıcı cezanın kaldırılabileceğini belirten Ergin, ''Tasarı, geçiş süreci ve önümüzdeki döneme hazırlık olarak değerlendirilebilir. Ama ideal değildir. Geçiş sürecini kapsayan bir düzenlemedir. Düzenleme hedeflediğimiz yapıyı kurmuyor. Cezai müeyyideyi bir anda kaldırma şansınız yok. Bir geçiş sürecini, ara dönemi öngörmeniz gerekecektir'' dedi.
Tasarının tümü üzerindeki görüşmelerin ardından maddelerine geçilmesi kabul edildi.
Tasarının ''amaç ve kapsam'' başlığını taşıyan 1. maddesi üzerinde MHP grubu adına söz alan Denizli Milletvekili Emin Haluk Ayhan, ekonomide kötüleşmenin devam ettiğini, karşılıksız çek sayısının giderek arttığını belirterek, ''Bu, AKP'nin eseri'' dedi.
CHP grubu adına konuşan Malatya Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu, tasarının ''pansuman'' niteliğinde ve bazı konularda çok eksik olduğunu ifade etti. Aslanoğlu, grup olarak yasanın bu şekilde gelmesine karşı olduklarını söyledi.
AKP grubu adına konuşan Samsun Milletvekili Ahmet Yeni, tasarının yaşanan sorunlara çözüm getireceğini ifade etti. Binlerce kişinin tasarının yasalaşmasını beklediğini belirten Yeni, ''Tasarının kanunlaşmasıyla karşılıksız çek nedeniyle cezaevinde olanlar dışarı çıkacaktır, ticaret erbabı rahatlayacaktır'' dedi.
Şahsı adına konuşan AKP Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, karşılıksız çek sayısının son yıllarda katlanarak arttığı iddialarının doğru olmadığını söyledi.
İki madde kabul edildi
Tasarının 1. maddesi üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Ergin, hakim ve savcılarla ilgili soruşturmanın Adalet Bakanlığı'nın izniyle teftiş kurullarına verildiğini anımsattı. Ergin, bu sürecin işleyişi ile ilgili yapılan işlemler, oluşturulan raporlar ve o rapor sonucunda verilen kararların yargı denetimine tabi tasarruflar olduğunu kaydetti.
Adalet Bakanlığının, hakim ve savcı soruşturmalarında sonuç getirici bir işlem yapmadığını belirten Ergin, ''Gelen şikayetleri, iddiaları alıp bunları incelemek, Anayasamızın ve kanunun verdiği yetkiye dayanarak yapılır. Bu bir görevdir, takdiri bir durum değildir. Bakanlık, bu işlemleri yapmakla mükelleftir. Karar verecek olan yine yargıdır. Adalet Bakanlığının kendi tasarrufuyla hakim ve savcılarla ilgili sonuç alıcı bir işlem yapma imkanı yoktur'' diye konuştu.
Ergin, bugün itibariyle 2 bin 172 kişinin, Çek Kanunu'na muhalefetten dolayı cezaevinde bulunduğunu bildirdi.
Cezaevlerinde 117 bin hükümlü ve tutuklu var
Adalet Bakanı Ergin, cezaevlerinde şu anda 117 bin civarında hükümlü ve tutuklu bulunduğunu, bu sayının, ceza infaz rejiminde yapılan değişilik nedeniyle arttığını söyledi.
Ergin, ''Deniz Feneri e.V'' davasıyla ilgili olarak, Adalet Bakanlığı'nın, Alman ve Türk adli makamlarının birbirinden taleplerini adli yardım müessesini işletme bakımından aracı pozisyonunda olduğunu söyleyerek, bunun ötesinde Adalet Bakanlığının herhangi tasarrufunun söz konusu olmadığını ifade etti.
Ergin, yatırım teşvikiyle ilgili bir çalışma olduğunu ama henüz sonuçları ortaya çıkmadığını söyledi.
Verdiği değişiklik önergesi üzerinde konuşan CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, Hükümetin anlayışında ''küçük işletmelere koruma olmadığını'' savunarak, ''Hükümetin kafasında esnaf yok'' dedi.
CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, karşılıksız çek cezasının, evrensel ceza sistemiyle bağdaşmayan bir suç tipi olduğunu öne sürdü. Köktürk, çekler arasında ayrım yapılmasının da yanlış olduğunu ve bu konuyu komisyonda dile getirdiklerini belirtti.
AKP Bursa Milletvekili Mehmet Tunçalp, tasarı ile çeke olan güvenin artacağını kaydetti.
Tokat'taki saldırı
Tasarının ikinci maddesi üzerinde konuşan MHP Aydın Milletvekili Ertuğrul Kumcuoğlu, Tokat'taki saldırıyı PKK'nin üstlendiğini hatırlatarak, ''Saldırının başka mercilerce yapılmış olabileceğine ilişkin söylemlerde bulunanların, bu milletin yüzüne nasıl bakacaklarını merak ediyorum'' dedi.
AKP Rize Milletvekili Ali Bayramoğlu, ''Terör nereden gelirse gelsin, buna Başbakanımız da bakanlarımız da parti temsilcileri de her türlü net tavrı ortaya koyarlar. Ancak terör örgütünün yaptığı açıklamayı itibarlı açıklama göreceksiniz, ülkenin Başbakanının yaptığı açıklamayı itibarsız göreceksiniz. Böyle bir mantık olmaz. Bu ifadeler terör örgütünü güçlendirir'' diye konuştu.
CHP Mersin Milletvekili İsa Gök de Tokat'taki saldırıyı PKK'nin üstlendiğini ancak bunu ''AKP'nin kabullenemediğini'' savunarak, ''Bu, PKK'yı aklama girişimidir'' dedi. Gök, Tokat'taki saldırıyla ilgili Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'ün açıklamalarını okuyarak, ''Özür dileyerek istifa etmelidirler'' dedi.
AKP Grubu tarafından tasarının 2. maddesi üzerinde verilen değişiklik önergesi kabul edildi. Buna göre, esnaf ve sanatkar odalarına kayıtlı olanlardan tacir kişilere özgü çek hesabı açtıranlar, ''tacir çeki'' alabilecekler.
En Çok Okunan Haberler
- 'HTŞ'yi kim finanse ediyor' sorusuna yanıt verdi
- Erdoğan'dan cihatçılara açık destek!
- 'En çok aranan' tetikçi yakalandı!
- Galata Kulesi'nde korkunç olay
- Canlı yayında 'HTŞ' kavgası
- 'Narin'in iç çamaşırında bulunan PSA'ya sessiz kalındı!'
- Suriye'nin kuzeyinden peş peşe açıklamalar!
- Hakan Ateş 27 yıl sonra görevi bıraktı!
- Ünlü şef Somer Sivrioğlu'na hapis cezası!
- 4 sanık için ağırlaştırılmış müebbet talebi!