"Çek mağdurlarını cezaevinden çıkarın"

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, AKP'ye, ''Piyasayı ceza önlemleriyle düzenlemeye kalkmayın, çek mağdurlarını bir an evvel cezaevinden çıkarın, borçlarını ödesinler'' çağrısında bulundu.

Yayınlanma: 02.12.2009 - 13:54
Abone Ol google-news

TBMM Adalet Komisyonu'nun CHP'li üyeleriyle birlikte basın toplantısı düzenleyen CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, intihar eden, cezaevlerinde yatan, boşanan çek mağdurlarının bulunduğunu vurguladı.

Anadol, Türkiye'de Ekim 2009 itibariyle 1 milyon 662 bin 781 adet çekin karşılıksız çıktığını belirterek, 2006'da ceza mahkemeleri tarafından verilen 1 milyon 572 bin 930 ceza kararının yüzde 7,22'sine denk gelen 113 bin 642'sinin karşılıksız çekle ilgili olduğunu söyledi.

AKP'nin, krize kadar ekonomiyi çok kötü idare ettiğini ileri süren Anadol, şunları kaydetti:
''İktidarları döneminde, sermayeye el değiştirme çabalarıyla uğraşmış, yeşil sermayeyi yaratma, kendi burjuvasını yaratma çabalarıyla uğraşmış, ülke ekonomisini Cumhuriyet tarihinde en fazla borçlanan bir dönem olarak kapatmıştır. Bu yanlış ekonomik politikadan en fazla zarar gören orta sınıf ticaret erbabı, serbest meslek erbabı, KOBİ'ler olmuştur. Karşılıksız çek olayında AKP iktidarı, cezai önlemlerle düzeni sağlamayı ummuş, fakat ekonomik kurallara ters olan bu davranış büyük patlamalara yol açmış, cezaevlerini karşılıksız çek mağdurlarıyla doldurmaktan başka işe yaramamıştır.''

Kemal Anadol, Adalet Alt Komisyonda çalışmaları tamamlanan düzenlemenin, aradan 6 ay geçmesine rağmen kanunlaştırılamamasını eleştirdi.



"Eskiden boyundurukla dolaştırılırmış"

Hükümetin, ''Ermeni açılımı'', ''Kürt açılımı'' ve ''Kıbrıs açılımı'' gibi konularla kamuoyunu meşgul ettiğini ileri süren Anadol, ''Sayın Başbakan, 7 Aralık'ta Amerika'ya gidecek. Obama'ya yeni yıl hediyeleri verecek; bir paket Kürt açılımı, öbür paket Ermeni açılımı, diğer paket Kıbrıs açılımı... Ama o açılım paketlerini tedarik etmekle uğraşırken, cezaevlerini çek mağdurları doldurdu'' diye konuştu.

Anayasanın 38. maddesinde, ''Ceza sorumluluğu şahsidir. Hiç kimse yalnızca sözleşmeden doğan bir yükümlülüğü yerine getirememesinden dolayı özgürlüğünden alıkonulamaz'' denildiğine dikkati çeken Anadol, şöyle devam etti:
''Eski antik uygarlıklarda tarih kitaplarında okuyoruz, borçlular, borcunu ödeyemeyince arabaya vurulan öküzler gibi boyundurukla dolaştırılırmış sokaklarda. Herkes onun borcunu ödeyemediğini... Böyle bir teşhir sonucunda, insan haklarına aykırı çok kötü bir muameleyle dolaştırılırmış. Bununla kalmazmış tabi... Ağır hapis cezalarına, işkenceye maruz kalırlarmış. Şimdi sene 2009. Eskiden boyundurukla dolaştırılırmış, şimdi çek mağdurlarını cezaevine atıyoruz.

İktidar partisi milletvekillerine hapishanedekilerin eşlerinden çocuklarından feryat dolu şikayetler gelmiyor mu? Hem liberal ekonomi diyeceksiniz, hem de liberal ekonomiyi ceza kanunlarıyla düzenlemeye kalkışacaksınız. AKP iktidarının tam arabesk görüntüsünü simgeleyen bir örnek.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler