Cemaat 'Kızaracak'
Milli Güvenlik Kurulu’nun (MGK) 26 Şubat tarihindeki toplantısında “paralel devlet” yapılanmasına ilişkin kamuoyuna yapılan açıklamanın yanı sıra Bakanlar Kurulu’nun hayata geçirmesi için bir dizi tavsiye kararı alındığı öğrenildi. “Kırmızı Kitap” olarak bilinen Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’ne (MGSB) bu yapılanmanın tehdit değerlendirmesi olarak girmesinin de gündemde olduğu kaydedildi.
MGK’den ‘paralel’ tavsiyeler
26 Şubat’taki MGK toplantısında, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) tarafından kurumlardaki paralel yapılanmaya ilişkin bir brifing verildiği belirtildi. Güvenilir kaynaklar, son MGK toplantısından çıkan bildiri ile 28 Şubat 1997 tarihinde çıkan bildiri arasında çok ciddi benzerlikler bulunduğuna dikkat çekti.
28 Şubat 1997 ve 25 Ağustos 2004’te gerçekleştirilen MGK toplantılarında da MİT, “irticai faaliyetlerle” ilgili olarak kurul üyelerine bilgilendirmede bulunmuştu. MİT’in yaptığı sunumların ardından MGK, eylem planlarını yürürlüğe koymuştu.
“Paralel devlet” örgütlenmesinin hükümetin isteği üzerine görüşüldüğü son toplantıda da, Bakanlar Kurulu’na iletilmek üzere bir dizi tavsiye kararı alındığı kaydedildi. Bu kapsamda, hükümetin “paralel devlet” olarak hedefe koyduğu Gülen cemaatinin, MGSB’de “ulusal güvenliği tehdit eden” bir yapılanma olarak yer alması bekleniyor. 2000’li yılların başında yürürlükte bulunan MGSB’lerde Gülen cemaati “irticai faaliyet” başlığı altında yer alıyordu. MGSB’de tehdit algılaması içine giren örgüt ve yapıların her türlü teşkilatlanması, ekonomik faaliyetleri ve yurtdışı bağlantıları devlet tarafından izlemeye alınıyor ve bunları önleyici tedbirler hayata geçiriliyor.
MGSB nasıl hazırlanıyor?
MGSB’de Türkiye Cumhuriyeti’nin milli menfaatleri ve milli hedefleri, milli hedeflere ulaşılabilmesi için takip edilecek iç ve dış güvenlik ile savunma siyasetlerine ilişkin esaslar yer alıyor. Belgenin hazırlanması aşamasında MGK Genel Sekreterliği, Cumhurbaşkanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı başta olmak üzere ilgili kurumlardan görüş istiyor. İstenilen bu görüşler sekreterlik tarafından derlenerek MGK’ye sunuluyor. MGSB, MGK tarafından uygun görülmesi halinde, Bakanlar Kurulu’na onaylanması için tavsiye ediliyor. Bakanlar Kurulu onayı ile yürürlüğe giren belgenin uygulanmasından yine hükümet sorumlu oluyor. MGSB’nin önümüzdeki mayıs ayında yeniden revize edilmesi bekleniyor.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 6 asker şehit olmuştu
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi