Cemaat okuluna FBI baskını
FBI, ABD'de Fethullah Gülen Cemaati'yle bağlantılı bir okulu bastı. Baskının ardından ABD'deki The Clarion Project adlı vakfın sitesinde yayımlanan yazıda, Cemaat'in çok yönlü bir FBI soruşturması altında olduğu belirtildi.
FBI, ABD'nin Louisiana Eyaleti'nin Baton Rouge şehrinde, Fethullah Gülen Cemaati'ne ait bir okulu bastı. FBI baskınla ilgili “kamu güvenliğine yönelik bir tehdit yok” açıklamasının dışında bilgi vermedi. Ancak The Clarion Project adlı vakfın web sitesinde, baskından yola çıkılarak Gülen Cemaati'nin ABD'deki faaliyetlerine ilişkin geniş bir haber-analiz yayımlandı. Ryan Mauro imzalı yazı özetle şöyle:
İki okul soruşturuluyor: FBI baskını, 11 Aralık gecesi Kenilworth Bilim ve Teknoloji Sözleşmeli Okulu'na (devlet tarafından sübvanse edilen özel okul) yapıldı. Bu okul ve aynı eyaletteki bir başka Gülen Okulu hakkında, 2011'den bu yana soruşturma sürüyordu. Her iki okul da Cemaat'e yakın Pelican Eğitim Vakfı'na bağlı.
Sözleşme iptal: Soruşturulan diğer okul olan Abramson Bilim ve Teknoloji Merkezi'yle ilgili tecavüz ve cinsel istismar iddiaları da dahil olmak üzere epey vahim iddialar bulunuyor. Soruşturma sonucunda, Abramson Merkezi'nin sözleşmesi iptal edilmişti. Eyaletin Eğitim İşleri Denetçisi Ollie Tyler, “Çocuklarımızı riske sokabilecek bir okulu destekleyemeyiz” diyor.
Rüşvet iddiası: Abramson Merkezi'nin iş ortaklarından İnci Akpınar'ın Louisiana Eyaleti Eğitim Departmanı'ndan bir görevliye soruşturma sürerken rüşvet vermeye çalıştığı da iddia ediliyor. Rüşvet teklif edilen görevlinin ifadesine göre, Akpınar görevliye “Bu işi çözmek için 25 bin dolar bütçem ver 20 bini senin 5 bini benim” demiş.
İki dava: Abramson Merkezi'nden ortaya çıkan bulgular, soruşturmanın Kenilworth Okulu'na uzanmasına neden oldu. Kenilworth hakkında açılan iki dava var. Birisi bir velinin diğeri de okuldaki sözleşmesi iptal edilen iki öğretmenin suç duyurusuyla başlamış.
Türkiye'de paralel devlet: Gülen, Türkiye'de bir paralel devlet yapılanması kurdu ve İslamcıların ülkeyi ele geçirmesinde önemli roller üstlendi. Ancak yakın zamanda Türkiye Başbakanı Tayyip Erdoğan'la anlaşmazlığa düşerek, Erdoğan Hükümeti'nin “Gülen Cemaati'ne karşı harekete geçme planını” sızdırdı.
135 okulu var: Gülen Cemaati, ABD'deki ilk sözleşmeli okulunu (charter school) 1999'da açtı. Şu anda 135 okuldan oluşan ağı var. Bu ağ onu ABD'deki en geniş sözleşmeli okul ağının sahibi yapıyor. Gülen şebekesini yakından izleyen bir araştırmacı olan Sharon Higgins, Mart 2012'de Washington Post'ta yayımlanan makalesinde, “Gülen Hareketi'nin okullarını tamamen kamuya finanse ettirmeyi başardığı tek ülke ABD” diye yazmıştı.
Cemaat'e para aktarılıyor mu?: FBI, bu devlet destekli bu okullardan Gülen Hareketi'ne para aktarılıp aktarılmadığını da araştırıyor. Abramson Merkezi'nden öğretmenlerin Türkiye'ye gönderilerek Gülen Hareketi hakkında eğitim verildiği biliniyor. Ne var ki, öğrencilere ideolojik bir yönlendirme yapıldığına dair kanıt yok.
Şeffaf değil: Gülen şebekesi, Mayıs 2012'de '60 dakika' adlı TV programına konu olmuştu. Muhabir Leslie Stahl, Gülen'e büyük sempati göstermesine rağmen grubun “finansmanı, hiyerarşisi ve amaçlarının şeffaflıktan uzak olduğunu bu yüzden ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Gülen'in 'gizli bir ajandası' olup olmadığı konusunda şüphelerinin bulunduğunu” belirtmişti. (Yurt Gazetesi)
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu