Cep telefonu görüşmelerinde zamlı tarife başladı

Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, GSM operatörlerinin zamlı tarifeye geçilmesine ilişkin, "Bugün iki değil, diğer GSM operatörünün de azami fiyatı uygulamaya soktuğu anlaşıldı. Bunlardan 2'si, abonelerine kısa mesaj göndermeden, sadece internet sitesinde duyurmak suretiyle bunu hukuksuz şekilde gerçekleştirdi" dedi.

Cep telefonu görüşmelerinde zamlı tarife başladı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 15.08.2014 - 15:07

Ağaoğlu, abonelere bilgi verilmeksizin zamlı tarifeye geçilmesinin hukuksuz olduğunu öne sürerek, Bilgi Teknolojileri Kurumunun (BTK) yaptırım uygulaması gerektiğini söyledi.

Elektronik Haberleşme Sektöründe Tüketici Hakları Yönetmeliği'nin 9. maddesinin bu konuya açıklık getirdiğine dikkati çeken Ağaoğlu, şöyle konuştu: "Madde der ki 'İşletmeciler, tarife değişikliklerini abonelerine değişiklik yürürlüğe girmeden, makul süre öncesinde kısa mesaj, arama veya postayla duyurmakla yükümlüdür. Söz konusu süre kurum tarafından belirlenebilir. İşletmeci, tarife değişikliklerini abonelerinin kolayca erişebileceği şekilde kendi internet sitesi üzerinden de duyurmakla yükümlüdür.' Mesele, gayet açık ve net. Herhangi bir bilgilendirme yapılacağı zaman tüketicilerin cep telefonunu istemedikleri kadar mesajla dolduran GSM şirketleri, böyle bir durumda işine gelmediği için böyle davranabiliyor. Bu 3 operatörden sadece biri abonelerine mesajla bilgi verdi, diğer ikisi internet sitesinden duyurmakla kaldı. Her 3 operatörün de tavan fiyat uygulamasını yürürlüğe koyduğunun anlaşılmasıyla, 70 milyon GSM hattı zamlanmıştır. '70 milyon GSM hattı' demek, bazı abonelerin birkaç hat kullandığını varsayarsak, 70 milyon abone anlamına gelmiyor, bunun özelikle bilinmesini isterim ama kullanıcılarını mesajla bilgilendirmeyen 2 GSM hattı, toplam 35 milyon abonesine hukuksuz davranışta bulunmuştur."

"BTK, bu işe artık 'dur' demelidir"

Ağaoğlu, kendisinin de bu operatörlerden birini kullandığını ancak zamlı tarifeden kısa mesaj yoluyla açık bilgilendirme yapılmamasına içerlediğini dile getirdi. Bu sebeple 8 yıldır kullandığı GSM numarasını başka operatöre taşıdığına dikkati çeken Ağaoğlu, şunları kaydetti:

"15 Ağustos'ta, yani dün gece 00.04'te numaramı başka operatöre taşıdım. Böyle hukuksuzluk karşısında 77 milyon tüketicinin hakları için mücadele eden sivil toplum kuruluşu yetkilisi olarak, üzerime düşeni yaptığımı düşünüyorum. İşin diğer trajikomik yanı, internet sitesinde de bu duyuruyu bulmak o kadar güç ki... Ben bile uzun uğraşlar sonucu ancak bulabildim. BTK, derhal bu konuya müdahil olarak, bu işe artık 'dur' demelidir. Bu şirketlere ceza kesmek yöntemiyle yaptırım uygulamalıdır. Ülke nüfusuna yaklaşık 70 milyon GSM hattı sahibini ilgilendiren konuda abonelere bilgi verilmemesi, müşteri nezdinde de firmalara güven kaybettirmektedir. Hele hele, bu tarz gayrietik uygulamalar, büyük firmaların büyüklüğüne hiç yakışmamaktadır."

Ağaoğlu, cep telefonlarındaki uyarı tonunun kaldırılmasının da kamuoyunca tartışıldığını vurgulayarak, bunun uygulamaya geçmesi halinde, paket tarife kullanıcısı tüketicilerin şebeke içi veya diğer operatörlerle konuştuğunu anlayamayacakları için daha yüksek ücret ödemek zorunda kalacaklarını sözlerine ekledi.

Ağaoğlu, BTK'nın 1 Nisan'da aldığı kararla azami görüşme ücretinin dakikasını 43,89 kuruştan 46,25 kuruşa yükseltildiğini belirterek, paket tarifesi olmayan abonelerin zamdan etkileneceklerini aktardı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler