'Cep'ten dönüşüm
Yurttaş önce risk testinin sonra da yıkımın faturasını ödeyecek.
Afet riski altındaki yapıların dönüştürülmesine ilişkin yasanın ardından 4 Ağustos’ta çıkan uygulama yönetmeliği, “sistemin yurttaşların üzerinden” işleyeceğinin sinyallerini veriyor. Şehir Plancıları Odası’nın değerlendirdiği yönetmeliğe göre, kent yenilemede fatura yine yurttaşa çıkacak. Önce risk testi yaptıracak yurttaş, bunun bedelini ödeyecek. Eğer binası riskli çıkarsa da 60 gün içinde yıkımı yine kendi cebinden ödeyecek.
Pilot kent...
Bakanlığın, uygulama için pilot il seçtiği İzmir, İstanbul, Kocaeli, Sakarya ve Bursa’da en çok yetkili ilçe belediyesi 21 ilçeyle İzmir’den seçildi.
Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Zeki Yıldırım, yasayla TOKİ’nin her şeyi yapabilmesinin önünün açıldığını da belirterek uygulama yönetmeliğindeki süreci şöyle anlatıyor:
* İlçe belediyeler riskli bölgeleri belirleyecek. Bakanlar Kurulu onaylayacak.
* Daha sonra bu bölgede yurttaşlara yazı gönderilerek binanın risk testinin yapılması istenecek. Bu testin bedelini yurttaş ödeyecek.
* Riskli çıkan binaların tapusuna “riskli” işareti konulacak. Yurttaş binasını satamayacak.
* Riskli çıkan binanın 60 gün içinde yurttaş tarafından yıkılması istenecek. Yıkılmazsa belediye yıkımı yapıp maliyeti yurttaşa ödedetecek.
* Yıkılan binası arsaya dönüşecek yurttaşın müteahhitle yapacağı anlaşma, arsa bedeli üzerinden olacak. Yurttaşın bir dairesi yarım daireye düşecek.
* Riskli yapı belgesine yurttaş dava açamayacak.
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti