Cerattepe’den sonra Arhavi... 3 yaylada sondajla maden araması yapılacak

MTA'nın Artvin'in Arhavi ilçesine bağlı Eğrisu, Sevahil ve Tuvahit yaylalarında toplam 2 bin 149 hektarlık alanda sondaj yaparak maden araması yapacağı öğrenildi.

Yayınlanma: 30.08.2017 - 05:29
Abone Ol google-news

Artvin Cerattepe’deki maden çalışmalarına karşı yöre halkının mücadelesi sürerken Maden Teknik Arama’nın (MTA) Arhavi ilçesine bağlı Eğrisu, Sevahil ve Tuvahit yaylalarında toplam 2 bin 149 hektarlık alanda sondaj yaparak maden araması yapacağı öğrenildi. Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, “Bir an önce bu talan durdurulmalı. Ülkemiz ve bölgemizin yeraltı varlıkları bu tür projelerle şirketlere peşkeş çekiliyor. Cerattepe ile başlatılan talan bütün bölgeye yayılıyor. Sadece Artvin’de 325 maden ruhsatı verilmiş. Bu büyük bir insanlık suçudur. OHAL’in arkasına sığınılarak bu tür çalışmalar yapılmak isteniyor. Devletin kolluk kuvvetleri Cerattepe’de olduğu gibi şirketlerin emrine verilmiş. Yeşil Yol’a bu kadar önem verilmesinin de nedeni de ortaya çıktı” diye konuştu.

Derelerin Kardeşliği Platformu adına konuşan Saltuk Deniz ise “MTA önce gelip arama yapıyor sonrasında ise şirketlere yol veriliyor. Sanki devlet yatırımı diye gösterilen bu aramalar derhal durdurulmalıdır. İnsanlık için artık temiz su, temiz hava, toprak ve çevre lazım, katliam projeleri değil. Adına yeşil denen yolun asıl hesabı buydu. Yıllardır HES ve taşocakları, dere ıslahları da bunlar için hazırlıktı” dedi.

Fındıklı Derelerini Koruma Platformu adına konuşan Hüseyin Acar, “Arhavi yaylalarının uzantısı ile Fındıklı yaylaları ve Doğu Karadeniz’in yerüstü ve yeraltı kaynakları yağmaya açılıyor. Vadilerimize giremeyenlar yaylalardan inmeye çalışacak ama zin vermeyeceğiz” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler