Ceza Değil Taraftarız!
Ya erkek gibi büyütülmüş olacaksın. Ya babadan, eşten, sevgiliden taraftar olacaksın. Başka türlüsü imkânsız ya ‘onların’ gözünde. Sesini vuvuzelaya benzetecekler. Özenti diyecekler. Kadın olmaktan vazgeçmeni bekleyecekler.
İşte erkek egemen tribünün kadın taraftara bakışı.
Sokaktan, tribüne, gazete köşesinden, televizyon ekranına futbolda kadın-erkek ayrımcılığı kimi zaman bilinçaltında, kimi zamansa gayet üstünde yaşamaya devam ediyor. Federasyondan, kulüp yönetimlerine, bakanlıktan, sporla ilgili diğer kurumların yönetimlerine bakın fotoğraflarından testosteron fışkırıyor. Erkek egemen fotoğraflar gazete köşelerinde de, TV ekranında da kendini gösteriyor. Ekranlarda bacak boyu ile orantılı kadın yüzleri görsek de onlar futbol konuşmuyor, erkeklerin kararlarını, konuşmalarını aktarıyorlar. Konuşabilenlerden hoşlanmadıkları aşikâr.
Kadınların futbolla tam anlamıyla bütünleştiği tek yer şimdilik tribünler.
Erkeklerin “Bizim daha çok kadın taraftarımız var” övünmesine de kafayı fazla takmadan, cesur, dikbaşlı ve özgür duruşlarıyla tribünü sonuna kadar yaşıyorlar. Önyargıları gol sevinçleriyle, baskıları tezahüratlarıyla, ayrımcı zihniyeti varlıklarıyla yok eden tribün emekçileri onlar.
8 Mart Emekçi Kadınlar Günü’nde Edirne’den Hakkâri’ye sahada top koşturan kadın futbol emekçilerini de aynı istekle destekleme zamanı da geldi, geçiyor. Büyük kulüplerin kadınlar için büyüklüklerini gösterme vakti de!
Ceza değil taraftarız!
Tribün emekçisi kadınların TFF’nin uygulamasına, erkek egemen futbolun yıkılan duvarına isyanı bir tribün pankartı “Ceza değil taraftarız”. F.Bahçe’nin Sivasspor’u ağırladığı 40 bin kadının tribünde yer aldığı maçta maraton alt tribünün ortasında yükselen bu cümle yerini bulmuş olacak ki, gelen haberlere göre TFF bu ayrımcı karardan vazgeçmiş durumda.
Tabii onlar bu kararı alırken muhtemelen 50 bin kadının tribün doldurabileceğini ve dünya basınının gündemine oturacağını tahmin etmemişti. 2.’sinde olmaz, bu soğukta o tribün dolmaz dediler ama gene yanlış hesap. Bursalı kadınlar, Beşiktaşlı kadınlar, Trabzonlu kadınlar, Göztepeli kadınlar derken yükselen kadın sesi hoşlarına gitmedi, biz ne halt ettik dediler belli ki ve özü ayrımcılık olan ‘erkeksiz maç cezası’nı 2012-13 sezonundan itibaren tedavülden çektiler. Dünya Emekçi Kadınlar Gününüz kutlu olsun…
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Restoranlarda 'harcama limiti' uygulaması başladı
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- Ahmet Özer soruşturmasında yeni gözaltılar