Ceza tepkiyle karşılandı
Basın meslek örgütleri, Aydınlık Dergisi’nin son sayısının toplatılması ve yayınının bir ay süreyle durdurulmasına sert tepki gösterdi. Demokratik bir ülkede suç meydana gelmeden ceza uygulanamayacağı vurgulanarak, bu gidişle Türkiye’nin “Dünya İfade Özgürlüğü Listesi”ndeki 122. sırayı bile korumayacağına dikkat çekildi.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada, sözkonusu cezanın Türkiye’de basının özgür olduğuna ilişkin açıklamaların gerçeği yansıtmadığını gözler önüne serdiği belirtildi. 12 Eylül hukukunun uygulamaya koyduğu yayın durdurma yanlışının günümüzde de sürdüğü kaydedilen açıklamada, bu durumun yalnızca ifade özgürlüğünün değil, demokrasi anlayışının da geldiği noktayı gösterdiği ifade edildi. Açıklamada, “Basın Yasası’nda suç işlendiğine ilişkin iddialar kesinleşmeden en fazla 3 nüshanın kanıt olarak alınabileceği diğer nüshaların satışta kalacağı vurgulanmışken yayın durdurma kararının peşin bir cezaya dönüştürülmesini sağlayan kuralların varlığını anlamak olanaksızdır. İfade özgürlüğü kavramı ile çelişen, halkın bilgilenme hakkını da elinden alan yaklaşım terk edilmesinin zorunluğu bir kez daha ortaya çıkmıştır” denildi.
Türkiye Gazeteciler Sendikası da (TGS) açıklamasında Aydınlık Dergisi’nin bir ay süreyle kapatılmasının doğrudan doğruya basın özgürlüğünün özüne yönelik bir müdahale olarak değerlendirerek, kınadı. TGS Yönetim Kurulu’nun açıklamasında, özetle “Kanunlardaki bütün aykırı hükümlere rağmen mahkemelerin karar verirken Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) içtihatlarını gözönünde bulundurması gerektiğine inanıyoruz” denildi.
Hükümet çağrılarımıza yanıt vermiyor
Basın Enstitüsü Derneği Yerel Komitesi’nce yapılan açıklamada da bu tür cezaların ancak totaliter rejimlerde rastlanan bir uygulama olduğu belirtildi. Basın Yasası’nda ve Terörle Mücedele Yasası’nda basın özgürlüğüne aykırı maddeler bulunduğunun altı çizilerek, “Bu maddeler gerekçe gösterilerek son aylarda yayın yasağına çarptırılan organların sayısı artmaktadır. İfade özgürlüğünün önünde büyük bir engel olan bu maddelerin yasalardan çıkartılması ve basın özgürlüğü kriterlerine uygun düzenlemeler yapılması için hükümete çağrılar yapıyoruz. Bu çağrılarımız yanıtsız kaldığı gibi hükümet durumu düzeltmek yerine dünyayı Türkiye’de basın özgürlüğünün olduğuna inandırmaya çalışıyor”görüşüne yer verildi.
G-9 Gazeteciler Platformu tarafından yapılan açıklamada ise “Yayın durdurmayı basın ve ifade özgürlüğü ile halkın haber almak hakkına indirilen bir darbe olarak görüyor ve bu türden uygulamaların olmadığı bir ülke özlüyoruz” denildi
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu