Cezaevinden yollanan, 'tek tip' mektubuna 'sakıncalı' denilerek el konuldu

İzmir 2 No’lu T Tipi Cezaevi’nde kalan hükümlü Mehmet Ali Aslan’ın gazetemize yolladığı tek tip kıyafet uygulamasıyla ilgili mektuba sakıncalı görüldüğü gerekçesiyle el konuldu

Yayınlanma: 08.02.2018 - 22:10
Abone Ol google-news

Kanun Hükmünde Kararname ile Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlar nedeniyle cezaevinde bulunanların duruşmaya getirilirlerken tek tip elbise giymelerini düzenleyen uygulamanın anlatılması sakıncalı görüldü. İzmir 2 No’lu T Tipi Cezaevi’nde bulunan hükümlü Mehmet Ali Aslan, gazetemize tek tip elbise uygulamasını eleştirdiği bir mektup yollamak istedi. Mektubu okuyan kurumun Mektup Okuma Komisyonu Başkanlığı “sakıncalı” olarak değerlendirdi ve kurumun Disiplin Kurulu Başkanlığı’na iletti. Disiplin kurulu da incelemesi sonucunda verdiği kararda, mektuptaki şu satırlara yer verdi:

“...İki aydır bu hapishanedeyiz ve bu size yazdığımız beşinci mektup aslında. Öncekiler tecrit duvarlarını aşıp ulaşamadı size. Bakalım bu ulaşacak mı? Yaşadığımız hak gasplarını siz basın emekçileriyle ve milletvekilleriyle paylaşmak istiyoruz. Ancak mektuplarımız sistematik olarak engelleniyor. Yaşanan hak gasplarını duyurmak yasak. Mektup yazmanın kendisi de bir eylem ve direnişin bir parçası oldu. Onun için biz de yazmaya devam ediyoruz. Yıl boyunca sürdürülen saldırıların son halkası tek tip elbise oldu. AKP son çıkardığı KHK’lerle siyasi tutsaklara yönelik tek tip elbise saldırısını yasallaştırdı. Tek tip elbise bir işkence yöntemidir. Bunun yasal olması bu gerçeği değiştirmez. Tek tip elbise işkencesinin amacı bizleri korkuyla sindirmek, bizlere boyun eğdirmek. Bu saldırının hedefi sadece devrimci tutsaklar değil, bütün halktır. Bizim üzerimizden bütün halka gözdağı vermeyi ve teslim almayı amaçlıyorlar...”

Disiplin kurulu, bu satırların “kurum görevlilerinin hedef gösterildiğini, kurum itibarını zedeleyici yalan yanlış bilgiler içerdiğini” iddia ederek, mektubun gönderilmemesine karar verdi.

Yönetmelik bekleniyor

OHAL kapsamında 24 Aralık 2017’de yayımlanan 696 sayılı KHK ile Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlar nedeniyle cezaevinde bulunanların, duruşmaya sevk için cezaevi dışına çıkartılmaları durumunda tek tip kıyafet giymeleri düzenlendi. Cezaevleri uygulamayı devreye sokmak için yönetmeliğin yayımlanmasını bekliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler