CHP, Ankara Üniversitesi'ndeki skandalı Meclis'e taşıdı
"Ankara Üniversitesi Rektörünün, Dr. Cenk Yiğiter özelinde, muhalif görülen üye ve görevlilerine bir baskı uyguladığı bilinmektedir. Karardan üyelerin haberi olmadığı iddiası doğru mudur? İddia doğru ise sorumlular görevden alınacak mıdır? Bu kararda üyelerin ıslak imzası var mıdır?"
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Binali Yıldırım tarafından yanıtlanması için verdiği yazılı soru önergesinde KHK ile ihraç edilen Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Araştırma Görevlisi Dr. Cenk Yiğiter'in LYS ile aynı üniversiteyi kazanmasına rağmen yönetmelik değişikliği ile kaydının yapılmaması kararını sordu.
"İddia doğru ise sorumlular görevden alınacak mı?" diye soran Tanrıkulu'nun soru önergesi şöyle:
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Araştırma Görevlisi Dr. Cenk Yiğiter, görevinden 679 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile ihraç edilmiştir.
Yiğiter, LYS ile aynı üniversitenin İletişim Fakültesi’nde Radyo Televizyon Sinema Bölümü’ne kayıt yaptırmaya hak kazanmıştır, ancak, bu arada hızlı bir biçimde Ankara Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği’nde değişiklik yapılmıştır.
8 Ağustos 2017 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğin 5. maddesinin 7. fıkrası ile “kamu görevinden çıkarılanların üniversitelere kayıt yaptıramayacağı” hükmü getirilmiştir.
Dr. Cenk Yiğiter, üniversite sınavı ile Cebeci Kampüsüne dönebileceğini açıkladıktan sonra “kişiye özel” düzenleme yapılmıştır. Bu yönetmelik düzenlemesiyle KHK ile kamu görevinden ihrac edilen herkesin eğitim-öğrenim hakkının hedef alındığı ortadadır. Cenk Yiğiter ile birlikte, KHK ile ihraç edilen ancak LYS’ye girerek üniversiteye kayıt hakkı kazanan herkesin eğitim hakkı bu yönetmelik değişikliği ile tehlikededir. Eğitim hakkı gibi yasayla düzenlenmesi gereken bir konunun, yönetmelik ile düzenlenmesi birçok soruyu da gündeme getirmektedir.
Bu bağlamda;
1.Okulların tatil olduğu ve kurul üyelerinin belki çoğunun Ankara dışında olduğu yaz döneminde acil biçimde kurul toplayarak yönetmelik değişikliği yapmanın makul izahı var mıdır? Varsa, nedir?
2.Söz konusu değişikliğin yapılmasındaki gerekçe hangi amaca hizmet etmektedir ve böyle bir değişikliğin yapılması zorunluluğu neden hissedilmiştir? Karardan üyelerin haberi olmadığı iddiası doğru mudur? İddia doğru ise Sorumlular görevden alınacak mıdır?
3.Bu kararda üyelerin ıslak imzası var mıdır?
4.Herhangi bir suçtan yargılanan ve tutuklanan kişiler bile Yüksek Öğrenim Kanunu’na göre ve temel bir hak olan eğitim hakkı doğrultusunda sınav yoluyla kazandıkları okula kayıt yaptırma hakkını kullanabilirken OHAL KHK’sı ile görevinden ihraç edilen bir kişinin kazandığı okula kayıt yaptıramaması ve eğitim hakkını kullanamaması hangi demokratik ve hukuk devleti nosyonu ile nasıl açıklanabilir?
5.Söz konusu yönetmelik değişikliğinin ne zamana kadar yürürlükte kalması planlanmaktadır? OHAL kaldırıldıktan sonra bu yönetmelik değişikliği gözden geçirilecek midir?
6.Yönetmelik ile eğitim hakkının kısıtlandığı göz önüne alındığında, AKP Hükümeti'nin sağlık, ulaşım gibi temel hakları da kısıtlamaya gideceği iddiaları doğru mudur?
7.KHK ile görevlerinden ihraç edilenlerin hastanelerden sağlık hizmeti almasının da engelleneceği iddiaları doğru mudur?
8.Kazanılan fakülteye kaydın yönetmelik ile engellenmesi, ÖSYM’nin görev ve yetkilerine yasadışı bir müdahale anlamı taşımakta mıdır? Bu yönetmelik değişikliği yapmasının talimatını kim vermiştir?
9.Ankara Üniversitesi yönetiminin yaptığı sözkonusu yönetmelik değişikliğinden KHK ile kamu görevinden ihraç edilen, ancal, bu arada LYS ile Ankara Üniversitesi’ne kayıt yaptırmaya hak kazanan kaç kişi etkilenmektedir? Bu kişilerin fakülte ve yüksek okullara göre dağılımı nasıldır?
10.Yönetmelik değişikliğinin kişiye özel ve keyfi olduğu, bununla birlikte yukarıda anıldığı gibi anayasal bir hakkın kullanımını ortadan kaldırdığı açıktır. Bu bağlamda, söz konusu değişikliğe karşı idari hukuk yolunun kullanılabileceği öngörülmemiş midir? Bu tür bir yönetmelik değişikliğinin diğer üniversitelere de örnek oluşturacağı ve hakkın kullanımının daha kitlesel boyutta engelleneceği düşünülmüş müdür?
11.Ankara Üniversitesi Rektörünün yasayla düzenlenmesi gereken bir konuya, yönetmelik değişikliği ile müdahale etmesi genel olarak hukukun özel olarak da anayasal sistemin gereklerinin farkında olmaması ile mi açıklanmaktadır?
12.Pek çok kişiyi soruşturmalar yoluyla mobbinge ve KHK’lar aracılığıyla görevden ihraca maruz bırakan Ankara Üniversitesi Rektörünün, Dr. Cenk Yiğiter özelinde, muhalif görülen üye ve görevlilerine bir baskı uyguladığı bilinmektedir. Bu konuda, bir Rektörün, esas görevleri haricinde mevcut Hükümetle uyumlu davranması hangi bağımsız ve demokratik yönetim anlayışı ile açıklanmaktadır?
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu