CHP istifaya çağırdı

CHP, yolsuzluk operasyonunu bir ekip kurarak yakın takibe aldı.

Yayınlanma: 17.12.2013 - 21:55
Abone Ol google-news

CHP, AKP hükümetini sarsan “yolsuzluk” operasyonundaki iddiaları izlemek için “kriz masası” kurarken hükümete de “istifa çağrısı” yaptı. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, aralarında İçişleri Bakanı Muammer Güler’in oğlunun da bulunduğu 3 bakan oğlunun gözaltına alınmasına neden olan yolsuzluk iddiasının “Cumhuriyet tarihinin en büyük skandalı” olduğunu belirterek “Demokrasilerde normal ülkelerde bu, hükümetin istifasını gerektiren bir haldir. Başbakan’ın, hükümetin bu saatten sonraki meşruluğu artık tartışmalıdır” görüşünü dile getirdi.

Ankara ve İstanbul’da bürokratlar ile 3 bakanın oğlunun da aralarında bulunduğu yolsuzluk operasyonu haberlerinin ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla, parti içinde İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, Sakarya Milletvekili Engin Özkoç’tan oluşan bir “kriz masası” kuruldu. Konuya ilişkin soruları yanıtlayan Altay, yolsuzluk operasyonunun, CHP’nin Sayıştay raporlarının Meclis’e gönderilmemesine yaptıkları itirazın ne kadar haklı olduğunu ortaya koyduğunu belirterek şöyle konuştu: “Her iktidar kendi zenginini yaratmıştır maalesef. Ama hiçbir dönemde devlet bu kadar fütursuzca soyulmamıştır. Deniz Feneri bunlardan biridir ve başlı başına skandaldır. Ama bu yaşananların örneği, eşi, benzeri yok. İçişleri Bakanı’nın çocuğuna kadar uzanması, en büyük kamu bankasının genel müdürünün odasının şu anda aranıyor olması, belediye başkanlarının, kimi bürokratların bu işe muhatap edilmeleri, altın kaçakçılığından imar yolsuzluğuna, sit alanlarından plan değişikliklerine kadar birçok konuda yandaşlara rant açılmasının sağlanması, devlet gücüyle kamu malının bu şekliyle eşe dosta peşkeş çekilmesi, demokrasilerde kabul edilebilir bir durum değildir. Buraya kadar uzanıyorsa bu operasyon, bunların elinde şüphesiz somut bilgi belge bulgu vardır. Bunun aksini düşünemem. Bir İçişleri Bakanı’nın özellikle oğluna uzanması, çok somut bilgi-bulgu olmadan, belge olmadan bu işin yapılamayacağının açık bir kanıtıdır.”

 

‘Yukarı gidebilir’

Kamuoyu algısının operasyonun arkasında Cemaat olduğu yönünde olduğunu ifade eden Altay, CHP olarak bu konuda bir hüküm vermelerinin söz konusu olamayacağını ifade etti. Her ne nedenle olursa olsun, kirliliğin ortaya çıkmasının demokrasi adına, devletin bekası ve devlet malının yağmalanmasının durdurulması adına “olumlu” bir gelişme olduğunu belirten Altay, şu görüşü dile getirdi: “Bu operasyonun ucunun bir parça daha yukarıya gidebileceğini düşünüyorum. Zira bu dönemde gerçekten yırtık ayakkabı ile siyasete giren Başbakan’ın, kendi beyanına göre, dünyanın en zengin 13. başbakanı olması, bu işler için de ayrıca bir göstergedir. Bakanlar Kurulu üyelerinin saatlerin mali toplamı, Türkiye’nin hangi hal içinde bulunduğunun da açık kanıtıdır.”

 

‘Güvenoyu istemeli’

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Umut Oran ise Başbakan Erdoğan’ın istifa edip, hükümetinin yeniden güvenoyuna gitmesi çağrısında bulundu. Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesi veren Oran, “3 bakanınızın dolaylı olarak da olsa isminin karıştığı bu yolsuzluk operasyonu nedeniyle istifa edecek misiniz” diye sordu.

 

Genel kurulun da gündemi

CHP İstanbul Milletvekili Erdoğdu da bütçe görüşmelerinin sürdüğü TBMM Genel Kurulu’nda konuyu gündeme getirdi. Erdoğdu, şu görüşleri dile getirdi: “Umuyorum ki bu soruşturma birtakım grupların siyasi çatışmaları içerisinde birbirlerine şantaj olarak kullanılmaz; ama bu ülkenin onlarca yıldır süren en önemli problemi olan yolsuzluk ve yetim hakkının yenilmesine engel olacak bir süreç başlar diye düşünüyorum. Ve yine umuyorum ki, iktidarda bulunan AKP, süreci doğru dürüst götürebilmesi amacıyla yargı ve Emniyet organlarına gerekli her türlü desteği yapacaktır.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler