CHP Kurultayı'nda neler yaşandı?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu kurultay konuşmasında "zamanın ruhunu iyi okumak" vurgusu yaparken; bu "ruh" eski genel başkan Deniz Baykal"ı "Antalya Milletvekili" olarak delegeler arasına gönderdi ve Antalya örgütüne "Devrime Antalya’dan başladık" pankartı açtırdı.

Yayınlanma: 17.07.2012 - 15:55
Abone Ol google-news

CHP’nin ilk kez “hafta içi” düzenlenen kurultayından bazı notlar şöyle:

- Kurultayın yapıldığı Arena Spor Salonunda “Savaşa Hayır”, “Çözüm CHP'de”, “Sevdamız Türkiye”, “Umudun Adı Kemal”, “Liderimiz Kemal, hedefimiz iktidar”, “Değişimi ancak devrimciler yapar”, “Ey özgürlük”, “Kindar değil özgür gençlik”, “Faşizme Geçit Yok” pankartları dikkati çekti. Bazı sloganlar elektronik tabelalarda da sürekli değişti.

- Yılın en sıcak günlerinin yaşanması salonda zaman zaman boğucu bir hava yaşanmasına neden oldu. “İstanbul 2014, İstanbul Bizim” yazılı yelpazeler çok ilgi gördü. Görevliler içecek servisi yaptı.

- Tüzük kurultayına katılmayan eski CHP Genel Başkanı, Antalya Milletvekil Deniz Baykal, bu kez kurultaya katıldı. Baykal, Antalya Milletvekili Yıldıray Sapan, Metin Lütfü Baydar’la birlikte salona gelerek arka sıralarda delegelerin arasında oturdu. Baykal’ın salona girişinin sessiz sedasız olması dikkati çekti. Eski genel başkanlar Altan Öymen, Hikmet Çetin ve Murat Karayalçın’la birlikte adı anons edildiğinde ise partililer kendisini alkışladı.

- CHP lideri Kılıçdaroğlu, saat 10.40’da eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile birlikte salona girdiğinde izdiham yaşandı. Kılıçdaroğlu, delegeleri ve partilileri selamlarken, delegeler ayağa kalktı. Baykal ise kalkmadı. Kılıçdaroğlu salonu dolaşırken Antalya örgütünün “Devrime Antalya’dan başladık. Kemal Kılıçdaroğlu’na sevgiler” yazılı dev bir pankart açması dikkati çekti. Kılıçdaroğlu daha sonra Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkap’la birlikte delegelerin arasına oturdu. Genel başkan yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ile grup başkanvekilleri Muharrem İnce ve Akif Hamzaçebi ile eski genel başkan Murat Karayalçın da yanında oturdu.

- Şarkıcı, yazar, yönetmen, tiyatrocu ve oyuncular Melike Demirağ, Süavi, Onur Akın, Rahmi Saltuk, Eşber Yağmurdereli, Gülriz Sururi , Menderes Samancılar, Mustafa Altıoklar konuklar arasındaydı.

- Kurultay açıldıktan sonra SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel’in mesajı okundu. Sosyalist Enternasyonel Başkanı Yorgo Papendreu’nun CHP liderine “Sevgili Kemal” diye seslendiği sesli mesajı ekrana yansırken, çevirisi okundu.

- “Bir yolda iki yıl” adlı kısa filmde Kılıçdaroğlu’nun genel başkanlığı döneminde yapılanlar özetlendi.

- Kılıçdaroğlu, kurultayı açmak için kürsüye çıktığında dili sürçerek “hafta içi” yerine “hafta sonu” dedi. Kılıçdaroğlu, “Derlerdi ki hafta sonu kurultay mı olur, CHP her koşulda kurultay yapar” dedi.

- Salonda dolaştırılan “İşte AKP’nin adaleti. Katiller dışarıda” ve bir yüzünde Che Guevara diğer yüzünde Deniz Gezmiş’in fotoğrafının yer aldığı “Kurtuluş savaşçıları ölümsüzdür” pankartları dikkati çekti. Bir grup ise “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganları attı. İstanbul Gençlik Örgütü de “Özgürlük istiyoruz-We want freedom” pankartı açtı.

- Kılıçdaroğlu'nun bir saatlik konuşması sona erdiğinde salondan “Başbakan Kemal” sloganları yükseldi. Kılıçdaroğlu kürsüden inerken, Baykal da salondan ayrıldı.

- Kılıçdaroğlu konuşmasını tamamladıktan sonra, PM çalışma raporuna muhalefet şerhi koyan tek isim olan İsa Gök kürsüye çıktı. Bu arada eski genel sekreter Önder Sav da salona girdi. Sav’ın yanında Hakkı Süha Okay vardı. Bir grup partili kendilerini alkışladı.

- İsa Gök, “Değişim, dönüşüm, yenileşme” söylemini eleştirdi. Gök, “Çok önemli kavramlar aceleye geliyor. Bizler devrimciyiz, anti emperyalistiz. Başkalaşmanın siyasi adı metaformoz. SPD, değişimi destekleyeceğiz, diyor. Kemalizmi terketmedikçe Avrupalı olamazsınız, demişlerdi. Kemalizmi terketmiyoruz, terketmeyeceğiz. Değişim diye önümüze konan metaformoz, başkalaşma. Bütün mandacılar bu dönüşümü destekliyor” dedi. Bu arada, bazı partililer “Devrimci CHP,Atatürk'ün yolunda” sloganları attı.

- Eski İzmir belediye başkanı Yüksel Çakmur’un coşkulu konuşması ilgi gördü.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler