'CHP Türkiye'nin her yerinde zamları protesto edecek'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, toplumun her kesimini zamlar konusunda duyarlı olmaya davet etti.

Yayınlanma: 02.04.2012 - 10:01
Abone Ol google-news

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, TBMM'de, Danimarka'daki Türk kökenli siyasetçilerden oluşan Ortak Akıl Platformu üyelerini kabulünden önce basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Basın mensuplarının, "Son zamları nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna Gürsel Tekin, şöyle yanıt verdi: "Bu kadar yüksek oranda zammı ilk kez Türkiye görüyor. Bu zamlarla ilgili CHP olarak bizler ve sivil toplum örgütleri olarak Türkiye'nin her tarafında önümüzdeki günlerde zamları protesto edeceğiz. Kabul edilebilir zamlar değildir. Sayın Bakan'ın ifadelerinde de daha önümüzdeki günlerde zamların sıralanacağının da müjdesini vermiş oldu. AKP deyince akla üç şey geliyor; zam, zulüm ve işkence geliyor. Bu da AKP'ye en uygun slogan."

"Miting mi olacak?" sorusuna da Tekin, "Hayır miting anlamında değil ama çeşitli illerde zamlara karşı protestolar, tepkiler oluşacak. Toplumun her kesimini zamlar konusunda duyarlı olmaya davet ediyoruz" yanıtını verdi.

 

'Başbakan nereye gittiyse o ülkenin akıbeti iyi olmadı'

Bir basın mensubunun, "Suriye'de yaşanan gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz? Başbakan Çin'e gidiyor" sorusuna Tekin, şu yanıtı verdi: "Sayın Başbakanımız nereye gittiyse o ülkenin akıbeti iyi olmadı. Biliyorsunuz benzer bir olay Libya ile ilgili olmuştu. Libya dostları bir araya gelmişti daha sonra Libya parçalandı ve Libya'nın devlet başkanı linç edildi. Doğrusu egemen güçlerin Ortadoğu'da hesapları olabilir, yeni değildir ama hesaplarını Türkiye'nin üstünde götürmesi Türkiye açısından çok kötü sonuçlar doğuracaktır. Bugüne kadar doğurduğu gibi. Ben şeyi çok merak ediyorum, bir ülkenin iç sorunları elbette o ülkede sadece Libya'da değil Ortadoğu coğrafyasında insan hakları ihlallerinin çok olduğunu hepimiz biliyoruz. Birçok ülkede bu manzaralar yaşanıyor. Demokrasi özgürlük konusunda Türkiye Ortadoğu coğrafyasına her türlü katkıyı sunmalı ama onu böl parçala yani egemen güçlerin talebini yerine getiren bir taşeron mantığı içerisinde olmasını kabul etmemiz mümkün değildir. Kaldı ki Türkiye'de benzer sorunları yaşayan bir ülkedir. Yarın herhangi bir ülkede benzer olaylarla karşılaşırsak Türkiye bunun altından nasıl çıkacak doğrusu merak ediyorum. Bir başka ülkenin bölünmesini, parçalanmasını kabul etmek mümkün değildir. Bizim dış politika geleneklerimize de uyan bir anlayış değildir."
 

'Cumhurbaşkanı geri dönderecek diye düşünüyoruz'

Bir basın mensubunun, "4+4+4 düzenlemesini Anayasa Mahkemesi'ne götürecek misiniz?" sorusunu da Tekin, şöyle yanıtladı: "Burada öncelikle Sayın Cumhurbaşkanı'nın tavrını çok merak ediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı bu yasa tartışılırken daha komisyon arefesindeyken düşüncelerini ifade etmişti. Yani kinle nefretle bunlar tartışılacak konuşulacak sorunlar değildir, şimdi Sayın Cumhurbaşkanı'nın önüne 4+4+4'ün içine konulmuş ciddi el bombaları var. Organizeli işler var, ihale yolsuzluklarının olduğu ya da öyle bir yasa eklenmiştir. Sayın Cumhurbaşkanı bu konuda umut ediyorum ki, gereğini yapacaktır, onu kabul etmek mümkün değildir. Sayın Cumhurbaşkanı'nın da o konuda rahatsız olduğunu biliyoruz. Eğer Sayın Cumhurbaşkanı bunu tekrar Parlamento'ya geri gönderirse yeniden müzakere edilmesi gerekiyor. Hayır, sayın Cumhurbaşkanı bu konuda bir tavır koymamış olursa elbette biz Anayasa Mahkemesi'ne götüreceğiz. Burada çok açık bir şekilde Anayasa ihlali var. Devletin bir kurumunu by-pass ederek adeta Sayın Başbakan'a MİT Yasası'nda olduğu gibi direk Sayın Başbakan'a yetki veriliyor. Bunu da kabul etmek mümkün değildir. Sayın Cumhurbaşkanı büyük bir olasılıkla geri gönderecek diye düşünüyoruz."

"Kısmi veto mu?" sorusuna da Tekin, "Zaten kısmi veto olmak zorunda. Özellikle Kamu ihale Kanunu ile ilgili olan maddeyi Sayın Cumhurbaşkanı'nın kabul etmesi bir başka tartışmayı da yaratır. Sayın Cumhurbaşkanı nerede görev yapacak, doğrusu onu da merak ediyoruz. Bu kararda Sayın Cumhurbaşkanı'nın da tavrını görmek istiyoruz" yanıtını verdi. "Sürpriz veto beklentiniz var mı?" sorusuna da Tekin, "Büyük olasılıkla var.Bunu hangi Cumhurbaşkanı onaylayıp gönderir bilemiyorum.Geldikten sonra tavrımızı Sayın Cumhurbaşkanı'yla ilgili olan düşüncelerimizi de sizlerle paylaşırız" dedi.
 

Ziyaretçi yasağı heyeti bekletti

Öte yandan konuk heyetin "ziyaretçi yasağı" nedeniyle gecikmeli olarak kabule geldiği ifade edildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler