CHP'de aşure günü

CHP Genel Sekreteri Önder Sav, ''Hiçbir kişi, kurum, dernek, siyasal parti Alevi toplumunu kendi çıkarı ve hevesi için değerlendirebileceğini sanmasın, Aleviliği yeniden tarif etmeye kalkışmasın'' dedi.

Yayınlanma: 03.01.2010 - 14:48
Abone Ol google-news

CHP Çankaya İlçe Başkanlığı'nca Vedat Dalokay Kokteyl Salonu'nda aşure günü etkinliği düzenlendi. Etkinliğe, CHP Genel Sekreteri Önder Sav, CHP Ankara Milletvekili Nesrin Baytok, CHP Adıyaman Milletvekili Şevket Köse, Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık ve çok sayıda partili katıldı.

Önder Sav, aşure dağıtımından önce yaptığı konuşmada, CHP Genel Merkezi'nin de birkaç yıldır bu etkinliği Ankara çapında gerçekleştirdiğini belirterek, ilçe teşkilatlarının da geleneği sürdürdüğünü söyledi.

CHP olarak her din, inanç ve mezhep gurubuna saygıları olduklarını ifade eden Sav, ''Bunu kendi programımızda da şekillendirmiş bir partiyiz. Biz dinin insanlar üzerinde baskı unsuru olmasını tasvip etmediğimiz gibi kimi dini duygulara, inanışlara da saygının engellenmesini istemeyiz'' diye konuştu.

İçinde bulunulan Muharrem ayının özellikle Müslüman alemi için çok önemli olduğunu anlatan Sav, bu ayı anlamlı kılan başlıca nedenin, 10 Muharrem 680'de yaşanan ''Kerbela katliamı'' olduğunu belirtti.

''Kerbela'' olayının sadece Alevi Bektaşi kültüründeki insanları değil, tüm Müslüman alemini derinden yaraladığını vurgulayan Sav, olayla ilgili tarihi bilgi verdi.


"Aşure buluşmasını çarpıtmaya çalışan kimi siyasiler var"

Aşure buluşmasını çarpıtmaya çalışan kimi siyasiler olduğunu ileri süren Sav, sözlerini şöyle sürdürdü:
''O siyasiler bundan 1, 1,5, 2 yıl önce matem orucunu Ramazan iftarıyla karıştırarak, Alevi önderlerini, önde gelenlerini bir masaya çağırdılar. Kimilerine Diyanet'ten kadro verecekleri söylentisiyle, maddi çıkar sağlamak için bir araya getirmeye çalıştılar. Hiçbir kendini bilen Alevi önderi siyasal iktidarın uzattığı çubuğa yanaşmadı, elini atmadı.

Aksine kendini bilen Alevi-Bektaşi önderleri o sofraya gidenleri 'düşkün' ilan ettiler. Yani başkasının ırzına göz diken, başkasının malını çalan, başkası için iyilik düşünmeyen kimselere verilen sıfatı yakıştırdılar.

Onun için Alevi-Bektaşi toplumunu çalıştaylarla bir araya getirerek, yolundan çıkarma gayretleri boşunadır. Bundan sonra da boşuna olacaktır. Hiçbir kişi, kurum, dernek, siyasal parti Alevi toplumunu kendi çıkarı ve kendi hevesi için değerlendirebileceğini sanmasın ve Aleviliği yeniden tarif etmeye kalkışmasın.''

Alevilerin ''eline, beline, diline sahip olan, çocuklarına iyilik yapmayı, doğrudan yana tavır almayı öğreten kişiler olduğunu'' vurgulayan Sav, ''Aleviler, bir ölçüde çocuklarına edep erkan öğretirler. İbadethane mi? Değil mi? tartışmasını yapan kişilere karşı cemevlerini savunurlar. Cemevlerinin ibadethane statüsüne kavuşturulmasını savunurlar ki orada yeni kuşaklara kendi geleneklerini öğretsinler, yaşatsınlar edep erkanı öğretsinler diye'' dedi. Önder Sav, daha sonra partililere aşure dağıttı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler