CHP'den Demirtaş'a 'katılım' cevabı

Demirtaş'ın önerisine CHP'den yanıt: ''Mevcut çerçevede heyete isim vermeyiz.''

CHP'den Demirtaş'a 'katılım' cevabı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 21.11.2014 - 16:28

HDP Eşbaşkanı Demirtaş'ın 'Sürece CHP'de katılsın' çağrısına, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu cevap verdi: "Sürecin yürütüldüğü mevcut zeminde bizim isim önermemiz söz konusu olmaz. İçeriğini bilmediğimiz sürece nasıl dahil olalım?"

Demirtaş'tan CHP'ye katılım çağrısı

Çözüm süreciyle ilgili Cumhuriyet gazetesine konuşan HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş CHP ’ye , "İmralı’da müzakere süreci başlarsa CHP’nin bunun dışında kalmaması lazım. Parti olarak, kurumsal olarak demiyorum; ama anlayış olarak oradaki görüşmeleri izlemesi, en azından izleme kurulu, gözlemci heyeti vasıtasıyla sürece hakim olması iyi olur” çağrısı yapmıştı. Demirtaş’a CHP’den ilk yanıt geldi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, 'şeffaf olmayan düzlemde yürütülen mevcut sürece dahil olmalarının mümkün olmadığını' söyledi.

MECLİS ODAKLI SÜREÇ İSTİYORUZ

CHP’nin barışı istediğini ve bunun için iki yıl önce önerilerini Meclis’e sunduklarını belirten Tanrıkulu şunları dile getirdi:

"Biz öteden beri çözüm sürecinin şeffaf ve mümkün olduğunca daha geniş mutabakatla Meclis odaklı olması gerektiğini ifade etmiştik. Sürecin odağının Meclis, yürütücüsünün hükümet olmasını önermiştik. Geçen iki yıllık süreç bizi haklı çıkardı ve Meclis’in dışlandığı yöntemin doğru bir yöntem olmadığı ortaya çıktı. Biz Meclis’te araştırma komisyonu kurulmasını istedik. İsteyen parti üye verebilirdi.

Partilerin vereceği üye sayısı eşit olsun; kararlar nitelikli çoğunlukla alınsın; ortak akıl heyeti oluşturulsun gibi önerilerimiz vardı. Yasa önerimiz vardı. Bizim tekliflerimizin tamamı Meclis’te bekliyor. Kabul görmedi. Bizim önerdiğimiz heyeti, dönemin başbakanı şimdiki cumhurbaşkanı 'akil insanlar heyeti' olarak değiştirdi. Ama bu heyet toplumun içine sinmedi. Bunu Demirtaş da ifade etmişti."

NEYE GÖRE İSİM ÖNERECEĞİZ?

"Şimdi yeni gözlem heyetinden bahsediliyor. Bu heyet kime bağlı çalışacak, nasıl çalışacak, belli değil. Bizim önerimizde Meclis’e bağlı çalışan bilgi veren heyetler vardı. Ve daha meşru bir yöntemdi. MİT’in yürüttüğü şeffaf olmayan süreç yürütülüyor. Partimizin bilgisi yok. Kim ne istiyor, nasıl bir mutabakat var bilmiyoruz. Ne devlet ne hükümet bize bilgi veriyor. Biz neye göre isim önereceğiz?"

DEMİRTAŞ SIKINTIYI GÖRDÜ

"Daha önce başbakan şimdi ise cumhurbaşkanı odaklı bir süreç işletilmeye çalışıyor. Bunun ağır bedelleri oldu. 6-7 Ekim olayları da bunun en ağır tablosudur. Demirtaş’ın açıklamaları sıkıntıları gördüğünü gösteriyor. Demirtaş, en azıdan bu ortam içerisinde süreci sadece hükümet ya da AKP 'yle yürütmenin sakıncasını görüyor. Mevcut mutabakatı daha geniş tabana oturtmak gerektiğin biliyor. Hükümet gibi rehin alma görüşünde değiller. Biz barışın yanındayız. 6 Haziran 2012’de en zor zamanda taşın altına elimizi koyduk. Başbakana gittik ama önerilerimiz kabul görmedi."

BU DÜZLEM BİZİM DAHİL OLABİLECEĞİMİZ DÜZLEM DEĞİL

Şu durumda bizim önerilerimiz Meclis’te duruyor. Yasa ve komisyon önerilerimiz bekliyor. O çerçevede destek verebiliriz. Ancak şu anki sürecin yürüdüğü çerçevede bizim isim önermemiz, destek vermemiz mümkün değil. Şu anki düzlem bizim dahil olabileceğimiz bir düzlem değil. Biz barıştan yanayız ama AKP'nin dayattığı yanlış yöntemlerine de teslim olmak durumunda değiliz. (Radikal)


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler