CHP'den destek yok, MHP paketi değerlendirecek

Hükümet temsilcileri 3'ü geçici 26 maddelik paketle bugün muhalefet partilerini ziyaret etmeye de başladı. Muhalefetten destek almaya çalışan iktidar, ilk olumsuz cevabı CHP'den aldı. MHP ve DSP ise paketi değerlendireceğini açıkladı.

CHP'den destek yok, MHP paketi değerlendirecek
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 22.03.2010 - 09:43

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'in AKP Ankara Milletvekili sıfatıyla, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ile Anayasa değişikliği taslağını sunmak üzere CHP Grubunu ziyaret etti.

Yaklaşık 35 dakika süren toplantının ardından açıklama yapan CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay ''AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, anayasa değişikliğine ilişkin taslak çalışmalarını CHP’ye getirdiler. 23 madde, 3 geçici madde olduğunu ifade ettiler. Bu konuda bilgi edindik. Henüz maddelere ilişkin detay bir inceleme yapmadık. Bu aşamada söyleyeceğimiz budur. Bu konuda, pakete yönelik olarak farklı bir açıklamamız söz konusu değildir. Başlangıçtan bu yana pakete destek vermeyeceğimiz yönünde irademiz devam etmektedir. Geçici 15. madde tek gelirse destek veririz" dedi.

 

"Paketi değerlendireceğiz"

AKP heyeti, MHP Grup Başkanvekilleri Mehmet Şandır ve Oktay Vural ile görüştü. Görüşmenin ardından açıklama yapan MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır "Paketi değerlendireceiz.İnceleyip görüşlerimizi paylaşacağız. Anayasa değişikliği yapılması öngörülüyor. Biz ilk günden itibaren dediğimizin arkasındayız. Değişiklik milletin oyunada sunulmalıdır. Görüşümüzün arkasındayız ve heyete de bunu ifade ettik" dedi.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da ''Biz, bir Anayasa değişikliği nasıl yapılması gerektiğine ilişkin görüşlerimizi kendileriyle paylaştık. Bununla ilgili tekliflerinin, Meclis Başkanlığına iletilip Uzlaşma Komisyonunda değerlendirilip, 24 Dönemde realize edilmesi için girişim yapılmasının uygun olacağını söyledik. Bu konuda yaptığımız önerilerimiz konusunda da kendilerinin düşüncelerini bekliyoruz.

Daha önce iki parti bir Anayasa değişikliği yapmıştı, üniversitelerde başörtüsüyle ilgili olarak...Fakat daha sonra partiyi kapattırmakla suçlanmanızın bugünkü tavrınızla ilgisi var mı?

MHP olarak milletin Anayasa tartışmalarıyla meşgul edilmesini değil, uzlaşma ve diyalogla gerçekleştirilmesini istiyoruz. Zannediyorum bu demokrasimiz açısından da bir fırsattır. Bu fırsatı da AKP'nin değerlendirmesini istiyoruz. Yenilenen bir Meclisin yapacağı Anayasa değişikliği, bundan sonraki tartışmaları da sona erdirir'' açıklamasını yaptı.

MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı, dün yaptığı “Bize gelirler, çaylarını içip giderler” sözüyle partisinin rengini belli etmişti.

 

DSP: Tam demokrasiyi sağlamayacak

AKP, Anayasa değişikliği paketi taslağını DSP'ye sundu. DSP Genel Başkanı Masum Türker, Anayasa değişikliği için bir uzlaşma komisyonu kurulması gerektiğini belirtirken seçim barajının düşürülmesini öngörmeyen bir değişiklik teklifinin tam demokrasiyi sağlamayacağını söyledi.

Görüşme yaklaşık 50 dakika sürdü. Görüşmenin ardından bir açıklama yapan DSP Genel Başkanı Türker, AKP'lilerin, Anayasa değişikliğinin bir teklif değil, bir taslak olduğunu ve önerilere açık olduklarını vurguladıklarını ifade ederek taslağı inceleyeceklerini ve taslak hakkındaki düşüncelerini daha sonra açıklayacaklarını belirtti.

AKP heyetine, Anayasa değişikliği teklifinin, 12 Eylül'ün izlerini silmek bakımından yeterli olmadığını söylediklerini kaydeden Türker, "12 Eylül'ün esas dayattığı seçim barajının muhakkak ele alınarak bu konuda Seçim Kanunlarında da gerekli değişikliğin yapılması gerektiği yönündeki görüşümüzü de belirttik. Anayasa değişikliği konusunda yapılacak değişiklikler, Türkiye'de demokratikleşme yönünde barajın değişikliğini gündeme almadan yeterli olmayacağı görüşünü de kendilerine tekrarladık" diye konuştu.

Bir uzlaşma komisyonu olmadan bu Anayasa değişikliği konusunda ne ölçüde adım atılacağı konusunda endişeleri olduğunu dile getiren Türker, "Bazı konularda da bizim daha önce yaptığımız önerilerin dikkate alınmış olması bir uzlaşı olmadan Anayasa değişikliğinin gerçekleşmeyeceği yönünde. Asıl olan, AKP bir Anayasa değişikliği gerçekten istiyorsa hem bu Anayasa değişiklik metninin hazırlanmasında muhakkak bir uzlaşma toplantılarının yapılması, uzlaşılan maddelerin gündeme getirilmesi. Ama bu da yeterli değil. Çünkü Türkiye'de seçim barajını düşürmediğiniz sürece Türkiye'yi yine belirli bir ölçüde bir iki partiye mahkum ediyorsunuz. Hatta diğer partilerin koalisyonunu öngörüyorsunuz ama temsilde adalet sağlanmamış oluyor. Temsilde adaletin olmadığı bir demokratik düzenin tam demokrasiyi sağlayacağından da endişemiz olduğunu tekrarlıyoruz."

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu ve Anayasa Mahkemesi'nin yapısının değiştirilmesine ilişkin olarak Türker, "Biz doğrudan doğruya seçimi öngörüyoruz, Cumhurbaşkanı'nın bu işte faktör olmaması gerektiğini, HSYK'da da hakimlerin ve savcıların, yani ilgili dairelerin dışında şu andaki önerimizde başka kimselerin bulunmasından yana değiliz. Zaten bu doğru değil. Çünkü bu kurumda bütün hakimlerin özlük dosyaları açılacak. Özlük dosyalarının yetkili kurullar dışında ele alınması biraz düşündürücü olur" görüşüne yer verdi.


DP: Bu iyi niyetli bir tasarruf değildir

DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, Anayasa değişiklik taslağına ilişkin olarak Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ile Celal Bayar Köşkü'nde görüştü.

Yaklaşık bir saat süren görüşmenin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Cindoruk, anayasa değişikliğinin TBMM başkanının inisiyatifi altında yapılması gerektiğini belirtti. Kararın parlamentoda verileceğini ifade eden Cindoruk, uzlaşmanın da burada olması gerektiğini söyledi.

Kendisinin meclis başkanı olduğu dönemde meclisteki partilerin ortak çalışması ile başarılı ve kapsamlı bir anayasa değişikliği yapıldığını ifade eden Cindoruk, görüşmede bu detayı anımsattığını dile getirdi.

Taslağı incelediğini belirten Cindoruk, şunları söyledi:
''Bu taslak, bir hükümet taslağıdır, bir Başbakan taslağıdır. Onun tarafından ve arkadaşlarının eliyle hazırlandığı anlaşılıyor.
Bu anayasa değişikliğinin bir gerekçesi olmalı. Bu gerekçede, hükümetin kendisi ile ilgili meseleleri anayasa yoluyla çözme isteği var. Yargının kendisini kuşattığını düşünen hükümet, yargıyı ve yargıç tayinlerinde önemli bir kurum olan HSYK'yı değiştirmek istiyor. Onu, yeni bir takım bürokratik sıkıntılarla karşı karşıya bırakmak istiyor ve ortaya karmaşık bir yapı çıkarıyor. Şu anda o kurul ile olan ihtilaflarını, anayasa değişikliğiyle aşmak için uğraşıyorlar, birincisi bu.
İkincisi, Anayasa Mahkemesi ile de bir ihtilafı var. Anayasa Mahkemesi bu parti hakkında kapatma kararı verip tehir etmiştir, para cezasına çevirmiştir ama kararın gerekçesi durmaktadır. Yapılan fevkalade karmaşık bir değişiklikle Anayasa Mahkemesi'ni de değişmiş hale getirecek ve ondan kurtulacak nispette bir takım uygulamalar yapıyor.''

Taslak üzerindeki bu iki değişiklik önerisinin çok hassas olduğunu ifade eden Cindoruk, ''Bir hükümet kendisiyle ilgili meseleleri çözmek için anayasa değişikliği yapamaz, yapmaz, yapmaması gerekir. Bu iyi niyetli bir tasarruf değildir. Bu iki önemli kurumu çok önemli ölçüde rahatsız edecek, değiştirecek, uygulaması zor, yarım sayfalık anayasa maddeleri yazmakla bu tasarı bence kendisini yaralamıştır'' görüşünü dile  getirdi.

Taslaktaki diğer değişiklik önerilerini inceleyeceklerini ve görüşlerini daha sonra ileteceklerini bildiren Cindoruk, şöyle konuştu:
''Yasama organı bir bütündür. Eğer bir yasama organı yasa yapıyorsa anayasa da yapar, o nedenle bu meclisin anayasa yapma yetkinliğini kabul ediyoruz, savunuyoruz ve 175'inci maddenin tatbikinde bir sakınca görmüyoruz.
Bu dönemde bu anayasa değişikliklerinin yapılması için bir zaruret de ortada fazlasıyla gözükmüyor. Partiler arasında uzlaşma için ben muhalefet partilerine de çağrıda bulunuyorum, bir araya gelsinler, bizden de katkı istenirse katkı vermeye hazırız, bu anayasa değişikliklerini milli hale getirelim.
Bu yürütmenin tasarısı, yürütmenin taslağıdır, bu da sakattır, sakıncalıdır. Üstelik referandumlara götürmenin ülkeye faydası yok zararı vardır. Sanırım geçmişteki referandumları hatırlıyorsunuz, ülkenin referandum geleneğinde, iki darbenin meşruluğunun millete tasdik ettirme düşüncesi vardı.''

 

İlgili haberler için tıklayınız:

ÇİÇEK: YENİ BİR ANAYASA İHTİYACI HERKESİN KABULÜDÜR

ERDOĞAN'DAN ANAYASA PAKETİNE SON RÖTUŞ

AYDINLARDAN ÇAĞRI

İŞTE YENİ ANAYASA PAKETİ

ANAYASA PAKETİNDEKİ MADDELER NE ANLAMA GELİYOR?

YARGITAY BAŞKANLAR KURULU TOPLANACAK

ÖZBEK'TEN ANAYASA PAKETİ YORUMU

ŞAHİN'DEN ANAYASA PAKETİ YORUMU

"YAPICI BİR MUHALEFETİN PARÇASI OLACAĞIZ"

BAYKAL'DAN PAKETE İLK YORUM


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon