CHP'den işçilere destek

CHP Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Selvi, KESK ve DİSK'in öncülüğünde 29 Kasım Cumartesi günü Ankara'da yapılacak mitinge destek vereceklerini söyledi. Selvi,"Yıllardan beri, haklı olan işçi sınıfının ve katmanlarının gerek demokratik, gerek ekonomik, sosyal, siyasal mücadelesinin yanında olduk" dedi.

Yayınlanma: 27.11.2008 - 12:03
Abone Ol google-news

CHP Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Selvi, KESK ve DİSKin öncülüğünde 29 Kasım Cumartesi günü Ankara’da yapılacak mitinge destek vereceklerini ifade etti. Selvi, “Görev ve sorumluluğumuzu bugüne kadar nasıl yerine getirdiysek, bundan sonra da elbette yerine getiririz. Yıllardan beri, haklı olan işçi sınıfının ve katmanlarının gerek demokratik, gerek ekonomik, sosyal, siyasal mücadelesinin yanında olduk” diye konuştu.

KESK Başkanı Sami Evren ve DİSK Başkanı Süleyman Çelebi, 29 Kasım’da Ankara’da yapılacak olan “İşsizliğe, Yoksulluğa ve Zamlara Karşı Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi” öncesinde CHP’den destek istedi. Evren ve Çelebi CHP Genel Merkezi’nde, Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Selvi, MYK Üyeleri, Savcı Sayan, Mehmet Ali Özpolat, Mesut Değer ve PM Üyesi Levent Gök ile mitingle ilgili görüştüler.

 

Ekonomik paket eleştirisi

Ziyarette konuşan KESK Başkanı Sami Evren, emekçilerin mücadelesine destek aradıklarını söyledi. Küresel krize karşı AKP’nin hazırladığı ekonomik paketi eleştiren Evren, sosyal bir programın acilen açıklanması gerektiğini kaydetti. Hükümetten bu konuda olumlu tepki almadıklarını ifade eden Evren, “Bugünlerde açıklanacak paketin içinde yoksulluk var. Gelir dağılımındaki adaletsizliğin büyümesi söz konusu. Temel gıda maddelerinin daha da pahalanması söz konusu” dedi. İşten atılmaların yakıcı bir şekilde derinleştiğini belirten Evren, buna karşı önlem alınmamasını eleştirdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na her üyesinin bir işçi alma önerisini eleştiren Evren, işten atılmaların yasaklanmasını istedi.Yatırım ve istihdamın önemine işaret eden KESK Başkanı Evren, asgari ücretten vergi alınmamasını istedi. Evren, “Bütün toplumsal kesimleri özellikle Ankaralıları bu mitinge katılmaya davet ediyoruz” dedi.

 

Bedel ödettireceğiz

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi de, ziyarette yaptığı konuşmada, CHP’nin desteği için teşekkür etti. Yaşanan sürecin sadece KESK ve DİSK’in sorunu olmadığını belirten Çelebi, Türkiye’nin ciddi bir krizden geçtiğini, bu krizin bedelini de emekçi sınıfların ödediğini kaydetti. Çelebi, “İki örgütün söylediği ‘Biz bu bedeli ödeteceğiz’ lafının altı boş değil. 2001 krizinde siyasi partiler ödediler. Kastettiğimiz budur. Bizim başka yol ve yöntemimiz yoktur. Bizler çalışanlar olarak seçim zamanı burada nasıl bir bedel ödetileceğinin bilinci ile bunu yapabileceğimizi biliyoruz. Bu konuda baskı grubu görevini yerine getirmek istiyoruz” dedi. Yaşanan sorunların sadece KESK ve DİSK’i ilgilendirmediğini ifade eden Çelebi, “Herkes ağıt yakma yerine bu sürece bir şekliyle müdahil olmalı” dedi. 29 Kasım’da Ankara’da yapılacak mitingle bir ilki başarabileceklerini belirten Çelebi, “Zamların geri alınmasını istiyoruz. Özellikle doğalgaza yapılan ve elektriğe yapılacak olan zammın geri alınmasını istiyoruz. Çünkü bu zamları bu toplumun kaldırması mümkün değil” diye konuştu. Türk-İş Genel Sekreteri ile de görüştüklerini söyleyen Çelebi, Türk-İş’e bağlı pek çok sendikanın da mitinge katılacağını açıkladı.

 

Sorumlusu Başbakan

Kabulde konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Kocaeli Milletvekili Cevdet Selvi, yaşanılan süreçte birlikte mücadele verilmesi gerektiğini söyledi. Küresel krizin Türkiye’yi yeni etkilemeye başladığını ifade eden Selvi, buna karşın Türkiye’nin yıllardan beri mali kriz içinde olduğunu öne sürdü. AKP Hükümeti’nin geçen altı yıl boyunca siyasi partilerden ve sivil toplum örgütlerinden gelen uyarıları dikkate almadığını ifade eden Selvi, gelinen süreçte Başbakan Erdoğan’a olan güvenin de kalmadığını savundu. Küresel kriz karşısında herhangi bir hazırlık yapılmadığını anlatan Selvi, işsizlik sigortasında biriken paraya dikkat çekti. Kriz sürecinde bu fonun kullanılması gerektiğine vurgu yapan Selvi, bu fonun çarçur edilmemesi uyarısında da bulundu. Çalışanların ücretlerinin azaltılmasının krize karşı bir önlem olamayacağının altını çizen Selvi, vergilerin düşürülmesi, doğalgaza ve enerjiye yapılan zamların geri alınmasını istedi.

Selvi şunları söyledi: “Sendikaları ve emekçiyi sokağa dökmeye başlarlarsa ekonomik krizin yanında sosyal kriz kendini gösterirse bu Türkiye’de sorunları çözmek zor olur. Bunun sorumlusu da doğrudan doğruya ülkeyi buraya getiren bu noktaya getiren, üretimden vazgeçiren, teslimiyeti temel politika olarak benimseyen Tayyip Erdoğan ve yandaşları olur. O nedenle emeğe değer vermeyen, üretime değer vermeyen, hiçbir ülkenin kalkındığı, huzura eriştiği görülmemiştir. Bunların gözleri var, Tayyip Erdoğan’ın kulakları var ama emekçinin sesini duymuyor. Kalplerinde hissetmiyor.” Selvi, görüşmenin ardından KESK ve DİSK’in 29 Kasım’da Ankara’da yapacağı mitinge destek verip vermeyeceklerine ilişkin bir soru için, “Görev ve sorumluluğumuzu bugüne kadar nasıl yerine getirdiysek, bundan sonra da elbette yerine getiririz. Yıllardan beri, haklı olan işçi sınıfının ve katmanlarının gerek demokratik, gerek ekonomik, sosyal, siyasal mücadelesinin yanında olduk” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler