CHP'li Özel'den içtüzük önerisi: 'TBMM Başkanı düşürülebilsin’
CHP’li Özgür Özel’in hazırladığı tek maddelik teklifte, TBMM Genel Kurulu’na gerekli koşullar oluştuğunda Meclis Başkanı’nı görevden alma yetkisi tanınması istendi.
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, TBMM Başkanı’nın gerekli koşullar oluştuğunda, düşürülebilmesi amacıyla gerekçeli güvensizlik önergesi verilebilmesini öngören bir içtüzük değişikliği hazırladı. Özel’in TBMM Başkanlığı’na iletilen içtüzük değişikliği teklifinin gerekçesinde, “Meclis Başkanı’nın görevi kötüye kullanma, görevini layıkıyla yerine getirmeme, kamuyu zarara uğratma, hukuki sorumluluklarını yerine getirmeme, yönetme gücünü kaybetme ve benzeri gerekçelerle, görev süresi bitmeden önce yine TBMM Genel Kurulu tarafından görevinden alınarak ortaya çıkacak sorunların çözülmesi amaçlanmıştır” dendi. CHP’li Özel, TBMM Başkanı’nın gerekli koşullar oluştuğunda düşürülebilmesi amacıyla TBMM İçtüzüğü’nde değişiklik yapılmasına ilişkin içtüzük teklifi hazırladı. TBMM Başkanlığı’na sunulan tek maddelik içtüzük teklifi, TBMM Başkanı hakkında üye tam sayısının dörtte birinin imzasıyla gerekçeli güvensizlik önergesi verilebilmesini içeriyor. Teklifin gerekçesinde şunlar kaydedildi:
Her kademede tek adam
Devlet, tek adam tarafından yönetilmekte ve kontrol edilmektedir. Onun yetişemediği alanlarda da onu örnek alan yöneticiler tek adam anlayışını kendi alanlarında uygulamakta, devletin her kademesinde bu yönetim tarzı yerleşerek yaygınlaşmaktadır.
Kahraman tek adamlığa öykündü: Meclis Başkanı tek adamlığa öykünerek Başkanlık Divanı ve siyasi parti gruplarını yok sayan uygulamalara koyulmuştur. Başkanlık Divanı üyelerinin ve TBMM’de temsil edilen siyasi partilerin görüş, rıza ve onaylarının içtüzük veya parlamento teamülleri gereği alınmasının gerektiği konularda, Meclis Başkanı doğrudan tek başına kararlar almakta ve uygulamaktadır.
Keyfi tutum: Şahsi ve keyfi tutum ve uygulamaları somutlaştırmak zor değil. Başkanlık Divanı üyeleri ve parti grup başkanvekillerinin kullandıkları odalarda gerçekleştirilen onarım için Başkanlık Divanı kararı alınmamıştır. TBMM’nin mevcut Başkanı tek adam yönetimini o kadar benimsemiş olacak ki, yurtdışında TBMM’yi temsil edecek heyetlere katılacak milletvekillerini kafasına göre belirlemekte, keyfine uygun heyetler oluşturmaktadır.
Görevden alma zorunluluk
TBMM Başkanı’nın seçim usulü, görev süresi, görev ve yetkileri TBMM İçtüzüğü’nde düzenlendiği halde; sorumluluklarını yerine getirmemesi, yetkisiz olduğu konularda kararlar alıp uygulaması, keyfi yönetim sergilemesi hallerinde parlamenter denetime tabi tutularak süresinden önce görevine son verilmesi hükme bağlanmamıştır. Mevcut Başkan’ın başvurduğu keyfi ve anti demokratik uygulamalar, gerekli koşullar oluştuğunda TBMM Başkanı’nın süresi bitmeden önce kendisini seçen TBMM tarafından görevinden uzaklaştırılabilmesinin bir zorunluluk olduğunu göstermiştir.
KHK’leri sürüncemede bırakıyor: Öncelik ve ivedilikle görüşülmesi, otuz gün içinde sonuçlandırılması gereken OHAL KHK’lerini Genel Kurul gündeminin ön sırasına almamakta, sürüncemeye bırakmaktadır. TBMM’de yalnızca çoğunluğu oluşturan iktidar partisinin değil, milli iradeyi oluşturan diğer bütün partilerin kendini ifade edebileceği demokratik bir ortam ve yönetim anlayışı kamuoyuna yansımalıdır.
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi