CHP'nin Adalet Kurultayı'nın programı belli oldu

Yarın başlayacak CHP’nin Adalet Kurultayı için PKK’nin şehit ettiği öğretmenlerin, Eren Bülbül’ün, şehit Yarbay Songül Yakut’un ve Kemal Türkler’in ailelerine özel davet yapıldı. Kurultay programı da belli oldu.

Yayınlanma: 24.08.2017 - 23:35
Abone Ol google-news

CHP’nin Çanakkale’de gerçekleştireceği 4 günlük Adalet Kurultayı’nın programı netleşti. CHP’nin yarın başlayacak Adalet Kurultayı’na sembol isimlere özel davet yapıldı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, PKK’nin şehit ettiği öğretmenler Necmettin Yılmaz ve Aybüke Yalçın ile, Eren Bülbül’ün, helikopter kazasında şehit olan Yarbay Songül Yakut’un ve katledilen DİSK Genel Başkanı Kemal Türkler’in ailelerine özel davet yapıldığını söyledi. Kurultay boyunca gazetemiz yazarları Tayfun Atay, Orhan Bursalı, Çiğdem Toker, karikatüristimiz Musa Kart panel ve çalıştaylarda konuşmacı olarak yer alacak.

Adalet Kurultayı’nın Adalet Yürüyüşü ruhuna sahip olacağını belirten Ağbaba, Çanakkale’nin Türkiye’nin önemli ortak noktalarından biri olduğunu, kurultayın da bu ruha uygun yapılacağını anlattı. Tüm siyasi parti tabanlarını aynı gördüklerini, kimseyi ötekileştirmediklerini söyleyen Ağbaba, kurultayın bir siyasi partinin kurultayı olmayacağına dikkat çekti. Şehit yakınlarından polis kurşunuyla ölenlere, Başbağlar’dan Sivas ve Uludere’ye kadar geçmişte yaşanan tüm acıların kurultayda hatırlanacağını dile getiren Ağbaba, “Necmettin ve Aybüke öğretmenler, Eren Bülbül, Uğur Kurt’ta kadar akla gelen tüm isimler anılacak. 1 Mayıs’tan Kemal Türkler’e 19 Aralık cezaevi operasyonundan ülkücü kimliğiyle bilinen Fırat Çakıroğlu’na kadar ayırmadan herkez için adalet isteyeceğiz. Mustafa Pehlivanoğlu için de Erdal Eren için de adalet diyeceğiz. Acılarımızı bir kez daha ortaklaştıracağız, ayırmayacağız. Acılarımız bizi biz yapan gerçeklerimiz” dedi. Bu kadar derinlikli bir çalışmanın dünya tarihinde yapılmadığını söyleyen Ağbaba, Türkiye’nin tüm temel sorunlarının farklı siyasi görüşten insanlar tarafında masaya yatırılacağını kaydetti. Bir siyasi parti ve kuruma davet yapılmadığını dile getiren Ağbaba, gelmek isteyen herkesin davetli olduğunu söyledi. “Siyasi görüşlerimizi arka cebimize koyacağız, adalet arayacağız” diyen Ağbaba, dünyanın en büyük adalet temalı organizasyonun gerçekleşeceğini bildirdi. Kurultaydan çıkan sonuçların raporlaştırılacağını belirten Ağbaba, bunların CHP’nin siyasi yol haritasını da belirleyecenin altını çizdi. CHP’nin yarın başlayacak Adalet Kurultayı’nın programı ve isimleri netleşti...

 Açılış Kılıçdaroğlu’ndan

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile saat 09.00’da başlayacak kurultayda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdraoğlu açış konuşması yapacak. 8 panel, 54 çalıştaydan oluşan kurultay programında paneller 10.00’da çalıştaylar ise 10.30’da başlayacak.

-Birinci Gün: 26 Ağustos Cumartesi: Sabah oturumda Mahkemede Adalet Paneli yapılacak. Avukat Turgut Kazan’ın yöneteceği panelde, Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, avukat Celal Ülgen, Mehmet Ali Kulat konuşacak. Aynı gün düzenlenecek öğlen oturumunda ise “Yaşamda Adalet” panelini Rıza Türmen yönetecek. Celal Doğan, gazeteci Levent Gültekin, AKUT Onursal Başkanı Nasuh Mahruki, Durhasan Koca, Prof. Dr. Sencer İmer konuşacak. İlk gün; Doğa Hakları, Toplum Huzur, Ötekileştirilen Adalet, Savunma Hakları, İnsan Hakları, Faili Meçhuller, Haksız Tutuklamalar başlıkları ele alınacak, akşam saatlerinde Gençlik Çalıştayları gerçekleşecek.

-27 Ağustos Pazar 2. Gün: Sabah oturumunda “Seçimde Adalet” masaya yatırılacak. Mehmet Hamidi Yakupoğlu’nun yöneteceği oturumda, Erol Tuncer, Prof. Dr. Fethi Açıkel, Prof. Dr. Ersin Kalaycıoğlu ve Mor ve Ötesi’nden Melek Demir konuşacak. Öğlen Cihangir İslam’ın yöneteceği İnançta Adalet oturumunda gazetemiz yazarı Tayfun Atay, İlahiyatçı yazar İhsan Eliaçık, Mehmet Bayraktar, AKP kurucularından Fatma Bostan Ünsal, Muhittin Yıldı ve Pakrat Estukyan konuşacak. Aynı gün “Eğitimde İnanç”, “Kampanya Adaleti”, “Siyasi Parti ve Seçim Sistemleri”, “Seçim Güvenliği”, “Toplumsal Adalet ve Kadın” gibi başlıklarda çalıştaylar düzenlenecek. “Başka Bir Avrupa Mümkün” başlıklı gençlik çalıştayında, CHP Gençlik Kolları Genel Başkanı Emre Yılmaz’ın yanı sıra Caroline Henrietta Hill, Elisa Gamberdella söz alacak.

-28 Ağustos Pazartesi 3. Gün: “Geçimde Adalet” panelinde ilk yarım saat yaşanmış olaylar anlatılacak. Zekariya Temizel’in yöneteceği oturumda Prof. Dr. Korkut Boratav, AKP kurucularından Abdüllatif Şener, Nesrin Nas, Faik Öztrak, Prof. Dr. İbrahim Halil Sugözü, Prof. Dr. Mete Gündoğan konuşacak. Öğlenki “Eğitimde Adalet” panelini ise Prof. Dr. Sencer Ayata yönetecek. Prof. Dr. Necla Kurul, Batuhan Aydagül, gazetemiz yazarı Orhan Bursalı ve Mümin Ceylan konuşacak. “Cumhuriyet Dönemi Eğitimde Adalet”, “Eğitime Erişimde Adalet”, “Tarım İşçilerine Adalet”, “Soma’da Şirvan’da Madencilere Adalet”, “Engellilere Adalet” gibi başlıklarda çalıştaylar düzenlenecek. Gençilk Çalıştayı’nın konusu ise “3. Dünya Krizinde Gençlik, Emek ve Direniş” olacak. Bu başlığı Gamze Yücesan Özdemir tartışacak.

-29 Ağustos Salı 4. Gün: Son gün yapılacak “Devlette Adalet” panelini İlhan Kesici yönetecek. Ertuğrul Yalçın bayır, Yüksel Yalova, Levent Tüzel Gürcan Dağdaş, Abdülbaki Erdoğmuş konuşacak. Öğlen gerçekleşecek ikinci ve son oturumda ise Oktay Ekşi yönetimindeki “Medyada Adalet” masaya yatırılacak. Yeniçağ Gazetesi Ankara Temsilcisi Ahmet Takan, Prof. Dr. Doğan Tılıç, Mustafa Kurdaş ve gazetemiz karikatüristi Musa Kart konuşacak. Aynı gün “RTÜK, TRT, Devlet Yayıncılığı”, “İşsiz Gazeteciler”, “Tutuklu Gazeteciler ve Kapatılan Yayın Kuruluşları”, “Gazetecilik ve Sendika”, “Medya Siyaset İlişkisi”, “Devam Eden Davalar” başlıklarının aralarında olduğu çalıştaylar yapılacak. Gençilk çalıştaylarında ise “Sanat ve Gençlik”, “Baskı, Medya ve Gençlik”, “Yeni Nesil Sivil Toplumculuk: Gençlik Kimliği İnşası” başlıklı atölye çalışmaları yapılacak. Hafıza Sokağı: Geçmiş dönemlerde haksızlığa, hukuksuzluğa, adaletsizliğe uğrayanlar ve katledilenler anılacak.

Adalet İçin Bir Tuğla da Sen Koy: Anıtta isimlerinin yer almasını isteyen katılımcıların da katkısıyla Adalet Anıtı oluşturulacak. Adalet Kutusu: “Hikâyeni Yaz da Gel” denerek katılımcıların hikâyesi toplanacak. Fikrini Söyle: Türkiye’nin geleceğinde adaletin güçlü bir biçimde tesisi konusunda beyin fırtınası yaratacak fikir alışverişinde bulunulacak. 30 Ağustos Zafer Bayramı: Çelek koyma, fener alayı, yürüyüş, panel, toplantı gibi programlarla tüm il ve ilçe örgütleri aracılığıyla 30 Ağustos Zafer Bayramı, ruhuna uygun bir şekilde coşkuyla kutlanacak.

Adalet şimdi de ayağa kalkacak

CHP Kadıköy İlçe Başkanı Ali Narin, Çanakkale’de yarın başlayacak ‘Adalet Kurultayı’nın ‘Özgür Türkiye’ için bir umut kaynağı olduğunu söyledi. 16 Nisan referandumunda yüzde 80.6’lık bir ‘hayır’ blokuna imza atıldığını ve Kemal Kılıçdaroğlu’nun başlattığı yürüyüşün yeni bir sayfa açtığını belirten Ali Narin, “Türkiye demokrasinin dönüm noktalarında biri adalet yürüyüşü. Muhalefetin biçim ve içeriği yeniden tanımlandı. Her kesimden insanlar, aydınlık Türkiye’nin geleceği için adım attı. O yürüyüş, tıkanmış olan siyasi kanallara yeni alternatif sundu. Türkiye toplumu bu adalet yürüyüşü ile derin bir nefes almıştır. Yaşananlar, Cerattepe, Yırca ve Ayvalık’taki doğa katliamları göstermiştir ki ülkenin her alanı savunulmak zorundadır. Hiçbir siyasi taraf olmaksızın, doğanın, yeşilin, özgürlüğün, hakkın, hukukun, adaletin yanında olan Türkiye, Saray rejimi ve siyasal İslamın çöküşünü hızlandırmıştır, bu çöküşle birlikte Saray hırçın, içine kapanık şekilde hukuksuzluğu artırmaktadır. İşte şimdi adalet için yürüyen Türkiye, Çanakkale’de şimdi adalet için ayağa kalkacaktır. Ülkemizin dört bir yanından gelenler eğitimde, hukukta, yaşamda, adalet arayışını ifade edecektir. İnsanlar hürce yaşadıkları adaletsizliği dile getirecektir. Ve hayır blokunun yüzde 81’lere çıktığı Kadıköy, bu adaletsizliğe karşı haykırışını Çanakkale’de yapacaktır. Buradan çıkacak manifesto ve diyalog Özgür Türkiye’nin yarınlarını açacaktır” dedi.

Adalet Kurultayı'nın kuralları

Kurultayın temel kuralları da broşürde 12 maddeyle sıralandı. Buna göre; yapılacak etkinlikler Çanakkale ruhuna yakışır hassasiyette olacak. Panel ve çalıştaylarda önceden belirlenen konuşmacılara söz verilecek. Katılımcılar tüm panel ve çalıştayları izleyebilecek. İzleyicilerin katkısı panel ve çalıştayları yönetenlerin belirleyeceği ve duyuracağı kurallara uygun şekilde olacak. Konuşmacılar özgürce kendi düşüncelerini açıklayacak. Hiçbir konuşmacı görüşleri nedeniyle sataşmaya maruz kalmamalı. Konuşmacılar şiddeti, terörü, suçu övemez, ırk etnisite, inanç ayrımı yapamaz. Suç teşkil eden konuşmalara yönetici tarafından müdahale edilecek. Bir konuda görüşlerini ifade etmek isteyen katılımcılar Adalet Kutusu’na görüşlerini bırakabilecek. Bu kutu daha sonra kitap yapılacak. Konaklama alanı girişinde emniyet görevlilerince tüm katılımcıların güvenlik kontrolü yapılacak. Kimse arama yapılmadan alana alınmayacak. Emniyet güçlerinin uyarı ve ikazlarına uyulacak. Kamp alanında Atatürk posteri, Türk bayrağı ile Adalet yazılı pankart ve dövizler kullanılacak. Hiçbir parti veya grubun bayrak, flama ve dövizine izin verilmeyecek. Kurultayın sloganı “Hak, hukuk, adalet” olacak. Başka slogan atılmayacak. Çevrenin temiz tutulmasına azami dikkat gösterilecek. Bölgenin SİT alanı ve Milli Park olması nedeniyle yanıcı madde kullanılmayacak. Ateş yakılmayacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler