Çiftleşmenin bilinmeyen 20 özelliği

Canlılar dünyasından çiftleşme üzerine ilginç bilgiler, değerlendirmeler...

Çiftleşmenin bilinmeyen 20 özelliği
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 12.03.2010 - 08:55

 

1- Yeryüzünde yaşam yaklaşık 3,8 yıl önce ortaya çıktı; cinsellik ise bundan yaklaşık 2 milyar yıl sonra evrildi. Açık saçık fıkra ve şiirler ise jeolojik açıdan oldukça yakın bir dönemde yaşamımıza girdi.

2- Cinsellik- ne işe yarıyor? Eşeysiz üreme kimi önemli açılardan çok daha üstün bir evrimsel strateji olduğundan, bilim insanları bu soruya kesin bir yanıt getiremiyorlar.

3-Tek bir stratejiye bağlı kalmayı reddedenler için: çift cinsiyetli Dendrobaena rubida türü solucan hem dişi, hem eril cinsel organlara sahip. Bu canlı türü çiftleşecek bir eş bulamadığı zamanlarda iki büklüm olup dişi organlarıyla eril organlarının “âlem yapmalarını” sağlıyor.

4-Tekeşlilikleriyle ün salmış olmalarına karşın, Adélie türü penguenler arada sırada eşlerinden kaçıp bekar erkek penguenlerle çiftleşiyorlar. Erkek penguenler bu oynaşmanın bedeli olarak dişinin yumurtalarını bırakacağı yuva için minik taşlar bulup taşımak zorunda kalıyor- tıpkı insanlarda olduğu gibi.

5-Erkek peşinde koşan kimi yetenekli penguenler cinsel birleşme yaşamadan da armağana sahip olabiliyorlar. Yine, insanlardaki gibi.

6- Makak maymunları eşlerinin spermlerini bağışlamaları için kendilerine özgü bir yöntem uyguluyorlar: çığlık atma. Dişi makağın çığlığı olmaksızın erkek makak cinsel birleşmede hemen hemen hiç bir zaman doruğa ulaşamıyor.

7-Peki, bunu nereden biliyoruz? Bir grup makak maymununu izlemeye alarak dişilerin çığlıklarını ve erkeklerin leğen kemiğindeki devinimleri sayan Alman primat uzmanı Dana Pfefferle araştırmanın “oldukça tuhaf, ancak bilimsel” olduğuna dikkat çekiyor.

8- Amerika’nın Birleşik Devletleri’nde bu tür malzemelerin son durağı YouTube oluyor.

9- Balıklar kemik, diş ve hava keseleri aracılığıyla çok farklı türde sesler çıkartabilir. Araştırmacı Grant Gilmore erkek balıkların bu seslerin bir bölümünü dişileri kendilerine çekmek amacıyla çıkartıyor olabileceklerine dikkat çekiyor.

10-
Avustralya ve Yeni Gine’ye özgü, yumurta yumurtlayan bir memeli türü olan dikenli karıncayiyenin dört başlı bir penisi var. Ne var ki, cinsel birleşme sırasında bu başlardan yalnızca ikisi dişiye uyabilir.

11- Bir ahtapot türü olan minik erkek argonotun penisi (değişikliğe uğramış bir ercik sapı) bedeninden ayrılıp, kendisinden çok daha iri bir dişinin bedenine girmek suretiyle onu döller.

12- Eşcinsel davranışa- memeli, balık, sürüngen, kuş, hatta omurgasızlar dahil- en az 1500 canlı türünde tanık olunabiliyor.

13- Erkek kaz bir başka erkek kaza kur yaptığında, dişi kaz kimi zaman araya girip her iki erkekle de çiftleşir. Daha sonra her iki erkek de babalık görevlerini ortaklaşa yerine getirir.

14- Kimi martılar lezbiyen ilişkiye girseler de, bu ilişkiden kaynaklanan yumurtalar dölsüzdür.

15- Kaliforniya Üniversitesi dirimbilim (biyoloji) uzmanları yüksek düzeyde alkole maruz kalan erkek meyve sineklerinin cinsel isteklerinde aşırı bir artış meydana geldiğine ve öteki erkek meyve sinekleri de dahil, önlerine çıkan hemen hemen her kanatlı canlı türüne kur yapmaya çalıştıklarına tanık oldu. Bir böcek uzmanı bu cümbüşün sonunda “bir dizi erkeğin birbirilerini kovaladıkları” işlevsiz bir sefahat alemine dönüştüğünü belirtiyor.

16- Sinekler “kafayı buldukça” çiftleşme konusunda başarıya ulaşma şansları da azalıyor. Bu da, insanı araştırırken meyve sineklerinin örnek alınmalarını haklı kılan nedenlerden biri.

17-
İnsanlar dışında yalnızca birkaç omurgalı yüz yüze çiftleşiyor. Kimi zaman bunu uygulayan canlı türleri arasında hamsterler, kunduzlar ve bonobolarla orangutanlar gibi kimi primatlar yer alıyor.

18- Fransız öpücüğü uygulamasına ise daha da ender rastlanıyor. Çiftleşmenin bir ön hazırlığı olarak Fransız öpücüğünü uyguladığı bilinen insan dışındaki tek canlı türünün beyaz alınlı papağan olduğu belirtiliyor. Bu kuşlar gagalarını açıp dillerini birbirlerine değdirdikten sonra erkek kuş ağzındaki öğle yemeğini dişinin göğsüne püskürtüyor.

19- Beyaz alınlı papağan ile Homo sapiens’lerin çiftleşme alışkanlıkları işte bu aşamada farklılık gösteriyor. Ayrıksı durum: okul derneği üyesi, oğlanlar.

20-
Boyut gerçekten de önem taşıyor. İnsanlar genellikle kendilerine benzer ırktan, aynı eğitim düzeyinde ve aynı tombullukta eşler seçiyorlar. Britanya’da kısa süre önce yapılan bir araştırma, obezlerin genellikle kendileriyle hemen hemen eşit düzeyde beden yağına sahip eşler seçtiklerini gözler önüne seriyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler