Cihatçıların Reyhanlı durağı

Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde son üç ay içinde 150’den fazla yabancı cihatçının Suriye gidişi ve dönüşü sırasında konakladıkları savunuldu.

Yayınlanma: 08.12.2013 - 10:52
Abone Ol google-news

Suriye’ye giderek Esad yönetimine karşı muhalif cepheye katılan “yabancı savaşçı”lar için Türkiye’nin ana durak olduğu yönündeki haberlere bir yenisi daha eklendi.

İngiliz yayın kuruluşu BBC’nin haberine göre, Reyhanlı’daki “güvenli evleri” kullanan 150 yabancı savaşçı arasında yaklaşık 20 İngiltere vatandaşı da var. Türkiye rotasının El Kaide bağlantılı cihatçılar için sıklıkla kullanılmaya başlandığına işaret edilen haberde, giderek bunun daha düzenli bir hal aldığı kaydediliyor.

‘Hepimiz El Kaide’yiz’

BBC muhabirine konuşan Reyhanlı yakınlarında militanların kullandığı bir evin sorumlusu, son 90 gün içinde evde 150’den fazla kişinin kaldığını, bu kişilerin arkadaşlarının daveti üzerine geldiklerini, bir-iki gün kaldıktan sonra Suriye’ye gittiklerini anlattı. Aynı kişi, “Ülkelerine dönüşte uçaklarını beklerken de burada kalıyorlar” dedi. Fransa’dan gelen bir cihatçının ise şu sözleri dikkat çekti: "Biz hepimiz El Kaide’yiz. Binlerce kişiyiz."

Dünyanın her köşesinde varız.”

BBC, son bir yılda aralarında yaklaşık 300 İngiltere vatandaşının da olduğu binlerce “yabancı savaşçı”nın Suriye’ye gittiğini vurguladı. Haberde cihatçıların sadece Esad yönetimini değil, muhalif Özgür Suriye Ordusu’nu (ÖSO) da sıklıkla hedef aldığı ifade edildi.

BBC’ye konuşan eski bir ÖSO komutanı grubunun cihatçılar tarafından yakalanmasının ardından kendisinin Türkiye’ye kaçtığını kaydetti. Bu kişinin cihatçılarla yaşadıklarına ilişkin şu sözlerine yer verildi: “Bize gerçek Müslüman olmadığımızı söylediler...

Arkadaşlarımı demir sopalarla dövdüklerini, onları öldürdüklerini gördüm. Biz devrimi özgürlük ve eşitlik için yaptık ama Cihatçılar bunu değil, Suriye’yi yıkmak istiyor.”

‘Rakka bombalandı’

Muhalif kaynaklar, dün Suriye savaş uçağının Rakka kentini vurduğunu, aralarında çocukların da olduğu 16 kişinin öldüğünü savundu. Türkiye sınırı yakınında İslamcı grupların ÖSO’ya ait bir cephaneliği ele geçirdiği de öne sürüldü. Bu arada Hıristiyan
nüfusun yoğun olduğu Malula kasabasında hafta başında İslamcı gruplarca kaçırıldıkları yönünde haberlerin çıktığı 12 rahibeye ilişkin önceki gece bir video yayımlandı. El Cezire’de yayımlanan videoda, rahibe olduklarını söyleyen bir grup kadın kaçırılmadıklarını, manastırdan çıkarılarak güvenli bölgelere götürüldüklerini söylüyor. Ancak rahibelerin durumuna ilişkin bağımsız kaynaklardan henüz net bir açıklama yok.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler