Çin basını, Snowden'ın ABD'ye iadesini istemiyor

ABD'nin tüm dünyada milyonlarca kişiyi izlediğini ortaya çıkaran eski CIA mensubu Edward Snowden'ın bu ülkeye iade edilip edilmemesi Çin ve Hong Kong basınında tartışılıyor.

Yayınlanma: 17.06.2013 - 12:59
Abone Ol google-news

Hong Kong'da 20'den fazla organizasyonun Snowden'ı desteklemek için hafta sonu gösteri yapmasının ardından Hong Kong Özel Yönetim Bölgesi Başkanı Leung Çun-ying, hükümetin konuyu "yasa ve prosedürlere uygun ele alacağını" açıklamıştı.

Hong Kong gazetesi South China Morning Post'un yaptığı ankete göre, Hong Konglu katılımcıların yarıdan fazlası Snowden'ın iadesine karşı çıkıyor. Pekin konuyla ilgili henüz karar vermedi.

Çin Komünist Partisi'nin yayın organlarından Global Times gazetesinde, Snowden'ın ABD'ye iadesi durumunda bunun Hong Kong Özel Yönetimi ve Çin Merkezi Hükümeti açısından saygı kaybına neden olacağı savunuldu.

"Snowden, bir suçlunun aksine kimseye zarar vermedi" ifadesi kullanılan haberde, Snowden'ın "suçunun" ABD hükümetinin insan hakları ihlalini duyurmak olduğu belirtildi.


"İade akıllıca olmaz"

Snowden'ın yaptığının dünya kamuoyunu doğrudan ilgilendirdiği, iadesi halinde hayal kırıklığı yaratacağı ve Hong Kong'un imajına gölge düşeceği kaydedildi.

Haberde, iadenin Snowden'ın güvenine de ihanet olacağı yorumu yapılırken, bu durumun "akıllıca olmayacağının" altı çizildi.

Snowden'ın açıklamalarının, Şi-Obama zirvesini gölgelediği ifade edilen haberde, "ABD tarafından bir silah olarak kullanılan siber saldırıların kendi Aşil tendonuna dönüştüğü" benzetmesi yapıldı.

Snowden'ın ABD'ye iadesi halinde, yerel tepkilerin Hong Kong ve Çin'in ana kesimine daha fazla sorun oluşturacağı savunulurken, Çin'in kamuoyunun düşüncesine saygı göstermesi ve çıkarlarını koruması gerektiği belirtildi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler