Çin, taşıyıcı roketlerini geliştirecek
Çin uzay projesi kapsamında gelecek beş yıl içerisinde yeni nesil taşıyıcı roketleri olan Uzun Yürüyüş-5,6 ve 7 roketlerini kullanmaya başlayacak.
Ulusal basındaki haberlere göre, Çin Bilimler Akademisi akademisyenlerinden olan roket mühendisi Yü Mınglun, Çin'in toksit olmayan, düşük maliyetli, güvenilir yeni nesil taşıyıcı roketler geliştirmek için çabaladığını söyledi.
Geliştirilecek Uzun Yürüyüş-5 roketlerinin toksit olmayan, kirliliğe yol açmayan itici gazlar kullanması planlanıyor. Bu tür roketler dünyanın yörüngesine 25 tonluk yükü, GEO yörüngesine ise 14 tonluk yükü yerleştirebilecek.
Uzun Yürüyüş-6 tipi roketler ise yüksek hız tepkimeli olacak ve güneşle eş zamanlı bir yörüngede bir tondan az olmayan bir yükü taşıyabilecek.
Aynı tip roketlerin 7. serisi ise Dünya'nın yörüngesine 13,5 ton yükü taşıyabilecek ve güneşe eşzamanlı bir yörüngeye 5,5'lik yükü yerleştirme yeteneği olacak.
Ülkenin uzay endüstrisinde şu anda kullanımda olan dört nesil Uzun Yürüyüş roketi bulunuyor.
Çin modern taşıyıcı roketlerini 1956 yılında geliştirmeye başlamış ve bu roketler ülkenin uydu fırlatmalarında temel taşıyıcıları haline geldi.
Uzun Yürüyüş taşıyıcı roketleri, şu ana kadar aralarında Çin'in ilk insanlı uzay aracı Şıncou olmak üzere 150'den fazla başarılı fırlatma yaptı.
Çin'de hali hazırda Ciuçüen, Tayyüen ve Şiçang'da üç tane fırlatma merkezi bulunuyor.
Ülke yeni uzay projesi kapsamında geliştirdiği araçların yanı sıra, güneyinde bulunan Haynan adasındaki Vınçang'da dördüncü fırlatma üssünü inşa ediyor ve 2-3 yıl içerisinde hizmete sokmayı planlıyor.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu