Çin'de "Ay Bayramı"

Kuruluşunun 60. yıl dönümünü kutlayan Çin'de yarın akşam geleneksel "Ay Bayramı" kutlanacak.

Çin'de
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 02.10.2009 - 10:10

Çinlilerin önemli bayramlarından biri olan Ay Bayramı, hasat mevsiminin bitişini simgelediğinden, köylüler hasat mevsiminin bitişini, içinde tuzlu yumurta sarısı bulunan ay çöreği yiyerek kutluyor. Dolunay ve ayçöreği, Çinlilerin inanışına göre, birliğin sembolü olarak kabul ediliyor.

Global Times gazetesinin haberine göre, bu yıl Çin'de 25 milyon ton ayçöreği satılması bekleniyor. Çin makamları bu önemli geleneksel bayramda hediye olarak verilen ayçörekleri için "aşırı ambalaj" kullanılmasına karşı önlemler aldı. Çevreyi korumak amacıyla 1 Eylül'de alınan karar uyarınca, ayçöreği ambalajlarının ağırlığının içindeki çöreğin yüzde 25'ini geçmemesi gerekiyor. Gazetenin haberine göre, yapılan kontrollerde piyasadaki ayçöreklerinin yüzde 20'sinin ambalajının fazla olduğu tespit edildi.

Son 16 yılın en parlak dolunayı

Ülkenin güneyindeki Guangcou şehrinde yarın akşam son 16 yılın en parlak dolunayının izleneceği bildirildi. Guangcolular 12 saat 41 dakika boyunca yüzyılın en uzun süreli dolunayını görebilecek. Çince karşılığı "Güz Ortası Bayramı" olan Ay Bayramı, Çinlilerin geleneksel Ay (Tarım) Takvimi'ne göre 8'inci ayın 15'inde kutlanıyor. Ay Bayramı'nda bütün aile üyelerinin bir araya gelerek yemek yemeleri, Çin'de yıllardır süren bir gelenek. Bu geleneğin doğuşuyla ilgili birçok efsane bulunuyor.

Tarihçilere göre, Ay Bayramı kutlamaları, Moğol istilacılarının kurduğu Yuan Hanedanı'na (1279-1368) karşı başlayan isyanla ortaya çıktı. Zu Yuanzhang ve diğer Han liderleri, isyan için hazırlıklara başlamıştı, ancak etrafta muhbirler cirit atıyordu. Ay Bayramı öncesi liderler ve aileleri, içlerine gizli mesajlar konulmuş ayçörekleri hazırlıyor ve taraftarlarına dağıtıyordu. Ay Bayramı gecesi isyan başlamıştı. Bu olay, aynı zamanda Ming Hanedanı'nın (1368-1644) kurulmasına yol açtı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler