Çin'den geri adım

Çin, gazetecilerin kovulması kararından geri adım atıyor. Daha önce ülkeden çıkarılması düşünülen gazetecilerin vizeye başvurmaları sağlanıyor.

Yayınlanma: 19.12.2013 - 18:15
Abone Ol google-news

Çin hükümeti haftalar süren müzakereler ve ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın başvurusu üzerine New York Times ve Bloomberg'in 24 muhabirini kovma konusunda geri adım attı. Birkaç haftadır iki kurumun gazetecileri Çinli liderlerin ailelerin muazzam servetleri hakkında haber yaptıkalrı için ülkeden ayrılmaları zorlanmıştı.

Bugün New York Times'ın dokuz gazetecisin akreditasyonu yenilemek ve vizeye başvurma prosedürünü başlatmak için gerekli olan basın kartlarının yenilendiği belirtildi. Bunlar arasında rejimin adını kötüye çıkaran eski Çin Başbakanı Wen Jiabao'nun ailesini araştırdığı için Pulitzer Ödülü alan David Barboza da var. New York Times'ın diğer iki gazetecisi Philip Pan ve Chris Buckley'in yeni akreditaston için beklediği bildirildi. Pan 20 aydır beklerken, Buckley'in aralık sonunda talebini sunacağı kaydedildi. Ancak durumlarında henüz bir değişiklik yok.

Bu arada Bloomberg yaptığı açıklamada Çin'deki tüm muhabirlerinin yeni basın akreditasyonu aldığını belirtti. Basın kartı almak yeni vize için ilk adım ama tüm muhabirler vize başvuru süreçlerinin ocağın ortasına kadar bekletileceklerinden endişe ediyor. Çin sürekli olarak bireysel gazetecilerin vizelerini zahmetli olduğu gerekçesiyle son ana kadar geciktirdi. Ancak ilk kez iki önemli kurumun tüm muhabirleri hedefteydi.

Bu hafta başı devlete ait Global Times gazetesi bir başyazı yayımlayarak hükümete yabancı gazetecilerin dizginlerini sıkı tutuması ve dış dünyaya bilgi akışının devredilmemesi çağrısı yaptı.

Yazıda "Çin makamları eğer Batı medyasının Çin'de kontrolsüz çalışmasına izin verirse görevinde gedik açar" denildi. Yazıda dünya ile iletişimin sağlanması gerektiği vurgulandı ve kendi gündemlerini belirleme haklarının olmadığı belirtildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler