Çirkin Siyasetin Nedenleri...
Tüm siyasal partiler, siyasal iktidara egemen olmak için mücadele ederler. Fakat siyasal iktidara egemen olunca farklı davranırlar. Sermaye sınıfının partileri, bu sınıfı destekler, çıkarlarını korur. Bu sınıfa yeni olanaklar sağlar. Emeği temsil eden partiler, toplumun büyük çoğunluğuna yarar sağlayan bir düzen kurmak için çalışır.

Ülkemizde siyaset çok çirkinleşti ve yozlaştı. Bunun nedenlerini anlamak için siyaseti çözümlemek gerekir.
Siyaset nedir? Bu sorunun yanıtı, siyasetin tanımıdır. Fakat tanımlar, siyaseti tam anlamıyla aydınlatmaz. Çünkü doğası çok karmaşıktır.
Dinamik bir model, siyaseti tanımlardan daha çok aydınlatır. Siyasetin dinamik bir modelini yapmak için gereken çıkış noktası üretim sürecidir. Çünkü üretim, toplumsal olayları belirleyen temel toplumsal etkinliktir. Bu a priori bir kabul değildir. Bilimsel bir gerçektir. İnsanlar birlikte üretim yaparlar. Bu nedenle aralarında ilişkiler doğar. Özellikle üretim araçlarının özel mülkiyetinden doğan ilişkiler çok önemlidir. Çünkü bu ilişki türü toplumu oluşturan sınıfları yaratır. Onların niteliklerini belirler.
Toplumu oluşturan sınıfların çıkarları uyuşmaz. Bu nedenle sınıflar arasında çelişki doğar. Bu çelişkinin etkisiyle sınıflar arasında bir mücadele başlar ve sürer.
Siyaset, bu çatışmanın yankısıdır. Sınıflar arasındaki mücadeleden türeyen toplumsal etkinliktir. Duverger, siyasetin dinamiğini açıklayan bu modeli şöyle özetlemiştir:
Üretici güçler - mülkiyet ilişkileri - toplumsal sınıflar- sınıf mücadelesi - siyasal çatışmalar.
Örneğin modern burjuva toplumlarında üretim araçları üzerinde özel mülkiyet geçerlidir. Bu mülkiyet şekli, toplumda iki ana sınıfın, burjuva ve emekçi sınıflarının oluşmasına neden olmuştur. Gelişmiş burjuva toplumlarında siyaset bu iki sınıfın mücadelesinin yarattığı toplumsal etkinliktir.
Sınıflar, siyaseti, siyasal partileri örgütleyerek yaparlar. Sınıf, siyasal partinin toplumsal temelini oluşturur. Siyasal partide temeli olan sınıfın sözcülüğünü yapar. Onun çıkarlarını korur. Örneğin günümüzde sağ partiler sermaye sınıfının, sol partiler emeğin sözcüsü ve temsilcileridir.
Tüm siyasal partiler, siyasal iktidara egemen olmak için mücadele ederler. Fakat siyasal iktidara egemen olunca farklı davranırlar. Sermaye sınıfının partileri, bu sınıfı destekler, çıkarlarını korur. Bu sınıfa yeni olanaklar sağlar. Emeği temsil eden partiler, toplumun büyük çoğunluğuna yarar sağlayan bir düzen kurmak için çalışır.
Amaçla, amaca ulaşmak için kullanılan araç arasında diyalektik bir ilişki vardır. Birbirlerini etkilerler. Bu nedenle amacı sermaye sınıfını beslemek olan partiler için siyaset bir çıkar kavgasıdır. Kimin, nerede, ne zaman, ne elde edeceğini belirleme etkinliğidir. Emeği temsil eden partilerin amacı hakça bir toplumsal düzeni gerçekleştirmektir. Bu nedenle, emekçi partiler için siyaset sanat ve bilimi içeren düzeyli bir etkinliktir.
Eğer emekçi partilerle sermaye sınıfı partilerinin güçleri arasındaki fark büyük değilse, siyaset göreceli olarak nitelikli bir etkinlik olur. Fakat emekçi partiler güçsüz, sermaye sınıfı partileri siyaset dünyasına mutlak egemen ise siyaset çirkinleşir. Çünkü sermaye sınıfının katmanları arasındaki çıkar çelişkileri toplumun başat çelişkileri olur. Katmanların çıkarlarını savunan partiler kurulur. Bu partilerin dünya görüşleri, siyaset anlayışları, ülkenin çözüm önerileri farklı değildir. Bu nedenle aralarında felsefi, bilimsel bir tartışma gerçekleşmez. Siyaset demagojinin ardına saklanmış ganimet paylaşımı kavgasına dönüşür.
Ülkemizde, emekçi partiler çok güçsüz, sermaye sınıfının partileri siyaset dünyamıza egemen olduğu için bu tür siyaset geçerlidir. Ülkemizde siyaset bir geçim kapısı, zenginleşme yoludur. Siyaset yöntemi hile ve entrikadır. Söylemi, içerikten yoksun, estetikten mahrumdur. Siyaset dünyamızın aktörlerinin, yani siyasetçilerinin çoğu yetersizdir. Bilgi düzeyleri düşüktür. Dünya görüşleri yok denecek kadar sığdır.
İnsanımızın siyasetle ilgili değer hükümleri çok olumsuzdur. İnsanımızın çoğuna göre siyaset, yalanı çok doğrusu az bir oyundur. Bu anlayış, insanımızı siyasete yabancılaştırmıştır. Bu nedenle, insanımız siyasetin dışında kalmış, siyaset toplumumuzla sağlıklı bir ilişki kuramamıştır.
Bu olumsuz siyaset tarzı toplumumuzun derin bir zaafıdır. Çünkü bu siyaset tarzı ile toplumsal sorunlarımızı çözemeyiz. Sağlıklı bir toplum olamayız. Anlamsız tartışmaların içinde bunalırız.
Ülkemizin ihtiyaç duyduğu nitelikli siyaseti kim kuracaktır? Özlediğimiz siyaset dünyasını, ütopya peşinden koşmayan, gerçekçi, emekçi sınıfına dayanan, bilimsel bir dünya görüşünü özümsemiş bir siyasi parti kuracaktır. Halkımızın böyle bir partiyi yaratacak bir gizilgücü (potansiyeli) vardır.

En Çok Okunan Haberler
-
Ekrem İmamoğlu'ndan flaş suç duyurusu
-
'Diploma' soruşturmasında yeni gelişme!
-
5 kişi hayatını kaybetti!
-
TÜİK şubat ayı enflasyon verilerini açıkladı!
-
AKP'li üyeler oturumu terketti
-
İBB Medya AŞ'ye operasyon!
-
'Türkiye'nin sorunlarını hangi parti çözer?'
-
Sergen Yalçın'dan flaş Galatasaray iddiası
-
'Yapılabilecek en kötü açıklama'
-
Bakanlık ünlü giyim markasını ifşa etti!