Çizgi roman dünyasının sıradışı sergisi

Ten Ten, Gümüş Şörfçü, He-Man ve Blueberry gibi ünlü çizgi roman karakterlerine çizgileriyle hayat veren sanatçı Jean “Moebius” Grand ile “Animal-Z” çizgi romanının yazarı Enki Bilal’in çizgi romanlarından resimlerin yer aldığı sergi, Cermodern’de ziyaretçilerini bekliyor. Koleksiyoner Murat Cem Şerbetçi’nin derlediği eserlerden oluşan sergi, 19 Nisan’a dek görülebiliyor.

Yayınlanma: 14.02.2020 - 07:05
Abone Ol google-news

Koleksiyoner Murat Cem Şerbetçi’nin koleksiyonundan seçilmiş heykel, obje, resim, katalog ve anı ürünlerden oluşan sergi, çizgi romanın kültür kökenine sıradışı bir serüven sunuyor. Sergide, ünlü çizgi roman yazarı ve Marvel’in yaratıcısı Stan Lee ile birlikte “Gümüş Şörfçü”yü, ve yazar Herge ile unutulmaz “Ten Ten” karakterini yaratan sanatçı Moebius ile “Animal-Z” gibi çizgi romanların yaratıcısı Enki Bilal’ın eserleri gösteriliyor. Cernmodern’de yer alan ve 19 Nisan’a dek meraklılarını bekleyen sergiyi, Cumhuriyet Anadolu ekibi okurları için gezdi.


Ten Ten, Alien ve He-Man...


Serginin girişinde, sanatçıları tanıtan bir metin yer alıyor. Öncelikle Enki Bilal’i tanıtan metinlerden, sanatçının çocuk yaşlardan itibaren ilgi duyduğu sinema ve çizgi roman macerasına “Asterix”in yaratıcısı Rene Goscinny’nin teşvikiyle başladığı öğreniliyor. Sanatçının yıllar içerisinde bir “ekol” haline dönüştüğü belirtilen metinde, Mısır’dan Mezopotamya’ya, Roma’dan Belgrad’a taşıdığı serüvenleriyle “postmodern çağın vakanüvisi” olduğu söyleniyor. Moebius’u tanıtan metinlerde ise, eserlerinin Hollywood filmlerine yön verdiği, sanatçının Ridley Scott’un unutulmaz korku filmi “Alien”ın kostümlerini ve filmdeki “Nostromo” gemisini tasarladığı belirtiliyor. Ayrıca sanatçının “He-Man” çizgi romanlarındaki birçok unsuru tasarladığı, genç gazeteci “Ten Ten”in yaratılışına çizgileriyle katkı sunduğu da vurgulanıyor.


‘Uzay savaşçısı Arzach’


Serginin ilk bölümünde, Moebius’a ait çizimler bulunuyor. Burada, sanatçının “Arzach” çizi romanından kesitler görülebiliyor. Arzach, tuhaf, ıssız bir kurgu gezegende, değişik bir uzay yaratığını süren sessiz bir savaşçı olarak resmediliyor. Sanatçının, bu çizgi romanıyla “rüyalarda ve bilinçaltında karşılaşılan karakterleri” anlattığı söyleniyor. Arzach bölümünün hemen yanında, çizgi roman dünyasının en iyi örneklerinden olarak anılan “Starwatcher” serisinden çizgiler yer alıyor. Bunun dışında sanatçının “Ten Ten” çizimleri ve çizgi romanlarından örnekler de bu bölümde görülebiliyor. Ayrıca sanatçının bazı çizimlerinin de “posta pulu” olarak kullanıldığı görülebiliyor.


‘Kentsel isyancı Spud’


Serginin ikinci bölümünde ise Enki Bilal’in eserleri yer alıyor. Burada en dikkat çeken eser, sanatçının “Transit” çizgi romanına ait çizimler ve heykeller oluyor. Bu çizgi roman, kendini “kentsel isyancı” ilan eden Spud’un, yanlışlıkla güç ve yolsuzluğun olduğu siyasi bir kabusun içine düşmesini konu ediniyor. Sergilenen eserler arasında, sanatçının çizgilerinin şarap şişelerinde ve yine posta pullarında desen olarak kullanıldığı da görülüyor. Sergide iki sanatçıya da ait çizgi romanlar ve çizgi romanlarından karakterlere ait heykeller de ziyaretçilerin ilgisine sunuluyor. ANKARA


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler