Çocuğu GSM ile takip etmek sağlıklı mı?
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Bölümü Biyofizik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Emre, çocuklarını GSM sistemi ile takip etmek isteyen anne babalara uyarıda bulunarak, ''Çocuğunuzu takip etmek isterken sağlığını da düşünün'' dedi.
GSM operatörleri, abonelerinin yakınlarının nerede olduğunu bilmesi için çeşitli servisler sunuyor. Genelde anne ve babalar tarafından çocuklarının nerede olduğunu öğrenmek için kullanılan söz konusu servisler, cep telefonunun hangi baz istasyonlarıyla irtibat halinde olduğunu belirleyerek, yaklaşık olarak konumunu anne ve babaya bildiriyor. Son günlerde çıkan yeni bir sistemde ise çocuğun koluna takılan saat biçimindeki cihaz, GSM baz istasyonlarının yanı sıra uydu ile konum belirleme sistemini (GPS) de kullanıyor. Bir SIM karta sahip olan ve gönderilen SMS'lerle kontrol edilen cihaz, çocuk tarafından bileğinden çıkarılırsa anne ve babasına bir uyarı gönderiyor ve çocuk tarafından kapatılamıyor. Söz konusu cihazın bir cep telefonunun 10'da birinden daha az radyasyon yaydığı bilgisi verilse de cihazı kullanan çocukların ve bu çocukların arkadaşlarının aileleri, çocuklarının sağlığı konusunda endişe duyuyor.
Mikrodalgaların çocuklara etkisi
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Bölümü Biyofizik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Emre, her gün gündelik yaşama daha çok giren cep telefonu ve kablosuz cihaz teknolojilerinin, sağlıkla ilgili bazı endişeleri de beraberinde getirdiği kaydetti. Anne ve babaların, çocuklarının güvenliğini düşünerek yerini bilmek istemesinin doğal olduğunu kaydeden Emre, ancak bunu yaparken çocuğun sağlığının da düşünülmesi gerektiğini belirtti. Emre, tüm GSM sistemlerinin, halk arasında ''radyasyon'' olarak adlandırılan ''mikro dalgalar'' yayarak çalıştığını belirterek, ''Bu dalgaların etkisi, kaynağa yakınlık ve uzaklığına göre değişim gösteriyor. Tıpkı baz istasyonlarında olduğu gibi, yakınlık ve etki alanı çok önemli. Mikro dalga yayan bir cihazın kola takılı olması demek, çocuğun bu etki alanının içinde olması demek'' diye konuştu.
''Her ne kadar az mikro dalga yaysa da gelişme çağında olan ve hücreleri sürekli yenilenen çocukların bileğine takılan cihazların, sadece kendini değil yanındaki arkadaşlarını da etkileyebileceğine'' dikkati çeken Emre, şöyle devam etti: ''30-40 yıl önce sigaranın zararları konusunda tartışıyorduk. Şimdi tartışmıyoruz. Çünkü artık sigaranın kanser yaptığını biliyoruz. Şu anda da mikrodalgaların sağlığa etkileri tartışılıyor. Bu tartışmalar, bana sigarayla ilgili tartışmaları hatırlatıyor. 10-20 yıl, hatta daha da kısa süre içerisinde mikro dalgaların zararları tescillenebilir. Mikro dalgaların hücreleri mutasyona uğramasıyla ilgili deneyler yapıyoruz. Hayvanlar üzerinde oluşan etkileri birkaç kuşak sonra gözlemleyebiliyoruz. Bu nedenle, mümkün olduğunca bu tür cihazlardan uzak durmak gerek. Ben anne ve babalara bu tür cihazların kullanımını önermiyorum.'' Emre, hızlı ve sürekli şekilde hücreleri bölünen çocuk ve bebeklerin, hücre mutasyonu konusunda daha hassas olduğunu vurgulayarak, çocuk ve bebeklerin yakınınında cep telefonuyla konuşulmamasını önerdi.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Colani’nin arabası
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu