'Çocuklara yalan söylüyoruz'

Balyoz davasında tutuklu bulunan asker yakınlarının oluşturduğu 'Vardiya Bizde Platformu', uzun tutukluluk sürelerini eleştirilererek tüm tutuklu yakınlarını platforma üye ve destek olmaya çağırdı.

Yayınlanma: 22.08.2011 - 13:16
Abone Ol google-news

Duruşmaların televizyonda canlı olarak yayınlanmasını isteyen tutuklu asker eşleri ve yakınları, “Bu ülkenin milli hazinesi yok ediliyor. Harbiyenin 30 yılını sildiler. Dönemin kuvvet komutanları konuşsun. Bizler eşlerimizin ve yakınlarımızın tutuksuz hızlı ve adil bir şekilde yargılanmalarını istiyoruz” dediler.

Balyoz davasından tutuklu bulunan emekli Tümamiral Ali Deniz Kutluk’un eşi İrem Kutluk, Tümamiral Ramazan Cem Gürdeniz’in eşi Rengin Gürdeniz ve emekli Tümamiral Özer Karabulut’un eşi Sema ve kızı Merve Karabulut gazetemizi ziyaret ederek Balyoz davası sürecini anlattı. Davaların orduyu tümden çökertmeye yönelik olduğunu savunan Rengin Gürdeniz, “Kuzey Deniz Saha Komutanlığı’ndan 3 asker seminere gözlemci olarak gelmiş. Onların ifadesi alınmadı. Tutuklu bulunanlardan hiç birisi bir arada bulunmamış, seminerlere katılmamış ve birbirlerini dahi tanımıyorlar. Yargılamada bir çok usül hatası var. Sözlü, yazılı, dijital yada dijital olmayan atılı suçları gösteren hiç bir delil yok. Bizler eşlerimizin, yakınlarımızın yargılanmalarını istiyoruz. Ancak bunu yaparken de masumiyet karinesinin unutulmamasını istiyoruz” dedi. Paltform olarak, Genelkurmay Başkanı ve Milli Savunma Bakanı ile görüştüklerini kaydeden Gürdeniz, “Herşeyi kendisine anlattık. Ordu açılan davaların gerçek olduğuna inanmıyor. Ancak yargıya saygı çerçevesinde hukuk sürecini beklemekten yanalar. Darbenin olmayacağı zaten hepimizin malumu. Milli Savunma Bakanı da ‘tutukluluk sürelerinin uzun olduğunu adaletin hızlı olması gerektiğini’ söyledi. Ancak bunu ekranlarda söylediği zaman yargıya müdahale olarak kabul ediliyor. Biz Festus Okey ve KCK davalarındaki uzun tutukluluk süreleri ve haksızlıklara da karşıyız. Yargı hızlı ve adil olmalı” diye konuştu.

Dönemin kuvvet komutanları konuşsun
 

Merve Karabulut ise yakınlarının bu ülkeye hizmet etmekten başka amaçları olmadığını doktora, master yapan birikimli insanların, milli hazinenin yok edilmesi gibi harcandığını söyledi. Dayısı Feyyaz Öğütçü’nün “Harbiye’nin 30 yılını sildiler” dediğini kaydeden Karabulut,“İstihbarat subayları, donanma kurmay subayları alındı. Şu anda onların yerine görev yapanlarda tutuklanırım korkusu yaşıyor. Dönemin kuvvet komutanları çıksın birliklerine hakim olduklarını böyle bir şey olamayacağını söylesinler. Asker şu anda zorla siyasallaştırılmak isteniyor. Orduya yönelik herkes bir şey söylüyor” dedi.
 

Çocuklara yalan söylüyoruz

İrem Kutluk da soruşturma kapsamında gözaltına alınarak tutuklanan asker yakınlarının psikolojik ve maddi sıkıntı yaşadıklarını vurgulayarak, “Çocuklar babalarının denizde görevde olduğunu sanıyor. İçlerinde kekemelik yaşayan çocuklar oluştu. Onlara hep yalan söylüyoruz. Bu insanlar bu kadar kötü değiller. 1998 yılından bu yana askeri operasyonlardan dolayı psikolojik tedavi gören bir albayı darbe ile suçluyorlar. Böyle ironik olaylar yaşanıyor” dedi. Asker eşlerinin depresif ilaçlar kullanmaya başladığını anlatan Kutluk, “Mutlaka uyumak için profosyonel yardım alıyoruz. Bir hafta tutuklu bulunan kişiyi tedavi etmek 1 ayı bulur diyorlar. Bizlerin yaşadığı sıkıntı ne kadar sürede çözülecek bilmiyoruz. Eşlerimiz ve yakınlarımız muhakkak yargılansınlar ki suçsuzlukları ortaya çıksın.Ama yargılamayı cezaya dönüştürmeden gerçekleştirsinler” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler